Εργασιακά
12-02-2021 | 11:08

Νέο έντυπο μετακίνησης εργαζόμενων από την Δευτέρα - Δύο δωρεάν rapid test για τους εργαζόμενους

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Νέο έντυπο μετακίνησης εργαζόμενων από την Δευτέρα - Δύο δωρεάν rapid test για τους εργαζόμενους

Στην επανέκδοση του εντύπου βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι μισθωτοί από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021.

Από την Δευτέρα μπαίνει συγκεκριμένα σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο θα «χτυπάει» όταν ένας εργοδότης προσπαθεί να βγάλει βεβαίωση σε εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους.

Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο για την ισχύ της βεβαίωσης.

Καθώς στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου η κίνηση στους δρόμους ήταν «κανονική» και δεν παρέπεμπε σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει νέες προϋποθέσεις στις μετακινήσεις των εργαζομένων, αφαιρώντας από ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τη δυνατότητα να κυκλοφορούν με βεβαιώσεις μετακίνησης.

Έτσι, αποφασίστηκε πως όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από το forma.gov.gr.

Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Επίσης, οι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες που κυκλοφορούσαν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στο προηγούμενο lockdown, πρέπει πλέον μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α» που εκδίδεται από το forma.gov.gr να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Δυο δωρεάν test covid τον μήνα

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση προωθεί πρόγραμμα για δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι εργοδότες θα δηλώσουν τους εργαζόμενους που απασχολεί η επιχείρησή τους ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για δύο δωρεάν τεστ covid-19 τον μήνα. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Ο εργαζόμενος θα δικαιούται άδεια 3 ωρών για τη διενέργεια του τεστ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.