Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:16

Καναδάς: «Οι επιθέσεις κατά του Ιράν φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο»

11:13

Bally’s Intralot: Ο κ. Χρυσόστομος Σφάτος νέος President, Lotteries

11:13

Hans & Gretel: Από το Μοναστηράκι στον Κόσμο – Το Ελληνικό Brand που έχει κατακτήσει ήδη 8 χώρες και επεκτείνεται σε νέες αγορές

11:10

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον - LIVE

11:10

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - ανακτά τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:04

Στις 20 Μαρτίου στην Καλαμάτα η 9η εκδήλωση «JobReady by DYPA»

11:03

Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα

10:53

Κύπρος: Συναγερμός για πιθανό ύποπτο αντικείμενο στον εναέριο χώρο - Επέστρεψε στην Αθήνα πτήση της Aegean

10:47

Προσπάθεια ανασύνταξης στις ευρωαγορές - Βαριές απώλειες στην Ασία

10:46

Η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει την κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητηρίου στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

10:44

ΔΑΑ: Άλμα 13,1% στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

10:37

Στην τελική ευθεία το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

10:22

Η Γαλλία σχεδιάζει πτήσεις επαναπατρισμού από τη Μέση Ανατολή

10:15

Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα έναντι του ιού HPV

10:07

Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο για μέτρα στήριξης και προστασίας του καταναλωτή

10:02

Reuters: ΗΠΑ και Κούρδοι συζητούν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν

09:54

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης

09:41

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι και στο Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

09:38

Η Ρεβέκα Γκρίνσπαν από την Κόστα Ρίκα και επίσημα υποψήφια ΓΓ του ΟΗΕ

09:28

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως ο διάδοχος του Αλί Χαμενεΐ είναι «στόχος για εξόντωση»

09:26

Ο πρωθυπουργός του Καναδά καλεί «όλα τα μέρη» να τηρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

09:15

Παπαθανάσης: 2 εκατ. ευρώ για ανάπλαση στον οικισμό Κάτω Νεστορίου Καστοριάς

09:03

Περίπου 9.000 πολίτες των ΗΠΑ έφυγαν από τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πολέμου

09:01

Τι ποσό έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ο CEO της Blackstone το 2025

09:00

Βιομηχανία τροφίμων: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

08:55

Παπασταύρου για τιμές καυσίμων: «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να στηριχθεί η κοινωνία»

08:46

5η ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη, Λίβανο - Ιράν: «Ελέγχουμε πλήρως τo Ορμούζ»

08:32

Υπερταμείο: Μερίσματα 700 εκατ. στο Δημόσιο - Τι συμβαίνει με ΕΤΑΔ, Αεροδρόμια, Ακίνητα, Μαρίνες, Διώρυγα, Συγκοινωνίες

08:27

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν

08:18

Στεγαστική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές: Τι αλλάζει