BACKSTORY

Σημάδια deal στην Ενέργεια – Πωλητήρια σε ξενοδοχεία του Αιγαίου – Ακόμη συζητάνε για τη Nova

07-03-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημάδια deal στην Ενέργεια – Πωλητήρια σε ξενοδοχεία του Αιγαίου – Ακόμη συζητάνε για τη Nova

Προαναγγελθείς θάνατος

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να βάλει οριστικό λουκέτο στην Prelium ΑΕΠΕΥ. Άλλωστε τον Γενάρη η εταιρεία είχε αναστείλει όλες τις εργασίες της και από το 2021 είχε περιορισμένο αντικείμενο εργασιών ενώ το 2019 υποτίθεται ότι έκανε βήμα μεγέθυνσης απορροφώντας τη Versal ΑΕΠΕΥ. Θυμίζουμε ότι το 2021 περιορίστηκε το αντικείμενο της εταιρείας με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μπερδεύτηκαν

Εκεί στην Entersoft πρέπει να έχουν θέμα με τους ανθρώπους που τους συμβουλεύουν. Γιατί πως να εξηγήσει κάποιος ότι την ημέρα που ανακοινωνόταν η πώληση της εταιρείας αποφάσισαν αγορά ιδίων μετοχών, την ανακοίνωσαν την επόμενη για να την πάρουν χθες πίσω, καθώς κατάλαβαν καθυστερημένα το αυτονόητο ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού της τιμής. Πέραν αυτού έχει ενδιαφέρον ότι χθες η Olympia εμφάνισε να κατέχει πάνω από 13% την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε το deal αλλά άλλος επενδυτής με μετοχές δεν υπάρχει τουλάχιστον επισήμως. Κάνοντας ένα λογαριασμό με την κίνηση των επόμενων ημερών λογικά έχει πάνω από 15% και ήδη με τη συμφωνία που έχει κάνει έχει εξασφαλίσει πάνω από 67% της εταιρείας που ήταν ο στόχος.

Σημάδια deal

Ξεπέρασε τα 17 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη χθεσινή συνεδρίαση με ισχυρή ανοδική κίνηση. Σε μηνιαία βάση η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 2 ευρώ και φαίνεται πως η ώρα της συμφωνίας που θρυλείται επί μακρόν πλησιάζει. Το τίμημα πάντως δεν φαίνεται να κλείνει στα τρέχοντα επίπεδα αλλά υψηλότερα.

Η Moody's και η επικείμενη κρίση

Από την παρουσίαση της Optima Bank χθες στους ξένους επενδυτές μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε αυτό που είπε ο CEO κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης πως αναμένει στις 15 Μαρτίου και την αναβάθμιση της Moody's για την ελληνική οικονομία. Και το ξεχωρίσαμε διότι χθες η Moody's «σήκωσε» μία ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες, πολύ θετική στο πλαίσιο των υψηλών spreads που κάποιοι δικαίως ή αδίκως τη συνδυάζουν με την κρίση του οίκου στις 15 του μηνός.

Optima: «Διασφαλισμένα» κέρδη

Και μιας και μιλήσαμε για την Optima τα κέρδη ήταν δυνατά όπως επίσης και το μέρισμα. Αντίστοιχα δυνατό αναμένεται να είναι και κατά την επόμενη χρονιά μιας και τα έσοδα δείχνουν διασφαλισμένα. Και μιλάμε για το μέρισμα μιας και είναι το βασικό θέμα που συζητούν πια οι αναλυτές.

Η Πειραιώς έκανε την έκπληξη

Τελικώς η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει πάνω από την τιμή που ολοκλήρωσε την Παρασκευή τη συνεδρίαση. Και αυτό διότι πολλοί μα πάρα πολλοί long term επενδυτές, διασφάλισαν αυτήν την εξέλιξη.

Το' χει

Κάρτα όχι τρισδιάστατη αλλά dual τουλάχιστον τόσο χρεωστική όσο και πιστωτική είναι το καινούριο προϊόν της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όσο να το πεις, το χει με την τεχνολογία.

Πωλητήριο σε ξενοδοχεία του Αιγαίου

Ούριος επενδυτικός άνεμος φυσάει στην ελληνική ξενοδοχία μετά τα νέα ρεκόρ που έφερε το 2023 στον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών είναι έντονο και δεν αφορά αποκλειστικά τις κόκκινες μονάδες των χαρτοφυλακίων των services. Ενδεικτικά αυτή την περίοδο δυο μεγάλες μονάδες στην Τζια και μια ακόμα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου έχουν βάλει πωλητήριο αναζητώντας επενδυτή.

Τα ρέστα τους ζητούν οι ξενοδόχοι

Επενδυτή που όμως θα πρέπει να είναι πρόθυμος να πληρώσει ούτε πέντε ούτε έξι φορές τα ebitda όπως ίσχυε στο παρελθόν για τις μονάδες εποχικής λειτουργίας αλλά 10 και πλέον φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων, τίμημα που αφορούσε μέχρι πρότινος τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας και μάλιστα τις πεντάστερες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εκ των συζητήσεων δεν ευδοκιμούν και ο κλάδος δεν συγκαταλέγεται στους πιο hot από άποψη εξαγορών, όπως για παράδειγμα η ενέργεια ή η τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Ακόμα συζητάνε για τη Νοva

Στην τελευταία δε οι εξελίξεις παραμένουν ως έχουν με τις συζητήσεις για την αποεπένδυση της BC Partners από την United και κατ‘ επέκταση και της Nova να συνεχίζουν χωρίς να κατασταλάζουν ακόμα. Πηγές της αγοράς ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να πουληθεί το σύνολο της BC partners χαρακτηρίζοντας ευκολότερο στοίχημα την απευθείας πώληση της Nova, που εισφέρει το 40% του τζίρου της μητρικής. Και σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν ότι το ενδιαφέρον δεν είναι αποκλειστικά από έτερο ενεργό fund στο ελληνικό επιχειρείν αλλά προέρχεται κι εξ Ανατολάς, στους ιδιαίτερα δραστήριους επιχειρηματίες του Κόλπου. Όσο για το ποσό που ζητά ο πωλητής αυτό σίγουρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο των Ιταλών ο κλάδος της πληροφορικής

Και μιας και τέτοιου είδους κινήσεις - εξαγορές και συγχωνεύσεις- αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα που σε αριθμό κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ αλλά και τα προπέρσινα όπου σε όγκο ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων ετών, να πούμε ότι ο κλάδος της υγείας θα έχει φέτος την τιμητική του, ενώ η κινητικότητα θα συνεχιστεί και στην πληροφορική. Εκεί, ειδικά στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, μετά το deal των δυο μεγάλων, τον τρίτο καλοκοιτάζει μεγάλος παίκτης της Ιταλίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται ωστόσο σε πρώιμο στάδιο χωρίς κανένα εχέγγυο για την επιτυχή κατάληξη τους.

Η πρώτη παρτίδα «έξυπνων» μετρητών ρεύματος

«Κλείδωσε» ο προμηθευτής για το πρώτο πακέτο 360.000 «έξυπνων» μετρητών ρεύματος, τους οποίους πρόκειται να παραλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ για να εγκαταστήσει εντός του έτους. Στη σχετική προκήρυξη του Διαχειριστή μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές τα σχήματα που συμμετέχουν στον «μεγάλο» διαγωνισμό για το roll-out των 7,5 εκατ. «έξυπνων» ρολογιών στη χαμηλή τάση, ενώ επικράτησε η ελληνική Protasis, η οποία εκπροσωπεί τη γαλλική Sagemcom. Στόχος της προκήρυξης είναι να εγκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα «έξυπνοι» μετρητές σε μεγάλους καταναλωτές (όπως σε οργανισμούς του Δημοσίου και επιχειρήσεις), πριν προχωρήσει ο κύριος διαγωνισμός.

Περί Αττικής Οδού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος

Στη στήλη δεν κάνει εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχουν εγχώριοι επιχειρηματικοί πόλοι που ενδιαφέρονται για το asset της Αττικής Οδού, δηλαδή της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης, η οποία σε αρχικό στάδιο έχει κερδίσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και η υποδομή έχει αποδειχτεί «χρυσοφόρα», και ο όμιλος γενικά έχει ισχυρούς μετόχους και φίλους (Λάτση, Μαρινάκης κ.α.), και λογικό είναι διάφοροι να καλοβλέπουν το project. Για την ώρα, όμως, εκκρεμεί ο χρησμός του ΣτΕ από την προσφυγή των Vinci – Mytilineos, αν και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παράλληλα προχωρούν τις απαραίτητες διαδικασίες. Όταν με το καλό περάσει το asset και με δικαστική «βούλα» στον όμιλο, τότε όλα είναι πιθανά.

Το timing για Εγνατία Οδό

Θεωρητικά, ο μήνας Μάρτιος, άντε έως τον Απρίλιο, θεωρείται κρίσιμο χρονικό διάστημα για να «πέσουν» υπογραφές ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis για τη σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει, ως βασικότερη εκκρεμότητα, να επιλυθεί το θέμα της ΚΥΑ με την οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα «ανάβει πράσινο» για την ανατίμησης των διοδίων. Βέβαια, θεωρητικά υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που «δουλεύει» ή πρέπει να «δουλέψει» το υπουργείο, με νέους σταθμούς, αδειοδότηση σηράγγων, ανάταξη γεφυριών κ.λπ. Αλλά τα διόδια είναι το βασικότερο. Θα επιτευχθεί το προσδοκώμενο timing; Για να δούμε.

Η παράταση για τον ΒΟΑΚ

Ε, μια και πιάσαμε τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης, σας θυμίζουμε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε παράταση κατά δύο επιπλέον μήνες, ήτοι μέχρι και την 07-05-2024, στην ισχύ των προσφορών των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ – Egis – Meridiam για τον ΒΟΑΚ. Αυτό έχει ξανασυμβεί, αλλά προ του ανοίγματος των προσφορών. Βέβαια, από το υπουργείο σημείωναν ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών, αν και έχει περάσει κάποιο ικανό χρονικό διάστημα. Και ξέρετε, για τέτοιου μεγέθους έργα (2 δισ. ευρώ), με ισχυρό ανταγωνισμό και με τόσα να λέγονται στο παρασκήνιο, δεν θέλει και πολύ το μυαλό κάποιου να πάει σε περίεργα συμπεράσματα για το τι συμβαίνει με τις προσφορές κάποιων ομίλων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:40

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

15:30

Στο νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG τα στρατιωτικά νοσοκομεία

15:29

Edison: Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βρετανία η Mytilineos μέσω του dual listing

15:25

Επιστολική ψήφος: Έως σήμερα στις 18.00 η υποβολή μεταβολής στοιχείων πολιτών στο Μητρώο

15:14

Κυβερνητικές πηγές για Κασσελάκη: Δεν κατάλαβε καν τι ανακοινώθηκε στο υπουργικό

15:10

Στο διοικητικό συμβούλιο του EIF ο Dr Χάρης Λαμπρόπουλος

15:08

Στις 16 Μαΐου τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank

15:03

«Μαζί για όσα αγαπάς! Μαζί για τα παιδιά!» από τα My market!

15:03

Πλαίσιο Computers: Ανανέωση δικτύου καταστημάτων

14:57

Μπλίνκεν: «Εξαιρετικά γενναιόδωρη» η πρόταση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

14:51

Συνάντηση ΒΕΑ - Καιρίδη: Στο επίκεντρο η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

14:42

Ταχιάος: Σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023