Tip of the Day

Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

05-06-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

1. Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

3. Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

4. Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

1. Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.

2. Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

3. Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

4. Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

5. Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες). Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:35

Πρώτο βήμα από τη Βουλή του Ισραήλ προς πρόωρες εκλογές

15:26

ΕΤΑΔ: Η «Κόστα Παλλάς» ανάδοχος για τη μίσθωση της «Οικίας Brunetti»

15:23

Κικίλιας: Η ναυτιλία καθορίζει την οικονομική αντοχή της Ευρώπης

15:16

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παίρνουμε πάρα πολλές βιταμίνες

15:08

Πορτογαλία: Απεργία στο πρακτορείο LUSA για την ανεξαρτησία περιεχομένου

15:01

Γραφάκος: Από 187 σε 291 οι δήμοι που συμμορφώθηκαν για τα αστικά λύματα

15:01

ΠΟΥ για Έμπολα: Ο επιδημιολογικός κίνδυνος από τον ιό είναι «χαμηλός» σε διεθνές επίπεδο

14:47

ΟΔΔΗΧ: Νέα πτώση του δημόσιου χρέους στο α' τρίμηνο - Στα 38,9 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι»

14:32

KPMG: Σημαντικό το κόστος αντικατάστασης κινεζικού εξοπλισμού στην ΕE για λόγους κυβερνοασφάλειας

14:20

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

14:17

Leonardo Hotels Mediterranean: Νέα επένδυση στο κέντρο της Αθήνας

14:14

Η Εθνική Τράπεζα στη Qivalis για την έκδοση stablecoin

14:13

Κορκίδης: Στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα και Πειραιά το «Mediterranean Pact»

14:07

Έως 25/5 οι αιτήσεις για τα προγράμματα Διακοπών και Κοινωνικού Τουρισμού Αγροτικής Εστίας

14:03

Ρούμπιο: «Οι ΗΠΑ προτείνουν μια νέα σχέση στον λαό της Κούβας»

13:55

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έως και 600 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες

13:45

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 14,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

13:45

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων του Global Sumud Flotilla»

13:41

Η Πειραιώς εντάσσεται στην κοινοπραξία Qivalis για την υποδομή stablecoin σε ευρώ στην Ευρώπη

13:27

Ψάλτης (Alpha Bank): Έργα εκτός RRF θα περάσουν σε τραπεζική χρηματοδότηση - Χτίζουμε νέο τραπεζικό μοντέλο

13:23

Οι ΞεΨυΧωμένοι: Το νέο βιβλίο του Νίκου Κουτσογιάννη

13:22

Χρυσοχοΐδης: «Το ελληνικό FBI έχει εξαρθρώσει 200 εγκληματικές οργανώσεις»

13:18

Η Βρετανία χαλαρώνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για να αυξήσει τις προμήθειες ντίζελ

13:18

Νέα πτώση για το πετρέλαιο με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ

13:17

Qatar Airways: Μείωση κερδών και επιβατών λόγω του πολέμου στο Ιράν

13:14

Λιβάνιος: Να δούμε ποιο εκλογικό σύστημα ταιριάζει καλύτερα

13:13

ΗΠΑ: Το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας βοήθησε τις ισπανικές αρχές στην έρευνα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο

13:08

Κοντογεώργης: Τον Ιούνιο το επίδομα 150 ευρώ για κάθε παιδί για πάνω από το 80% των οικογενειών

12:56

Μητσοτάκης σε Τασούλα: «Η προσήλωση της κυβέρνησης παραμένει στην υλοποίηση του προγράμματός της»

12:43

Επιστολή Τζαβέλλα για την κλήτευσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας