INSIDE OUT

Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη

Μαρία Νταλιάνη
14-03-2025 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανασχηματισμός Αντιπροέδρου - Πράσινη τρικυμία από τις δημοσκοπήσεις - Η αριστερά σε στίχους Μωραΐτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανασχηματισμός Χατζηδάκη-Πιερρακάκη, αφού αυτό αποφάσισε τελικά ο Πρωθυπουργός! Παρ’ ότι η Παρασκευή δεν είναι καλή ημέρα για τέτοιες ανακοινώσεις, το θέμα κινδύνευε να ξινίσει αν περίμενε κι άλλο. Άσε που εξέπεμπε αναποφασιστικότητα εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάπως μοιάζει να έχει χάσει το εσωτερικό πολιτικό του ένστικτο, το οποίο άλλες φορές τον οδηγούσε με ταχύτητα σε αποφάσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μόνο και μόνο για τη σύνδεση POS-ταμειακών μηχανών έγραψε ιστορία στο υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνει υψηλό συντονιστικό ρόλο των υπουργείων δίπλα στον Πρωθυπουργό. Εκτός από την εκχώρηση εξουσίας του επιτελικού, ίσως ο ρόλος να κρύβει και την ανάγκη του airbag. Τα κύματα δεν θα σκάνε απευθείας. Ένα από τα αινίγματα θα είναι ο ρόλος Χατζηδάκη-Σκέρτσου. Εκτός αν ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει τα excel του κάθε υπουργείου, στον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο.

Ρίσκο

Για τον Πιερρακάκη το στοίχημα είναι τεράστιο καθώς βουτάει κατευθείαν στα βαθιά του οικονομικού κύκλου- ένας χώρος σχετικά άγνωστος μέχρι τώρα. Και μάλιστα σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών στην ΕΕ που συζητά ενιαία Άμυνα, ψάχνει να βρει κονδύλια, αλλάζει δημοσιονομικούς κανόνες, και δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον Τραμπ. Την ίδια στιγμή όμως θ’ αναλάβει μια οικονομία στρωμένη, η οποία ζήτησε χθες από τις αγορές 3 δισ. και της προσφέρθηκαν… 56,5! Τα υπόλοιπα, από Δευτέρα.

Πράσινη τρικυμία

Κι ενώ η κυβέρνηση ταλανίζεται από τον ανασχηματισμό και την αίσθηση ότι μετά από λίγους μήνες θα ξεκινήσει ουσιαστικά μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην αξιωματική αντιπολίτευση ο άνεμος δεν είναι ούριος. Σε μια περίεργη εποχή εσωτερικής αφωνίας, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, τίποτα δεν θα μπορούσε να ταράξει περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη από αυτή την ερώτηση σε μια δημοσκόπηση:

Το υποθετικό ερώτημα της δημοσκόπησης της Real Polls για το Protagon, επί της ουσίας «πιάνει» το πάγιο δημοσκοπικό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων (Pulse, Metron, Marc, GPO, Alco κλπ) στο ερώτημα για την καταλληλότητα. Απλά το κάνει από άλλη οπτική. Το εύρημα είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται ως δεύτερο κόμμα μεταξύ 14-15%, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης παραμένει καθηλωμένος δεύτερος στην καταλληλότητα, αρκετά πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μονοψήφιο περίπου στο 9%. Ο Αλληλόμης της Real Polls

απλά το υπέβαλε αλλιώς. Αντί να ρωτήσει «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ρώτησε, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχε άλλο Αρχηγό. Δια της ατόπου, οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν πόσο κατάλληλο θεωρούν το νυν αρχηγό. Η οργή είναι μεγάλη και περιμένω με χαρά το πρώτο κανάλι που θα έχει στο πάνελ τον δημοσκόπο κι ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κοντά στον πρόεδρο (Μάντζο, Δουδωνή, Σπυρόπουλο, Χρηστίδη, Μπιάγκh κλπ).

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Τσουκαλάς (One) χαρακτήρισε πρωτοφανές το ερώτημα, ενώ άφησε υπαινιγμούς για σενάρια που υποκινεί το Μαξίμου προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που έρχεται – όχι και με τόσο μεγάλη φόρα όμως.

Επίθεση στις δημοσκοπήσεις

Η Real Polls τους έκανε έξαλλους όχι μόνο για το υποθετικό ερώτημα, αλλά και γιατί βγάζει τη Ζωή δεύτερη

και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Interview. Στα σόσιαλ, στελέχη και πράσινοι πολιτευτές αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν πρόκειται για σοβαρές δημοσκοπήσεις. Tα περισσότερα πυρά τα εισπράττει προς το παρόν η Interview. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ανδρουλάκη, Κ. Παπαδημητρίου μάλιστα, ανάρτησε πίνακα στα σόσιαλ με τις προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων στις εσωκομματικές, για να καταδείξει ότι η Interview προέβλεπε νίκη Χάρη Δούκα, ενώ όλες οι άλλες του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τον πίνακα απουσιάζουν περιέργως οι προβλέψεις της Real Polls.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως ακόμα κι αν ενοχλήθηκαν, δεν το έδειξαν προς το παρόν. Λογικά εστιάζουν περισσότερο στο γεγονός ότι οδεύουν ολοταχώς για ισχνό μονοψήφιο, πίσω από Πλεύση, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλο, και ΚΚΕ, παρά στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου. Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται πως η επόμενη ελπίδα εναποτίθεται στις προσυνεδριακές διαδικασίες των επόμενων μηνών. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν μέλη στις τοπικές, να ενδιαφερθούν.

Εξαφανίζονται

Η πρωτοφανής, κατά Τσουκαλά ερώτηση όμως είχε κι άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πλεύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Μερα25, Κίνημα Δημοκρατίας, εξαφανίζονται από τον χάρτη χωρίς τους αρχηγούς τους, δηλαδή τη Ζωή, τον Νατσιό, τη Λατινοπούλου, τον Βαρουφάκη και τον Κασσελάκη. Για τη Νέα Αριστερά δεν υπάρχουν νέα- είτε με τον ίδιο, είτε με άλλο Αρχηγό, με τα βίας ανιχνεύεται.

Να πιαστεί από κάτι

Η άποψη είναι ότι και η Ζωή θα ξεφουσκώσει και η Λατινοπούλου και τα υπόλοιπα προσωποπαγή κόμματα. Τη φωτογραφία της στιγμής, τη διαβάζει με τον δικό του τρόπο ένας καλλιτέχνης, που δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα στον χώρο της αριστεράς. Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης

έγραψε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις:

«Φωτογραφία της στιγμής είναι, αποτυπώνει την εναγώνια προσπάθεια του απεγνωσμένου κόσμου να πιαστεί από κάτι.

Αν ήμουν Ζωή, θα μετέτρεπα το «one woman show» σε συλλογικό παιχνίδι, θα παρουσίαζα πρόγραμμα, πρόσωπα, συνεργασίες. Αλλιώς, το ποτάμι θα ξεφουσκώσει τόσο ξαφνικά όσο φούσκωσε.

Αν ήμουν Ανδρουλάκης, θα υπέβαλα παραίτηση αύριο για να απελευθερώσω από το βαρίδι το κόμμα μου.

Αν ήμουν Φάμελλος, θα πρότεινα την αυτοδιάλυση του πραξικοπηματικού μορφώματος. Είναι μια κακή ανάμνηση, ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Αν ήμουν Χαρίτσης, Τσακαλώτος κλπ, θα ιδιώτευα.

Αν ήμουν Κασσελάκης, θα έπαιρνα ένα χρήσιμο πολιτικό μάθημα, κατανοώντας ότι, αν πριν από τρεις μήνες ήμουν άλλος, τώρα θα ήμουν Ζωή στη θέση της Ζωής.

Αν ήμουν Τσίπρας, θα μουντζωνόμουν: Αν είχες κάνει λίγη υπομονή, αν δεν είχες εμπλακεί σε μικρο κομματικές ίντριγκες και πραξικοπήματα, τώρα θα επέστρεφες δικαιωμένος. Αλλά το γινάτι βγάζει μάτι.

Δε "σώσαμε το σπίτι μας, αγάπη μου". Έπεσε και μας πλάκωσε».

Σας φιλώ ποιητικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ομίλου AKTOR και ONYX Τουριστική για το νέο αγροτουριστικό χωριό της Χαλκιδικής

11:58

Helleniq Energy: Ανακοίνωσε την έκτακτη έκπτωση σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης για το καλοκαίρι

11:56

Χρυσοχοΐδης για Marfin: Το υλικό υπήρχε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω λαθών

11:54

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

11:53

Ελλάδα: Έρευνες και κατασχέσεις για υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ ύψους 46,9 εκατ. ευρώ

11:49

Επιστολή-παρέμβαση Αποστολάκη στον Στουρνάρα για την εποπτεία της αγοράς ασφαλίσεων υγείας

11:48

Σχέδιο «Αριάδνη»: Σχεδόν 284.000 έλεγχοι και 4.432 συλλήψεις μέσα σε 16 μήνες

11:38

Παράταση για τις παλαιές ταυτότητες έως τον Σεπτέμβριο του 2027 - Οι περιορισμοί

11:24

H Alpha Bank φέρνει πρώτη το Click to Pay της Visa στην Ελλάδα

11:20

Συνάντηση Μαρκόπουλου με εκπροσώπους της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας

11:20

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας σήμερα - Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή

11:18

Deutsche Bank: Παγκόσμια πρωτιά για την Αθήνα στις αυξήσεις των ενοικίων

11:17

Σε νέα εποχή το Leonardo Kolymbia Resort: Ολοκληρώθηκε η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ

11:16

Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο ιρανικό κοινοβούλιο

11:13

Νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση: 14+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

11:11

Νέος CEO της Revolut Bank UAB ο πρώην CEO της Chase UK

11:06

Μητσοτάκης για τα 34 χρόνια από τη δολοφονία Αξαρλιάν: Δεν σας φοβόμαστε

11:05

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, απώλειες άνω του 2% στις τράπεζες

11:04

BP: Απομείωση 1 δισ. δολαρίων στον τομέα φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα

11:02

Space Hellas: Από 24 Ιουλίου η πληρωμή μερίσματος 0,152 ευρώ/μετοχή

10:52

Χατζηδάκης: Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία, διότι η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις

10:48

Υπόθεση Marfin: Απολογούνται σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι

10:35

Ericsson: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες στο β' τρίμηνο παρά τη μείωση των πωλήσεων

10:34

ElvalHalcor: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για ΑΜΚ με στόχο την άντληση 250 εκατ. ευρώ

10:31

Ευρωαγορές: Πτωτικές κινήσεις με φόντο Ιράν και πετρέλαιο

10:22

Γαλλία: Μεγάλη παρέλαση για την τελευταία 14η Ιουλίου υπό την προεδρία Μακρόν - Παρουσία Μητσοτάκη και ευρωπαίων ηγετών

10:15

Το Ιράν διέσωσε πλήρωμα φορτηγού πλοίου μετά τη σύγκρουση στο Ορμούζ

10:10

Κάρπαθος: Στην κορυφή των «μυστικών» ονειρεμένων προορισμών σε Ευρώπη και Μεσόγειο

09:33

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Ελλάδας

09:20

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε φορείς της Κούβας και στο υπουργείο Τουρισμού