Tip of the Day

Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

05-06-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

1. Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

3. Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

4. Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

1. Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.

2. Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

3. Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

4. Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

5. Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες). Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:41

Interwood: Δεν προχωρά σε ΑΜΚ με αύξηση των προνομιούχων μετοχών

17:36

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη 1,10% για τον Γενικό Δείκτη

17:35

ΕΕ: Αναστολή κυρώσεων κατά Ρωσίας για συναλλαγές με κινεζική εταιρεία μικροτσίπ

17:23

Πόρισμα Eurogroup: Τιμές «φωτιά» τα ενοίκια στην Αθήνα

17:09

ΥΠΕΘΟΟ: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «γκρεμίζει» το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ

17:08

Ο πιο safe τρόπος να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς άγχος και τρέξιμο

16:53

Προς νέα εβδομάδα κερδών η Wall Street - Φρέσκο ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones

16:53

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στην Τεχεράνη για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

16:50

Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα σε μέλος πληρώματος που επαναπατρίστηκε στην Ολλανδία

16:31

Μαρινάκης: Οι βουλευτές πρέπει να δίνουν μάχες με την παρουσία τους στη Βουλή και όχι με αποχώρηση

16:14

Πόσα χρήματα παίρνει η ομάδα που θα κερδίσει την Ευρωλίγκα

16:06

ΠΟΥ για Έμπολα: Παραδόθηκαν 11,5 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού στη ΛΔ Κονγκό

15:38

Υποκλοπές: Απορρίφθηκε με 155 ψήφους η πρόταση ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική

15:31

Χιλιάδες Κουβανοί διαδηλώνουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα

15:29

5 υπέροχοι προορισμοί για σύντομες αποδράσεις τον Ιούνιο

15:17

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα

15:11

Σερβία: Το Συμβούλιο Ευρώπης προειδοποιεί για απειλές στα ανθρώπινα δικαιώματα

14:50

Σύσκεψη Μητσοτάκη για την αντιπυρική: Στη μάχη 18.500 πυροσβέστες και 4.000 οχήματα

14:46

Ουκρανία: Aνθρωπιστική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων καταστράφηκε από ρωσικό πλήγμα

14:40

Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε «μεταλλαγμένο κόμμα Μητσοτάκη»

14:39

Sell off στο Χρηματιστήριο Άγκυρας μετά την απόφαση καθαίρεσης της ηγεσίας του CHP

14:39

Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ τη Δευτέρα 25 Μαΐου λόγω αμερικανικής ομοσπονδιακής αργίας

14:37

Lenovo: Αύξηση 27% στα έσοδα το α' τρίμηνο με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

14:24

ΑΑΔΕ: Έως 29 Μαΐου η υποβολή αιτημάτων για την άρση επικάλυψης αγροτεμαχίων

14:13

Αξιωματούχος ΗΑΕ: «50-50 οι πιθανότητες για μία συμφωνία που θα ανοίξει το Ορμούζ»

13:57

Λαγκάρντ: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εντός στόχου

13:55

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας και Μηταράκης απαντούν με πολυσέλιδα υπομνήματα στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς

13:50

Σενάριο επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο εξετάζει η κυβέρνηση - «Ζυγίζει» το δημοσιονομικό κόστος

13:44

Νέος νόμος των Ταλιμπάν στερεί από τις γυναίκες ακόμα και το δικαίωμα διαζυγίου

13:33

ΗΠΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η «αυτοψία» των Δημοκρατικών για την ήττα του 2024