Tip of the Day

Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

11-06-2024 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι - 9 συμβουλές

Mετά την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας για μέτρα πρόληψης ενάντια στη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και με δεδομένο ότι στη θερινή περίοδο που ήδη έχουμε μπει, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι σχετικές οδηγίες εξειδικεύονται ανά κλάδο. Σειρά δευτεροβάθμιων οργανώσεων καλούν τους εργοδότες να συμμορφώνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και τα συνδικαλιστικά όργανα να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τέλος τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την μη εφαρμογή τους.

Iδιαίτερη χρηστική αξία έχει ο σχετικός πίνακας οδηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Οι θεματικές που εξειδικεύονται με δέσμες μέτρων είναι: Πρόληψη θερμικής καταπόνησης, διαλείμματα, προγραμματισμός εργασιών, μείωση ή παύση της απασχόλησης σε εσωτερικούς χώρους, διαμόρφωση χώρων διαλείμματος, συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων, υπαίθριες εργασίες, κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα, σκιερά μέρη για διαλείμματα, στέγαστρα για εργασίες, προγραμματισμός των εργασιών ανάλογα με τις θερμοκρασίες, όπως και μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΥΑΕ, ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας, υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).

2. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.

3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).

4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.

5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK" και το π.δ. 16/96, "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK", όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.

7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας.

9. Επισημαίνεται ότι συμβάντα στο χώρο εργασίας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα 2, αναγγέλλονται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Performance Technologies: Αύξηση 44% στα καθαρά κέρδη - Ξεπέρασε τα 89 εκατ. ο κύκλος εργασιών

11:07

ΕΦΕΤ: Καμία εμπλοκή στο περιστατικό παράνομης εκτροφής ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους

11:04

Sunlight Academy: Έτος-ορόσημο το 2025 με 1.000 επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή

11:04

Ρεύμα: Από 0,138 έως 0,25 ευρώ/kWh τα πράσινα τιμολόγια τον Απρίλιο

10:58

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

10:53

ΜΕΤΚΑ: Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του project VORIA στο Μαρούσι - Τι περιλαμβάνει

10:50

Thanos Hotels & Resorts: Επιστρέφει με νέα μορφή το Anassa μετά από ανακαίνιση 10 εκατ. ευρώ

10:49

ΙΟΒΕ: Yποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

10:42

ΙΝΚΑ: Αυξημένο ως 20% το συνολικό κόστος για το τραπέζι του Πάσχα

10:35

Τεχνητή νοημοσύνη και οικονομία: Η νέα ισορροπία ανάμεσα σε παραγωγικότητα, εργασία και επιτόκια

10:33

Επιτυχής ολοκλήρωση της τελικής φάσης άντλησης κεφαλαίων του EOS Hellenic Renaissance Fund

10:27

Η 54η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ έρχεται στις Σέρρες με 800 θέσεις εργασίας

10:22

ΔΑΑ: Προσθέτει νέους προορισμούς - Eπιστρέφουν σταδιακά οι αεροπορικές του Κόλπου

10:20

«Αναταράξεις» στο Νότιο Αιγαίο από τους ισχυρούς ανέμους - Δέντρα ξεριζώθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν

10:00

Μετρό Αθήνας: Το 2032 (και βλέπουμε) ο ορίζοντας για τη Γραμμή 4 – «Μάχη» για το πριμ

09:57

Νέο ράλι 6% για το πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ

09:38

Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» σε τροχιά γύρω από τη Γη

09:36

Οι μηχανισμοί των επόμενων φαρμάκων για την παχυσαρκία - Οι νέοι παράπλευροι στόχοι

09:19

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιταχύνει την αναδιάταξη στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου

09:12

Ακριβή άρδευση, πανάκριβα τρόφιμα: Το ντόμινο της ακρίβειας ξεκινά από το χωράφι…

09:09

Πάσχα: Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποια Κυριακή είναι ανοικτά τα μαγαζιά

09:09

Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια - Μετά τις 9 τα δρομολόγια από Πειραιά

09:04

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει το 100ό του εστιατόριο

09:04

Νέα πυραυλικά πλήγματα από Ιράν και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ

09:01

ΑΒΑΞ: Ιστορικά υψηλά το 2025, άγγιξε το 1 δισ. ο κύκλος εργασιών - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

09:00

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Άρση του συναγερμού για τσουνάμι

08:56

Σούπερ μάρκετ: Ο πόλεμος «πιέζει» την κατανάλωση, νέες ανατιμήσεις φοβούνται οι καταναλωτές

08:54

«Στεγνώνει» η αγορά καυσίμων; Τι θα συμβεί αν λείψει το diesel στην Ελλάδα

08:54

Πετρέλαιο: Παίρνει ξανά τον δρόμο της ανόδου μετά το διάγγελμα του Τραμπ

08:48

Στα «σκαριά» επένδυση 110,4 εκατ. της Lidl Hellas για υπερσύγχρονο κέντρο διανομής στην Ελευσίνα