Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Καρχαρίας μάκο τριών μέτρων βγήκε «παγανιά» στην Ανάβυσσο

11:36

ΥΠΕΝ: Επιπλέον 6.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

11:29

ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 67 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πυρκαγιές και πλημμύρες

11:23

Σε πλήρη λειτουργία το Κτηματολόγιο στις Π.Ε. Δυτικής Αττικής και Νήσων

11:22

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 2.400 μονάδες και νέα πολυετή υψηλά

11:16

Ιράν: Σχέδιο συμφωνίας 14 σημείων με ΗΠΑ - Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και κυρώσεις

11:05

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωαγορές με κέρδη 1%

11:03

Το Spetses Mini Marathon γιορτάζει! 15 χρόνια Ιστορίας που άλλαξαν τον χάρτη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα

10:52

NBG Business Seeds: 16 χρόνια στήριξης και επιβράβευσης των καινοτόμων επιχειρήσεων

10:50

«Στη ΔΕΗ γίνεται»: Η ΔΕΗ παρουσιάζει το όραμά της για τους ανθρώπους της

10:38

Δήμας: Εντός του τρίτου τριμήνου ‘26 η ανακοίνωση αναδόχου στο «Δράμα-Αμφίπολη»

10:37

Cosmos Business Systems: Το στοίχημα των 128 εκατ. ευρώ έως το 2030 και η μετά Ταμείου Ανάκαμψης εποχή

10:35

Νάγκελ (ΕΚΤ): Νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί

10:34

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

10:31

Trastor: Πώληση επαγγελματικού ακινήτου στο Μαρούσι έναντι 9,9 εκατ. ευρώ

10:28

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης

10:08

Γιούνκερ σε Πιερρακάκη: Κανείς δεν θα πίστευε ότι ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρισκόταν στο τιμόνι του Eurogroup

10:07

Υδρογονάνθρακες: Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη ίδρυσης του Κέντρου Ενέργειας Αν. Μεσογείου

10:03

Η Κίνα προειδοποιεί για χελώνες κατασκόπους στα ύδατά της

09:55

Σε χαμηλά 2 μηνών το πετρέλαιο, κάτω από τα 90 δολάρια το brent

09:37

ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τα αεροσκάφη και τα πλοία που στέλνουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

09:25

Atlantic See LNG Trade: Eπέκταση της συμφωνίας με τη Venture Global - Διπλασιάζει τις ποσότητες LNG από τις ΗΠΑ

09:24

Βρετανία: Η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% τον Απρίλιο

09:15

Συστάσεις από Πολιτική Προστασία ενόψει επιδείνωσης του καιρού

09:14

Κοντογεώργης: «Με απτά έργα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις χτίζουμε τη Μακεδονία του μέλλοντος»

09:07

Ουίσκι: Το καλύτερο μπέρμπον στον κόσμο κοστίζει μόλις 35 ευρώ

08:59

Μ. Ανατολή: Ο Τραμπ ακύρωσε τους βομβαρδισμούς στο Ιράν γιατί υπάρχει «πολύ καλή συμφωνία» - Διαψεύδει η Τεχεράνη

08:56

Μπάρμπα Στάθης: Ανανέωση προϊοντικού χαρτοφυλακίου και ενίσχυση εξαγωγών η «συνταγή» για το 2026

08:39

Τίθεται σήμερα σε ισχύ το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

08:33

Χιώνης (Athlos Energy): Τι θα σήμαινε η πυρηνική ενέργεια για την Ελλάδα, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές