Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

Περίπου 13.800 ογκολογικοί ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από μη αποζημιούμενους βιοδείκτες

20:15

Ρύθμιση σε 72 δόσεις: Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Χρήσιμος οδηγός

20:05

Αντιπυρική περίοδος: 245 Ευρωπαίοι Πυροσβέστες φέτος στην Ελλάδα

19:54

Το σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης

19:36

Αποπνικτική ζέστη πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ - Θερμοκρασίες έως 46°C

19:25

Ξενοδόχοι Σαντορίνης: Διαμαρτυρία κατά Trivago για παραπλανητικό βίντεο

19:14

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600, ενδοσυνεδριακό ρεκόρ ο DAX

19:04

ΕΦΚΑ: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από 7 έως και 13 Ιουλίου

18:37

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 85 τραυματίες από τη μαζική επίθεση στο Κίεβο

18:35

Φάις Συμμετοχών: Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή και ΑΜΚ έως 3,54 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης

18:21

Οπαδική βία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και εμπρησμούς

18:17

Attica Πολυκαταστήματα: Υποχώρησε στο 70,08% το ποσοστό της Ideal Holdings

18:00

Σε νέα υψηλά 17 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Πολυκατοικίες: Έρχονται ουσιαστικές αλλαγές σε κοινόχρηστα και αποφάσεις συνιδιοκτητών

17:50

ΥΠΕΘΟΟ: Ημερίδα Διαβούλευσης για την πολιτική συνοχής 2028 - 2034

17:45

Το ChatGPT ενσωματώνεται στο Viber στην Ελλάδα

17:35

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε λεωφορείο με Λευκορώσους τουρίστες

17:31

Tesla: Άνοδος 25% στις παραδόσεις οχημάτων το β' τρίμηνο - Πάτησε γκάζι και η παραγωγή

17:28

Λιμάνι Ραφήνας: Ακυρώσεις δρομολογίων αύριο λόγω της 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών

17:23

Πρόεδρος Λιβάνου: «Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή εδάφους στο Ισραήλ»

17:21

Πιερρακάκης: Πρόταση για «κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων, αντί για εθνικές» - Το παράδειγμα της Ελλάδας

17:13

Τι αλλάζει από την Τετάρτη στα πίσω φώτα των αυτοκινήτων

17:09

Βενεζουέλα: Ένας επιζών του σεισμού ανασύρθηκε από τα συντρίμμια 8 ημέρες μετά την καταστροφή

17:04

Μεγάλη πυρκαγιά στην Άρτα - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

17:01

Κλινική μελέτη για τον Έμπολα με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών

17:00

Γαλλία: Αύξηση 85% στους θανάτους ατόμων ηλικίας 75+ στην εβδομάδα του καύσωνα

16:59

Interwood: Η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων κλείνει τον κύκλο της αναδιάρθρωσης

16:48

Wall Street: Πάνω ο Dow λόγω αγοράς εργασίας, κάτω ο Nasdaq λόγω chip

16:47

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο - Τουλάχιστον 4 τραυματίες

16:42

Χαμός στη Γαλλία λόγω καύσωνα - Προσφορές σε κλιματιστικά «άναψαν τα αίματα»