Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Συμφωνία επί της αρχής για συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών τη Δευτέρα

12:33

Apple: Συναγερμός για τους χρήστες iPhone - Στόχος χάκερ το λογισμικό

12:32

Φιντάν: Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο - «Θέλουμε μόνιμη λύση στο Αιγαίο»

12:27

Μείωση 2,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Νοέμβριο

12:23

Richemont: Σε ιστορικό υψηλό οι πωλήσεις γ' τριμήνου με ώθηση από ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

12:20

Στο Κίεβο η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην πρώτη της επίσκεψη μετά το 2023

12:18

Στα 31,288 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο, με ετήσια μείωση 0,7%

12:17

Autonomous Research: Οι ελληνικές τράπεζες στην «κορυφή» του ευρωπαϊκού κλάδου

12:07

Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας

12:07

Funky Buddha: Διεθνής επέκταση σε τρεις ηπείρους και στρατηγική διεθνοποίησης το 2025

12:03

Kaspersky: Μεταξύ των κορυφαίων παρόχων κυβερνοασφάλειας σε ανεξάρτητη αξιολόγηση

11:55

Almi Foods: Ενισχύεται η παρουσία στην ελληνική αγορά - Συνεργασία με τα super market Σκλαβενίτης

11:50

Στρατηγική συνεργασία Schneider Electric-CERO Generation για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Delfini»

11:48

Ρωσία: «Σοβαρή ανησυχία» για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία

11:46

Τσιάρας: Χωρίς διάλογο δεν διαμορφώνονται εθνικές θέσεις για τον πρωτογενή τομέα

11:45

Μιχαηλίδου: Έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα από τον Μάρτιο

11:43

Nexi: Τελευταίας τεχνολογίας POS σε προνομιακές τιμές μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές Β’»

11:36

Η Netcompany φέρνει την ελληνική δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή

11:35

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη - Συνεχίζεται το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

11:34

Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζεται Top Employer για 10η συνεχόμενη χρονιά

11:33

Πάνω από 500 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της ASML μετά τα αποτελέσματα της TSMC

11:27

H Ericsson σχεδιάζει την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

11:24

Q&R: Άντλησε 8,83 εκατ. ευρώ - Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ

11:14

Γαλλία: Ο Μακρόν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία

11:13

Η στιγμή ανήκει στην Stoiximan: Ηγεσία με διάρκεια, αποτύπωμα με ουσία

11:06

Ο «Κίμων» στην Ελλάδα: Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας Belharra - Δείτε live την τελετή υποδοχής

11:03

Euroxx: Διαψεύδει πρόταση εξαγοράς από τράπεζα

11:03

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τους στόχους το ταμειακό πλεόνασμα του 2025 – Φοροέσοδα 71,9 δισ. ευρώ

11:02

Deutsche Bank: Αυξάνει στα €11,75 την τιμή στόχο για ΔΑΑ, σύσταση «buy»

10:53

Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η πρόταση Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά