Tip of the Day

Το πράσινο marketing ως αντίδοτο κατά του Greenwashing

24-07-2023 | 09:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το πράσινο marketing ως αντίδοτο κατά του Greenwashing

Καθώς όλο και περισσότερες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν την αταξία που επικρατεί στην αγορά του πράσινου μάρκετινγκ, οι εταιρείες επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν πράσινες πρωτοβουλίες.

Σήμερα, τα πράσινα προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τη McKinsey και τη NielsenIQ, τα προϊόντα που διαφημίζονται ως βιώσιμα παρουσίασαν σωρευτική ανάπτυξη 28% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 20% των προϊόντων που δεν χαρακτηρίζονται ως «πράσινα». Οι ολοένα και πιο έμπειροι πελάτες θέλουν να γνωρίζουν για τις πράσινες επιλογές που υπάρχουν και η συντριπτική πλειοψηφία θέλει επίσης να μάθει τι τις καθιστά πραγματικά «πράσινες».

Αυτή η μεταβαλλόμενη τάση, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ρυθμιστική καταστολή κατά του Greenwashing που υποκινήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σημαίνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να παρέχουν απλώς ασαφείς ισχυρισμούς βιωσιμότητας. Πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί το εκάστοτε προϊόν αποτελεί μια σοφή περιβαλλοντική επιλογή.

Και αυτό έχει διπλό κέρδος. Γιατί όταν οι πρωτοβουλίες μάρκετινγκ είναι επίκαιρες, μπορούν να αυξήσουν την αξιοπιστία της επωνυμίας, την εμπιστοσύνη της επωνυμίας και την αφοσίωση των πελατών και κατ’ επέκταση τον τζίρο. Πώς μπορεί όμως μια εταιρεία να επικοινωνήσει ορθά τα πράσινα διαπιστευτήριά της;
Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμός Carbon Trust, για να παραμείνουν δίπλα στους εξελισσόμενους κανονισμούς greenwashing και να κοινοποιήσουν αποτελεσματικά τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας ή ESG, οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι σχετικές προσπάθειες μάρκετινγκ βασίζονται σε γεγονότα (όλοι οι ισχυρισμοί είναι συγκεκριμένοι, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παράγουν επαρκές ενημερωτικό υλικό, το οποίο αν και δεν μπορεί να ενσωματωθεί ολόκληρο σε μια ετικέτα, θα πρέπει τουλάχιστον να δημοσιεύεται σε ένα μπλοκ ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Η λεπτομερής περιγραφή του προϊόντος, με τη σειρά της, μπορεί να συνδέεται με ένα σχετικό άρθρο βιωσιμότητας - ας πούμε, ένα σύντομο προφίλ για τον προμηθευτή - το οποίο μπορεί στη συνέχεια να συνδέεται με μια πιο εμπεριστατωμένη ιστορία σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας να υποστηρίζει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είτε είστε καταναλωτής είτε είστε επιχείρηση, η λήψη αποφάσεων φιλικών προς το περιβάλλον είναι δύσκολη. Και αυτό γιατί οι περισσότερες επιλογές είναι ατελείς.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη της αγοράς μπορεί να καλύψει το πράσινο marketing. Όταν μια εταιρεία έχει μια βαθιά οργανωτική δέσμευση να μειώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, το πράσινο μάρκετινγκ μπορεί να είναι ένα κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να μοιραστεί αυτή τη γνώση.

Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες όχι μόνο να παραμείνουν πιστές στους κανονισμούς κατά του greenwashing, αλλά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, να ενισχύσουν τη φήμη και να εμπνέουν συλλογική περιβαλλοντική δράση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας UNESCO GHE – Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

23:28

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο

23:14

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποίησαν πετροχημικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο

22:47

Χαρδαλιάς: Το Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας είναι πλέον θεσμός

22:18

Κίνα: Εκτέλεση ενός Γάλλου πολίτη για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

22:06

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας, Κεφαλογιάννης, Σκρέκας ζητούν άρση της βουλευτικής τους ασυλίας

21:46

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2.900 οι παραβάσεις του ΚΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάρτιο

21:18

Δύο συλλήψεις σε Καβάλα και Έβρο για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

20:58

Το Πεκίνο ζητά κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και διευθέτηση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων

20:51

Το Κίεβο δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση» με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία

20:40

Λαβρόφ: Προτρέπει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα στο Ιράν

20:31

Ιράν: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προειδοποιεί τον Τραμπ ότι η περιοχή θα αναφλεγεί εξαιτίας του

20:19

Λέσβος: Οι τυροκομικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας τους στις 8/4

20:10

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της

20:04

Λίβανος: Έντεκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Χαρφάτα και τη Τζνα

19:51

Λιβανός: Δεν έχω συμμετάσχει στην τέλεση οιασδήποτε αξιόποινης πράξης

19:45

Ισραήλ: Τέσσερις τραυματίες από ιρανικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Χάιφα

19:10

Αναδίπλωση από την Παγκόσμια Τράπεζα – Κλείνει το «μάτι» στον κρατικό παρεμβατισμό

18:50

Τραμπ: Θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητή της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας

18:30

Κίνα: Επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα στον ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

18:05

Ιράκ: Ευχαριστεί την Τεχεράνη για τη διέλευση ιρακινών πετρελαϊκών τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ

17:25

«Άρχοντας των δακτυλιδιών» ξανά ο Πετρούνιας - Χρυσός στο Κάιρο

17:00

Κατώτατος μισθός: Μόλις το 61% της αύξησης καταλήγει στην «τσέπη» του εργαζόμενου - Πώς επιδρά στον μέσο μισθό

16:42

Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε σιτάρι στην Αζοφική Θάλασσα

16:30

Με Παπασταύρου, Τσάφο, Παληαρούτα, το 7ο Power & Gas Forum του energypress, στις 6 και 7 Απριλίου

16:27

Μητσοτάκης: Πραγματοποιούμε τη δικιά μας έξοδο από μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών σε εκείνη των μεγάλων διεκδικήσεων

16:19

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θα φιλοτιμηθεί να απαντήσει για το predator;

16:07

Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15:42

Τραμπ: Μπάσταρδοι ανοίξτε το στενό αλλιώς θα ζείτε στην κόλαση - Πιθανή όμως συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

15:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικίνδυνο καθεστώς που θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία