INSIDE OUT

Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη

Μαρία Νταλιάνη
14-03-2025 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανασχηματισμός Χατζηδάκη-Πιερρακάκη, αφού αυτό αποφάσισε τελικά ο Πρωθυπουργός! Παρ’ ότι η Παρασκευή δεν είναι καλή ημέρα για τέτοιες ανακοινώσεις, το θέμα κινδύνευε να ξινίσει αν περίμενε κι άλλο. Άσε που εξέπεμπε αναποφασιστικότητα εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάπως μοιάζει να έχει χάσει το εσωτερικό πολιτικό του ένστικτο, το οποίο άλλες φορές τον οδηγούσε με ταχύτητα σε αποφάσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μόνο και μόνο για τη σύνδεση POS-ταμειακών μηχανών έγραψε ιστορία στο υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνει υψηλό συντονιστικό ρόλο των υπουργείων δίπλα στον Πρωθυπουργό. Εκτός από την εκχώρηση εξουσίας του επιτελικού, ίσως ο ρόλος να κρύβει και την ανάγκη του airbag. Τα κύματα δεν θα σκάνε απευθείας. Ένα από τα αινίγματα θα είναι ο ρόλος Χατζηδάκη-Σκέρτσου. Εκτός αν ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει τα excel του κάθε υπουργείου, στον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο.

Ρίσκο

Για τον Πιερρακάκη το στοίχημα είναι τεράστιο καθώς βουτάει κατευθείαν στα βαθιά του οικονομικού κύκλου- ένας χώρος σχετικά άγνωστος μέχρι τώρα. Και μάλιστα σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών στην ΕΕ που συζητά ενιαία Άμυνα, ψάχνει να βρει κονδύλια, αλλάζει δημοσιονομικούς κανόνες, και δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον Τραμπ. Την ίδια στιγμή όμως θ’ αναλάβει μια οικονομία στρωμένη, η οποία ζήτησε χθες από τις αγορές 3 δισ. και της προσφέρθηκαν… 56,5! Τα υπόλοιπα, από Δευτέρα.

Πράσινη τρικυμία

Κι ενώ η κυβέρνηση ταλανίζεται από τον ανασχηματισμό και την αίσθηση ότι μετά από λίγους μήνες θα ξεκινήσει ουσιαστικά μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην αξιωματική αντιπολίτευση ο άνεμος δεν είναι ούριος. Σε μια περίεργη εποχή εσωτερικής αφωνίας, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, τίποτα δεν θα μπορούσε να ταράξει περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη από αυτή την ερώτηση σε μια δημοσκόπηση:

Το υποθετικό ερώτημα της δημοσκόπησης της Real Polls για το Protagon, επί της ουσίας «πιάνει» το πάγιο δημοσκοπικό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων (Pulse, Metron, Marc, GPO, Alco κλπ) στο ερώτημα για την καταλληλότητα. Απλά το κάνει από άλλη οπτική. Το εύρημα είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται ως δεύτερο κόμμα μεταξύ 14-15%, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης παραμένει καθηλωμένος δεύτερος στην καταλληλότητα, αρκετά πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μονοψήφιο περίπου στο 9%. Ο Αλληλόμης της Real Polls

απλά το υπέβαλε αλλιώς. Αντί να ρωτήσει «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ρώτησε, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχε άλλο Αρχηγό. Δια της ατόπου, οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν πόσο κατάλληλο θεωρούν το νυν αρχηγό. Η οργή είναι μεγάλη και περιμένω με χαρά το πρώτο κανάλι που θα έχει στο πάνελ τον δημοσκόπο κι ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κοντά στον πρόεδρο (Μάντζο, Δουδωνή, Σπυρόπουλο, Χρηστίδη, Μπιάγκh κλπ).

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Τσουκαλάς (One) χαρακτήρισε πρωτοφανές το ερώτημα, ενώ άφησε υπαινιγμούς για σενάρια που υποκινεί το Μαξίμου προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που έρχεται – όχι και με τόσο μεγάλη φόρα όμως.

Επίθεση στις δημοσκοπήσεις

Η Real Polls τους έκανε έξαλλους όχι μόνο για το υποθετικό ερώτημα, αλλά και γιατί βγάζει τη Ζωή δεύτερη

και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Interview. Στα σόσιαλ, στελέχη και πράσινοι πολιτευτές αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν πρόκειται για σοβαρές δημοσκοπήσεις. Tα περισσότερα πυρά τα εισπράττει προς το παρόν η Interview. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ανδρουλάκη, Κ. Παπαδημητρίου μάλιστα, ανάρτησε πίνακα στα σόσιαλ με τις προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων στις εσωκομματικές, για να καταδείξει ότι η Interview προέβλεπε νίκη Χάρη Δούκα, ενώ όλες οι άλλες του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τον πίνακα απουσιάζουν περιέργως οι προβλέψεις της Real Polls.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως ακόμα κι αν ενοχλήθηκαν, δεν το έδειξαν προς το παρόν. Λογικά εστιάζουν περισσότερο στο γεγονός ότι οδεύουν ολοταχώς για ισχνό μονοψήφιο, πίσω από Πλεύση, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλο, και ΚΚΕ, παρά στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου. Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως η επόμενη ελπίδα εναποτίθεται στις προσυνεδριακές διαδικασίες των επόμενων μηνών. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν μέλη στις τοπικές, να ενδιαφερθούν.

Εξαφανίζονται

Η πρωτοφανής, κατά Τσουκαλά ερώτηση όμως είχε κι άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πλεύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Μερα25, Κίνημα Δημοκρατίας, εξαφανίζονται από τον χάρτη χωρίς τους αρχηγούς τους, δηλαδή τη Ζωή, τον Νατσιό, τη Λατινοπούλου, τον Βαρουφάκη και τον Κασσελάκη. Για τη Νέα Αριστερά δεν υπάρχουν νέα- είτε με τον ίδιο, είτε με άλλο Αρχηγό, με τα βίας ανιχνεύεται.

Να πιαστεί από κάτι

Η άποψη είναι ότι και η Ζωή θα ξεφουσκώσει και η Λατινοπούλου και τα υπόλοιπα προσωποπαγή κόμματα. Τη φωτογραφία της στιγμής, τη διαβάζει με τον δικό του τρόπο ένας καλλιτέχνης, που δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα στον χώρο της αριστεράς. Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης

έγραψε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις:

«Φωτογραφία της στιγμής είναι, αποτυπώνει την εναγώνια προσπάθεια του απεγνωσμένου κόσμου να πιαστεί από κάτι.

Αν ήμουν Ζωή, θα μετέτρεπα το «one woman show» σε συλλογικό παιχνίδι, θα παρουσίαζα πρόγραμμα, πρόσωπα, συνεργασίες. Αλλιώς, το ποτάμι θα ξεφουσκώσει τόσο ξαφνικά όσο φούσκωσε.

Αν ήμουν Ανδρουλάκης, θα υπέβαλα παραίτηση αύριο για να απελευθερώσω από το βαρίδι το κόμμα μου.

Αν ήμουν Φάμελλος, θα πρότεινα την αυτοδιάλυση του πραξικοπηματικού μορφώματος. Είναι μια κακή ανάμνηση, ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Αν ήμουν Χαρίτσης, Τσακαλώτος κλπ, θα ιδιώτευα.

Αν ήμουν Κασσελάκης, θα έπαιρνα ένα χρήσιμο πολιτικό μάθημα, κατανοώντας ότι, αν πριν από τρεις μήνες ήμουν άλλος, τώρα θα ήμουν Ζωή στη θέση της Ζωής.

Αν ήμουν Τσίπρας, θα μουντζωνόμουν: Αν είχες κάνει λίγη υπομονή, αν δεν είχες εμπλακεί σε μικρο κομματικές ίντριγκες και πραξικοπήματα, τώρα θα επέστρεφες δικαιωμένος. Αλλά το γινάτι βγάζει μάτι.

Δε "σώσαμε το σπίτι μας, αγάπη μου". Έπεσε και μας πλάκωσε».

Σας φιλώ ποιητικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:14

Νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν

07:06

Το τρολάρισμα με την ΕΛΑΣ - Οι νέες προκλήσεις στην εργασία - Το «εδώ θα μείνω» του Καλλιάνου

07:01

Γιατί ανεβαίνουν οι τράπεζες - Η απογείωση της Motoi Oil - Τα νέα από το Ζάππειο

23:59

Νέα μελέτη: Το Χονγκ Κονγκ εκθρόνισε την Ελβετία στη διαχείριση πλούτου

23:46

Ρούμπιο: Δεν θα αφήσουμε κανένα κρούσμα Έμπολα να εισέλθει στις ΗΠΑ

23:34

ΑΑΔΕ: Σύλληψη 2 Ολλανδών για κλοπή απολιθωμάτων από το δάσος της Λέσβου

23:20

Πρώτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street για το 2026

23:06

Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών για τον προσωπικό βοηθό του

22:52

Safe Bulkers: Από 2 Ιουνίου στο ταμπλό οι 101,8 εκατ. μετοχές - Το χρονοδιάγραμμα

22:38

Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρόσωπα πολιτικά αυτόνομα»

22:24

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:11

Απώλειες άνω του 5% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Ρούμπιο

22:00

ΑΑΔΕ: Ταχύτερες τελωνειακές διατυπώσεις από 1 Ιουνίου με τα ψηφιακά Δελτία ATA

21:49

Στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ΟΝΥΞ Τουριστική

21:36

Πετραλιάς: «Η Ελλάδα επιτυχημένο παράδειγμα δημοσιονομικής πολιτικής»

21:24

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Θα ανοίξουν για όλους, δεν θα τα ελέγχει κανείς - Νέα προειδοποίηση στο Ιράν

21:12

Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός υπό τον φόβο πληθωρισμού και επιτοκίων

21:00

Αγορές ξεκομμένες από την πραγματική οικονομία: Το ράλι της ΑΙ και οι κίνδυνοι

20:50

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Γεώργιος Δριτσάκος

20:40

Προαστιακός: Πλήρης αποκατάσταση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια στο ύψος Δουκίσσης Πλακεντίας

20:30

Απειλές Γκιουλέρ για Αιγαίο και Κύπρο - Τι απαντούν πηγές ΥΠΕΘΑ

20:20

Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα Έμπολα στο Κονγκό - Πού δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ;

20:16

Κομισιόν: Νέα πρόταση για κινητές δορυφορικές υπηρεσίες στην ΕΕ

20:08

Μητσοτάκης: Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ κυβέρνησης και ElevenLabs την Πέμπτη

19:56

ΕΛΑΣ: Οι εκπρόσωποι Τύπου του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα

19:53

Ισχνή άνοδος στις ευρωαγορές με «όχημα» την αυτοκινητοβιομηχανία

19:52

Μιχαηλίδου: «Κάνουμε την ψηφιακή γνώση εργαλείο αυτονομίας και ισότιμης πρόσβασης»

19:40

Cenergy Holdings: Αύξηση 81% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

19:33

Νέα απειλή Τραμπ: «Καμία άρση κυρώσεων στο Ιράν - Ή συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:24

Παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ