Eurobank Equities: Ευκαιρία η διόρθωση - Οι λόγοι αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο για το 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Ευκαιρία η διόρθωση - Οι λόγοι αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο για το 2022
Τι επισημαίνει η Eurobank Equities σχετικά με τη διόρθωση από τη νέα μετάλλαξη. Οι λόγοι αισιοδοξίας για το 2022.

Μετά από ένα διάστημα ενθουσιασμού που επικράτησε Χρηματιστήριο, στις αρχές και στα μέσα του 2021, με την υποστήριξη της κυκλοφορίας του εμβολίου και των εταιρικών μεγεθών και της μακροοικονομικής στήριξης, η δυναμική στις ελληνικές μετοχές υποχώρησε πρόσφατα με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 4% τον τελευταίο μήνα (έναντι πτώσης 2% για τον Stoxx 600) μετά το sell off της Παρασκευής που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη «Omicron».

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η νέα μετάλλαξη ενίσχυσε τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και υποχώρηση της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου ενόψει της έξαρσης της πανδημίας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες επιβαρύνουν το Χρηματιστήριο κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτά οδήγησαν το Χρηματιστήριο με μια συνολική απόδοση 8% από τις αρχές του έτους (έναντι 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές) και το «καλάθι» μετοχών που προτιμά η Χρηματιστηριακή (εκτός από τις δύο τράπεζες που προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου) σε επίπεδα μόλις 2% υψηλότερα από τα προ πανδημίας έναντι 7% για το Stoxx 600.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι ανησυχίες για την πορεία του κορονοϊού έχουν αυξηθεί διεθνώς υπό το πρίσμα της νέας μετάλλαξης «Omicron». Στην Ελλάδα, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και με τους θανάτους, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται (πληρότητα ΜΕΘ που ξεπερνά το 90%). Η κυβέρνηση ενίσχυσε πρόσφατα τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε πολλούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων και των θεάτρων κ.λπ.), ενώ καθιστά ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες πιο δαπανηρές για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. υποχρεωτικό αρνητικό τεστ COVID για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής).

Παράλληλα, το τελευταίο «κύμα» είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, αρκετά φυσικό καθώς η κυβέρνηση ανέβασε τον «πήχη» των περιοριστικών μέτρων λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Ως προς το τελευταίο μάλιστα, η Eurobank Equities σημειώνει πως τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν κάπως χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Ισπανία και την Ιταλία και αυτό εγείρει κάποια ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πανδημικό «κύμα» απλώς στοχεύοντας αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους. Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Omicron προσθέτει μια επιπλέον πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη «Delta». Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης, όπου κατά τη Eurobank Equities, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων περιορισμών από την κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει κανένα εθνικό lockdown. Η Eurobank Equities, εκτιμά ότι ένα πλήρες lockdown 2 εβδομάδων θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6% - 0,7% του ΑΕΠ.

Από την άλλη, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας για το 2022. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, με την αναπτυξιακή δυναμική να αναμένεται να προσεγγίσει το 7% - 8% το 2021 και περίπου 4,5% - 5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές διεθνείς προκλήσεις. Η Eurobank Equities, εκτιμά ότι αυτό θα «περάσει» σε έως 14% αύξηση των λειτουργικών κερδών στις εισηγμένες εκτός τραπεζών, το επόμενο έτος, μετά από την εκτιμώμενη αύξηση του 10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά «καθοδηγούμενη από τα κέρδη» και όχι απλώς μια περίπτωση re-rating. Στο τελευταίο, οι ελληνικές μετοχές (τόσο τραπεζικές όσο και μη) διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα με discount 25-30% με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς τίτλους, όσο και τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθιστώντας τη σχετική υπόθεση αρκετά ισχυρή. Σε απόλυτη βάση, οι μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου διαπραγματεύονται σε ανάλογα επίπεδα με τη μακροπρόθεσμη βάση τους, αλλά αυτό βασίζεται στον πολυετή κύκλο ανάπτυξης που θα φέρει και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (4% - 5% έως το 2023.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, οι αγορές είναι πιθανό να καταγράψουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της «Omicron» να είναι ο κύριος μοχλός. Ωστόσο, με τους αξιωματούχους της Moderna να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μια αναδιαμόρφωση του εμβολίου –αν χρειαστεί– θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτος, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρεί ότι προσφέρει ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.

Σε αυτό το στάδιο λοιπόν η Eurobank Equities, συμβουλεύει να υπάρξει μια έκθεση σε 1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) τραπεζικούς τίτλους, εν όψει της «μεγάλης εξυγίανσης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων (ΕΤΕ) 4) «reopening stories» και κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider