Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Σε δίκη για διαφθορά και υπεξαίρεση παραπέμπεται η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ

23:44

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τα σχόλια Ταγιάνι για τα πλήγματα στον Λίβανο

23:33

Νετανιάχου: Υποσχέθηκα ότι δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα και φέτος εκπλήρωσα αυτή την υπόσχεση – Η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από εμάς

23:25

Ντεμαράζ για S&P 500 και Nasdaq - Η Wall Street «ποντάρει» σε λύση στο Ιράν

22:49

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου μετά το βέτο Ρωσίας-Κίνας

22:33

Τραμπ: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα» - Διέγραψε την ανάρτηση που εμφανίζεται ως «Ιησούς»

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

21:53

Λίβανος: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

21:45

Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή»

21:31

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa Τετάρτη και Πέμπτη

21:12

Κίνα: Η διατήρηση της εκεχειρίας Ιράν-ΗΠΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

20:57

Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και την Αθηνών-Λαμίας

20:39

LVMH: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου λόγω Μέσης Ανατολής

20:24

Μαγιάρ: Δεσμεύεται η Ουγγαρία να κάνει δημοκρατική στροφή, επιδιώκει την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

20:07

Μελόνι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα

19:55

Ισραήλ: Πάνω από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν στον Λίβανο

19:45

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ

19:35

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ «αντέχει»

19:13

Eυρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

18:56

Δόμηση σε περιοχές Natura: Το «φίλτρο» του ΣτΕ και το ρίσκο που έρχεται μετά τον νόμο

18:37

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες – Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

18:29

Η Goldman Sachs προειδοποιεί τους καταναλωτές: Η αύξηση της τιμής βενζίνης θα γίνει αισθητή

18:14

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η μήνυση Τραμπ σε βάρος της WSJ για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τον Έπστιν

18:02

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

17:54

Στάρμερ: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα

17:42

Τραμπ: «Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ - Το Ιράν θέλει διακαώς συμφωνία»

17:31

Συντριβή Όρμπαν: Ένας «Ιούδας» λιγότερος, ο «Γολγοθάς» ωστόσο δεν τελειώνει

17:24

Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

16:55

Ελπίδα στην Wall Street πάρα το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ