INSIDE OUT

Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη

Μαρία Νταλιάνη
14-03-2025 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη

Ανασχηματισμός Χατζηδάκη-Πιερρακάκη, αφού αυτό αποφάσισε τελικά ο Πρωθυπουργός! Παρ’ ότι η Παρασκευή δεν είναι καλή ημέρα για τέτοιες ανακοινώσεις, το θέμα κινδύνευε να ξινίσει αν περίμενε κι άλλο. Άσε που εξέπεμπε αναποφασιστικότητα εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάπως μοιάζει να έχει χάσει το εσωτερικό πολιτικό του ένστικτο, το οποίο άλλες φορές τον οδηγούσε με ταχύτητα σε αποφάσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μόνο και μόνο για τη σύνδεση POS-ταμειακών μηχανών έγραψε ιστορία στο υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνει υψηλό συντονιστικό ρόλο των υπουργείων δίπλα στον Πρωθυπουργό. Εκτός από την εκχώρηση εξουσίας του επιτελικού, ίσως ο ρόλος να κρύβει και την ανάγκη του airbag. Τα κύματα δεν θα σκάνε απευθείας. Ένα από τα αινίγματα θα είναι ο ρόλος Χατζηδάκη-Σκέρτσου. Εκτός αν ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει τα excel του κάθε υπουργείου, στον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο.

Ρίσκο

Για τον Πιερρακάκη το στοίχημα είναι τεράστιο καθώς βουτάει κατευθείαν στα βαθιά του οικονομικού κύκλου- ένας χώρος σχετικά άγνωστος μέχρι τώρα. Και μάλιστα σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών στην ΕΕ που συζητά ενιαία Άμυνα, ψάχνει να βρει κονδύλια, αλλάζει δημοσιονομικούς κανόνες, και δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον Τραμπ. Την ίδια στιγμή όμως θ’ αναλάβει μια οικονομία στρωμένη, η οποία ζήτησε χθες από τις αγορές 3 δισ. και της προσφέρθηκαν… 56,5! Τα υπόλοιπα, από Δευτέρα.

Πράσινη τρικυμία

Κι ενώ η κυβέρνηση ταλανίζεται από τον ανασχηματισμό και την αίσθηση ότι μετά από λίγους μήνες θα ξεκινήσει ουσιαστικά μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην αξιωματική αντιπολίτευση ο άνεμος δεν είναι ούριος. Σε μια περίεργη εποχή εσωτερικής αφωνίας, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, τίποτα δεν θα μπορούσε να ταράξει περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη από αυτή την ερώτηση σε μια δημοσκόπηση:

Το υποθετικό ερώτημα της δημοσκόπησης της Real Polls για το Protagon, επί της ουσίας «πιάνει» το πάγιο δημοσκοπικό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων (Pulse, Metron, Marc, GPO, Alco κλπ) στο ερώτημα για την καταλληλότητα. Απλά το κάνει από άλλη οπτική. Το εύρημα είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται ως δεύτερο κόμμα μεταξύ 14-15%, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης παραμένει καθηλωμένος δεύτερος στην καταλληλότητα, αρκετά πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μονοψήφιο περίπου στο 9%. Ο Αλληλόμης της Real Polls

απλά το υπέβαλε αλλιώς. Αντί να ρωτήσει «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ρώτησε, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχε άλλο Αρχηγό. Δια της ατόπου, οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν πόσο κατάλληλο θεωρούν το νυν αρχηγό. Η οργή είναι μεγάλη και περιμένω με χαρά το πρώτο κανάλι που θα έχει στο πάνελ τον δημοσκόπο κι ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κοντά στον πρόεδρο (Μάντζο, Δουδωνή, Σπυρόπουλο, Χρηστίδη, Μπιάγκh κλπ).

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Τσουκαλάς (One) χαρακτήρισε πρωτοφανές το ερώτημα, ενώ άφησε υπαινιγμούς για σενάρια που υποκινεί το Μαξίμου προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που έρχεται – όχι και με τόσο μεγάλη φόρα όμως.

Επίθεση στις δημοσκοπήσεις

Η Real Polls τους έκανε έξαλλους όχι μόνο για το υποθετικό ερώτημα, αλλά και γιατί βγάζει τη Ζωή δεύτερη

και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Interview. Στα σόσιαλ, στελέχη και πράσινοι πολιτευτές αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν πρόκειται για σοβαρές δημοσκοπήσεις. Tα περισσότερα πυρά τα εισπράττει προς το παρόν η Interview. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ανδρουλάκη, Κ. Παπαδημητρίου μάλιστα, ανάρτησε πίνακα στα σόσιαλ με τις προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων στις εσωκομματικές, για να καταδείξει ότι η Interview προέβλεπε νίκη Χάρη Δούκα, ενώ όλες οι άλλες του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τον πίνακα απουσιάζουν περιέργως οι προβλέψεις της Real Polls.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως ακόμα κι αν ενοχλήθηκαν, δεν το έδειξαν προς το παρόν. Λογικά εστιάζουν περισσότερο στο γεγονός ότι οδεύουν ολοταχώς για ισχνό μονοψήφιο, πίσω από Πλεύση, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλο, και ΚΚΕ, παρά στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου. Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως η επόμενη ελπίδα εναποτίθεται στις προσυνεδριακές διαδικασίες των επόμενων μηνών. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν μέλη στις τοπικές, να ενδιαφερθούν.

Εξαφανίζονται

Η πρωτοφανής, κατά Τσουκαλά ερώτηση όμως είχε κι άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πλεύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Μερα25, Κίνημα Δημοκρατίας, εξαφανίζονται από τον χάρτη χωρίς τους αρχηγούς τους, δηλαδή τη Ζωή, τον Νατσιό, τη Λατινοπούλου, τον Βαρουφάκη και τον Κασσελάκη. Για τη Νέα Αριστερά δεν υπάρχουν νέα- είτε με τον ίδιο, είτε με άλλο Αρχηγό, με τα βίας ανιχνεύεται.

Να πιαστεί από κάτι

Η άποψη είναι ότι και η Ζωή θα ξεφουσκώσει και η Λατινοπούλου και τα υπόλοιπα προσωποπαγή κόμματα. Τη φωτογραφία της στιγμής, τη διαβάζει με τον δικό του τρόπο ένας καλλιτέχνης, που δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα στον χώρο της αριστεράς. Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης

έγραψε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις:

«Φωτογραφία της στιγμής είναι, αποτυπώνει την εναγώνια προσπάθεια του απεγνωσμένου κόσμου να πιαστεί από κάτι.

Αν ήμουν Ζωή, θα μετέτρεπα το «one woman show» σε συλλογικό παιχνίδι, θα παρουσίαζα πρόγραμμα, πρόσωπα, συνεργασίες. Αλλιώς, το ποτάμι θα ξεφουσκώσει τόσο ξαφνικά όσο φούσκωσε.

Αν ήμουν Ανδρουλάκης, θα υπέβαλα παραίτηση αύριο για να απελευθερώσω από το βαρίδι το κόμμα μου.

Αν ήμουν Φάμελλος, θα πρότεινα την αυτοδιάλυση του πραξικοπηματικού μορφώματος. Είναι μια κακή ανάμνηση, ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Αν ήμουν Χαρίτσης, Τσακαλώτος κλπ, θα ιδιώτευα.

Αν ήμουν Κασσελάκης, θα έπαιρνα ένα χρήσιμο πολιτικό μάθημα, κατανοώντας ότι, αν πριν από τρεις μήνες ήμουν άλλος, τώρα θα ήμουν Ζωή στη θέση της Ζωής.

Αν ήμουν Τσίπρας, θα μουντζωνόμουν: Αν είχες κάνει λίγη υπομονή, αν δεν είχες εμπλακεί σε μικρο κομματικές ίντριγκες και πραξικοπήματα, τώρα θα επέστρεφες δικαιωμένος. Αλλά το γινάτι βγάζει μάτι.

Δε "σώσαμε το σπίτι μας, αγάπη μου". Έπεσε και μας πλάκωσε».

Σας φιλώ ποιητικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

13:00

IAEA για Ιράν: Καταγράφηκαν ζημιές στην πυρηνική μονάδα της Νατάνζ

12:41

Γάλλος ΥΠΕΞ: Έχουμε δικαίωμα επέμβασης στη Μέση Ανατολή για να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας

12:39

Μνημόνιο συνεργασίας Επιτροπής Ανταγωνισμού και Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

12:33

Καρκίνος του μαστού: Αύξηση στα κρούσματα ως το 2050 - Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα

12:26

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως κόμβος ενέργειας και μεταφορών»

12:04

Κυπαρίσσης (Optima): Στο 30% των κερδών το μέρισμα - Στόχος για πάνω από 195 εκατ. καθαρά κέρδη

12:04

Η Cosmote Telekom διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της στη Μέση Ανατολή - Οι παροχές

12:02

Το Ιράν προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο

12:01

Πληθωρισμός Φεβρουαρίου: Άνοδος 3% για τον εναρμονισμένο δείκτη - Έκρηξη ανατιμήσεων 11,8% στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα

12:00

Ισχυρή η παρουσία της ThermicSol στη Climatherm 2026

11:50

EmTech Europe: Η τεχνητή νοημοσύνη πρωταγωνιστεί στο συνέδριο του MIT στην Αθήνα

11:50

Politico: Το Ιράν δεν είναι Βενεζουέλα, όσο κι αν το ήθελε ο Τραμπ

11:49

Το «Δίκτυο Δημοσίου Τομέα Σύζευξις ΙΙ» ως καταλύτης για την κυβερνοασφάλεια στο Δημόσιο

11:44

Κίνα: Σέβεται το «νόμιμο δικαίωμα του Ιράν για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας»

11:40

BYD: Βουτιά στις πωλήσεις τον Φεβρουάριο - Η μεγαλύτερη πτώση από την πανδημία

11:40

Θέρμανση: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ανοδική τροχιά - Πώς πρέπει να κινηθούν τα νοικοκυριά

11:30

Μέση Ανατολή: Νέο άλμα άνω του 30% στo ευρωπαϊκό LNG

11:23

Επικοινωνία Τασούλα με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

11:23

Παπασταύρου: Έχουμε ενεργειακή ανθεκτικότητα, θα στηρίξουμε τους πολίτες αν χρειαστεί

11:20

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

11:20

Παπαθανάσης: Δημιουργία πολυχώρου πολιτιστικής κληρονομιάς στα Γρεβενά, 2,5 εκατ. ευρώ

10:58

Νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Εξαϋλώθηκαν τα φετινά κέρδη του Γενικού Δείκτη

10:56

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να γίνονται μέρος αυτού του πολέμου

10:52

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο, ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

10:50

Υπό κράτηση βρίσκεται ο 36χρονος που προσήχθη ως ύποτος κατασκοπείας στη Σούδα

10:48

Ο Χρυσός και η μεγάλη λογιστική αλήθεια

10:41

Τραμπ: «Είναι λυπηρό να βλέπεις» τη σχέση Ουάσινγκτον-Λονδίνου να μην είναι όπως πριν

10:40

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες που έχει χτίσει η κυβέρνηση

10:34

Ευρωαγορές: Σταθερά σε ρυθμούς sell off με φόντο τη Μέση Ανατολή - «Βουτιά» άνω του 3% ο Stoxx 600