Χρηματιστήριο: «Έσβησε» μέρος των απωλειών της Παρασκευής - Ανέκτησε τις 870 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Έσβησε» μέρος των απωλειών της Παρασκευής - Ανέκτησε τις 870 μονάδες
Χρηματιστήριο
Επανήλθαν δυναμικά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο. Γερό μπάσιμο σε τίτλους που διόρθωσαν βίαια την Παρασκευή.

Ένα σημαντικό μέρος των απωλειών της Black Friday κατάφερε να σβήσει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, καθώς οι φόβοι αναφορικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον» έδειξαν να καταλαγιάζουν.

Την Παρασκευή, οι επενδυτές λειτουργώντας ενστικτωδώς στο άκουσμα της είδησης της νέας μετάλλαξης έκλεισαν θέσεις κατοχυρώνοντας κέρδη που είχαν, χωρίς να στραφούν σε μεγάλο βαθμό σε ασφαλή καταφύγια. Αντιθέτως κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας εκτός, αν αναμονή σημείων εισόδου σε μετοχές που χτυπήθηκαν από την «Όμικρον», κάτι που είχε επισημάνει και το insider.gr και αποτυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση. Έτσι λοιπόν αυτό το pullback που καταγράφηκε έδειξε για την ώρα να φρεσκάρει ευρύτερα την αγορά με κεφάλαια που ανέμεναν μια διόρθωση για να τοποθετηθούν. Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να κινούνται και στην τροχιά των εταιρικών αποτελεσμάτων

Να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή καταγράφηκε «μίνι κραχ» με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο και αλλεπάλληλα χτυπήματα από margin calls. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένα ισχυρό πτωτικό gap, με τις τράπεζες να πιέζονται ιδιαίτερα από τους πωλητές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε «βουτιά» κατά 4,45% (40,04 μονάδες, με 3 δισ. ευρώ περίπου να γίνονται «καπνός» από την κεφαλαιοποίηση) στις 858,93 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 121,2 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες της τάξεως του 4,61% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.058 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,44% στις 871,34 μονάδες με τον τζίρο στα 67,72 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο κατά 1,45% στις 2.088,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε κέρδη 2,46% στις 559,81 μονάδες.

Ισχυρό μπάσιμο πραγματοποιήθηκε στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να ενισχύεται κατά 2,69% στα 2,63 ευρώ, την Alpha Bank να «πατά γκάζι» με άνοδο 3,42% στα 1,0445 ευρώ, την Eurobank στο +1,36% και τα 0,8954 ευρώ και την Πειραιώς αλλάζοντας και τα δύο πρόσημα να να κλείνει με κέρδη 1,97% στα 1,295 ευρώ. Παράλληλα θετική, αλλά με αστερίσκους, είναι η εικόνα της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τη σύσταση «market perform».

Από τα blue chips και ιδιαίτερα στις δεικτοβαρείς, ο ΟΤΕ «έσβησε» μέρος των κερδών του (λόγω βραχυπρόθεσμων παιχτών που θέλησαν να διασφαλίσουν κέρδη) κλείνοντας έτσι με άνοδο 0,9% στα 15,15 ευρώ, η ΔΕΗ στο +1,95% και τα 9,40 ευρώ, η Jumbo στο +1,56% και τα 12,36 ευρώ και η Μυτιληναίος που κατέγραψε μίνι ράλι της τάξεως 3,4% στα 14,60 ευρώ. Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Ελλάκτωρ, η ΕΧΑΕ και η Viohalco.

Αντιθέτως ήπιες πιέσεις πέρασαν στον τίτλο της Coca Cola.

«Ράλι» σημείωσε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Profile με κέρδη 7,14% στα 6 ευρώ, με την Intracom, την Intrakat και την ΑΒΑΞ να κλείνουν με κέρδη άνω του 4%. Υψηλές πτήσεις και τις Quest, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνη.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι αγορές είναι πιθανό να καταγράψουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της «Omicron» να είναι ο κύριος μοχλός. Ωστόσο, με τους αξιωματούχους της Moderna να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μια αναδιαμόρφωση του εμβολίου –αν χρειαστεί– θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτος, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρεί ότι προσφέρει ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.

Σε αυτό το στάδιο λοιπόν η Eurobank Equities, συμβουλεύει να υπάρξει μια έκθεση σε 1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) τραπεζικούς τίτλους, εν όψει της «μεγάλης εξυγίανσης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων (ΕΤΕ) 4) «reopening stories» και κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider