Tip of the Day

Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

05-06-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης

1. Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

2. Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

3. Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

4. Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

1. Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.

2. Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

3. Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

4. Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

5. Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες). Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια