Πώς «είδε» τα αποτελέσματα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας η KBW

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «είδε» τα αποτελέσματα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας η KBW
Θετική είναι η εικόνα της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τη σύσταση «market perform».

Θετική, αλλά με αστερίσκους, είναι η εικόνα της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τη σύσταση «market perform».

Για τη Eurobank, η KBW αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα μετά από φόρους ύψους 26 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από την εκτίμησή της για 64 εκατ. ευρώ ως συνέπεια των υψηλότερων από των αναμενόμενων επιβαρύνσεων που σχετίζονται με την τιτλοποίηση «Mexico». Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 7,6%, έναντι 14% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι καθαρές οργανικές ροές NPEs παρέμειναν σχετικά σταθερές. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους NII υποχώρησαν κατά 1,6% σε τριμηναία βάση (αλλά ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις της KBW), κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από τη γραμμή TLTRO της ΕΚΤ (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), αλλά και τους κόστους των ομολογιακών εκδόσεων. Τα έσοδα από προμήθειες ήταν κατά 4% υψηλότερα από την εκτίμηση της KBW και αυξημένα κατά 6,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 23% σε ετήσια, λόγω των ισχυρών ηλεκτρονικών συναλλαγών και των πιστωτικών καρτών. Όπως επισημαίνει η KBW, το κόστος κινδύνου (CoR) στις 102 μ.β ήταν σχετικά ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις του οίκου στις 99 μ.β, ενώ η διοίκηση της τράπεζας διατήρησε το guidance στις 110 μ.β για ολόκληρο το έτος.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια (εξαιρουμένων των senior notes) μειώθηκαν κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται κατά περίπου 1,7% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, με την αύξηση του δανειοδοτήσεων μέσω των θυγατρικών της στη ΝΑ Ευρώπη (περίπου 3% σε τριμηνιαία βάση και περίπου 9% σε ετήσια βάση) αντισταθμίζονται οι χειρότερες επιδόσεις στην Ελλάδα και ο αρνητικός αντίκτυπος από τις τιτλοποιήσεις. Η διοίκηση της Eurobank αναμένει ότι ο όγκος των εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί κατά 6% έως 7%, κατά μέσο όρο, το 2022, έναντι 5,5% που αναμένει η KBW.

Επιπλέον η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται. Pro-forma για το κλείσιμο της συναλλαγής «Mexico», ο δείκτης CET1 FL αυξήθηκε στο 12,3% (περίπου +20 μ.β σε τριμηνιαία βάση), και είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με την εικόνα της KBW. Η διοίκηση αναμένει επίσης να είναι υψηλότερα από το 13,3% μέχρι το τέλος του έτους, μέσω της επερχόμενης συνθετικής τιτλοποίησης εταιρικών δανείων «Wave» και της στρατηγικής συνεργασίας στο σκέλος του acquiring των καρτών, με την ονομασία «Triangle». Η KBW στέκεται επίσης και στον στόχο που έθεσε ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, για έναρξη του διαλόγου με τον SSM για τη διανομή μερίσματος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Έτσι, η KBW διατηρεί τη σχετική της προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, έναντι των υπόλοιπων συστημικών, με τιμή στόχο, για την ώρα, στα 0,96 ευρώ. Παράλληλα, «βλέπει» περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας στο πίσω μέρος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου και των αυξήσεων των εσόδων από χρεώσεις και προμήθειες.

Για την Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν κατά 14,4% τις εκτιμήσεις της KBW στα 192 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, με ώθηση από τα υψηλότερα έσοδα και τα χαμηλότερα κόστη και τις προβλέψεις. Τα NII ενισχύθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αρνητικής εκτίμησης κατά 1,1% της KBW, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5,7% σε τριμηνιαία βάση (έναντι +4% που ανέμενε η KBW). Τα κόστη μειώθηκαν κατά περίπου 7,6% σε ετήσια βάση και 1,6% σε τριμηνιαία, που συγκρίνεται με τις προσδοκίες των αναλυτών της KBW για σταθερά κόστη. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) διαμορφώθηκε στις 94 μ.β έναντι 105 μ.β που ανέμεναν οι αναλυτές, που είναι και στη γραμμή με το guidance της φετινής χρονιάς. Από την άλλη, η διοίκηση διατήρησε το guidance για το 2022 στις 60 μ.β έναντι 80 μ.β που θέτει η KBW.

Παράλληλα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του δανεισμού προς τον εταιρικό τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση. Από την άλλη, ο δανεισμός προς τις εταιρείες του retail μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση, με τα στεγαστικά δάνεια να υποχωρούν κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 13% από 13,9% το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω των αρνητικών οργανικών ροών NPEs (-215 εκατ. ευρώ) και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω των ανόργανων ενεργειών και των λογιστικών διαγραφών (-77 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, αν και η Εθνική Τράπεζα βελτιώνει τα έσοδα, την ποιότητα του ενεργητικού και τα κεφάλαιά της, η KBW είναι ιδιαίτερα προσεκτική δεδομένου του αυξημένου όγκου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) που ενσωματώνεται στους δείκτες κεφαλαίου. Έτσι, ο οίκος θέτει τιμή στόχο για τον τίτλο της τράπεζας στα 2,86 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider