BlackRock: Πού οφείλεται η ισχυρή διόρθωση στις αγορές - Οι τρεις κίνδυνοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Πού οφείλεται η ισχυρή διόρθωση στις αγορές - Οι τρεις κίνδυνοι
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι αγορές με την έναρξη του νέου έτους. Που οφείλεται η ισχυρή διόρθωση σύμφωνα με τη BlackRock. Οι τρεις κίνδυνοι.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι αγορές με την έναρξη του νέου έτους, με φόντο το «άλμα» στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου και την πυροδότηση μιας ισχυρής διόρθωσης στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, που συμπαρασύρει ευρύτερα τις μετοχές.

Αναζητώντας τα αίτια, ο επενδυτικός «γίγαντας» της BlackRock, με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια, διαφωνεί με το story και τη θέση πως οι αγορές αντιδρούν στη βάση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο «επιθετικά» από το αναμενόμενο. Όπως σημειώνει, το σύνολο των αναμενόμενων αυξήσεων στα επιτόκια παραμένει χαμηλό, εξαιτίας της ιστορικά χαμηλής αντίδρασης της Fed στην πορεία του πληθωρισμού. Αντιθέτως, η άνοδος των yields υποδεικνύει ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα premium στα ομόλογα, κάτι που δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές.

Παράλληλα, η «βουτιά» στις τιμές των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως στις αρχές του τρέχοντος έτους υπογραμμίζει το νέο πλαίσιο στις αγορές, υπό το «έναυσμα» της Fed που υπέδειξε μια ταχύτερη από την αναμενόμενη επιστροφή σε ένα πιο «σφιχτό» πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, εντάσσοντας και την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την αποκλιμάκωση και συρρίκνωση του ισολογισμού της. Οι αγορές έκαναν τάχιστα pricing σε ταχύτερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για φέτος σε ένα περιβάλλον ιστορικά υψηλού πληθωρισμού (υψηλά 40ετίας) και μιας «σφιχτής» αγοράς εργασίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις καθώς οι «value» τίτλοι απώλεσαν τη «λάμψη» τους, με την προφανή προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων να καθιστά τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά.

BlackRock

Η BlackRock δεν θεωρεί πως αυτό αποτελεί κάτι αρνητικό για τις μετοχές. Όπως επισημαίνει, αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τις μετοχές, είναι ότι η Fed συνέχισε να προσφέρει ένα χαμηλό σύνολο και σετ ως προς τις αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που δεν έχει αλλάξει. Πράγματι, τα συμβόλαια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Fed (η κίτρινη γραμμή στο γράφημα) έχουν ενισχυθεί μετρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ οι απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευθεί (η πράσινη γραμμή). Αντίθετα, η αύξηση του premium (η κόκκινη γραμμή) αποτελεί το βασικό «μοχλό» κίνησης, δηλαδή η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν διακρατώντας κρατικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης.

Από την άλλη, η Fed έχει υιοθετήσει νέες πολιτικές που αφήνουν τον πληθωρισμό να αυξηθεί σε ένα βαθμό ώστε να αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν – και πλέον έχει επιτύχει τον στόχο της, σύμφωνα με τη BlackRock, που εκτιμά συμπληρωματικά πως η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να θέλουν να πορεύονται με τον πληθωρισμό. Γιατί;

Ο τρέχον πληθωρισμός πυροδοτείται από τους περιορισμούς που προκλήθηκαν από την πανδημία σε επίπεδο προσφοράς, που αποτελεί μια ραγδαία αλλαγή μετά από δεκαετίες πιέσεων στις τιμές από τη μεριά της ζήτησης. Ως εκ τούτου, πιθανή αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μια εποχή που η οικονομία δεν έχει επανέλθει σε πλήρη επίπεδα δυναμικότητας. Έτσι, σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες απλώς σηκώσουν «το πόδι από το γκάζι», αίροντας τα μέτρα στήριξης που ενεργοποίησαν στην πρώτη φάση της πανδημίας το 2020. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει ήπια μόνο τις ιστορικά χαμηλές πραγματικές αποδόσεις ή τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και να υποστηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Επιπλέον, η πρόσφατη απότομη άνοδος των αποδόσεων μπορεί φαινομενικά να θυμίζει το «taper tantrum» του 2013, ωστόσο η BlackRock εντοπίζει σημαντικές διαφορές. Αρχικώς, δεν οφείλεται στους φόβους για μια απότομη αύξηση του βασικού επιτοκίου, με την ανάπτυξη να είναι ισχυρή και με τη Fed να έχει βελτιώσει το «σήμα» της προς τις αγορές. Έτσι, η σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού της Fed θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να απαιτούν υψηλότερο premium για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων τίτλων, κάτι που ωστόσο δεν χρειάζεται να αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τις μετοχές σε αντίθεση με το τοξικό πλαίσιο του 2013.

Παρ'όλα αυτά η ΒlackRock εντοπίζει τρεις βασικούς κινδύνους:

Πρώτα και κύρια, οι κεντρικές τράπεζες όντως «πατούν φρένο» ή οι αγορές πιστεύουν ότι μπορεί να πατήσουν κάτι που θα αποτελέσει μια αρνητική έκβαση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, ενώ είναι και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια στη βασική επενδυτική θέση της BlackRock. Η ίδια εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο απότομης αύξησης του premium σε σύγκριση με το βασικό της σενάριο για μια πιο σταδιακή αύξηση ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η Fed χειρίζεται τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Δεύτερον, η μετάλλαξη «Όμικρον» εγκυμονεί κινδύνους για μια επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Κίνας (downside risks), ειδικά έχοντας ως δεδομένο την εισροή επισκεπτών κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η BlackRock αναμένει ότι η Κίνα θα διατηρήσει την αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων - τουλάχιστον φαινομενικά - σε αυτή τη σημαντική πολιτικά χρονιά. Αυτό προεξοφλεί περισσότερους περιορισμούς ως προς την οικονομική δραστηριότητα, παρότι το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του για φέτος μέσω μιας χαλάρωσης της πολιτικής.

Ο τρίτος κίνδυνος αφορά το γεωπολιτικό σκέλος και εστιάζει κυρίως στις φιλοδοξίες του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και, σε μικρότερο βαθμό την Ταϊβάν, που αποτελεί την «αιχμή» της σύγκρουσης Ουάσινγκτον - Πεκίνου. Αυτοί οι παράγοντες λοιπόν, θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές τη στιγμή που η προσοχή των αγορών στα γεωπολιτικά διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider