Θετικό σήμα από τη Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία τους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό σήμα από τη Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία τους
Θετικό σήμα στέλνει η Moody's για την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εκτιμώντας πως το υψηλό περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και των δανείων θα στηρίξει την κερδοφορία καθώς και την πιστωτική δυναμική.

Θετικό σήμα στέλνει η Moody's ως προς την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας πως το υψηλό περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και των δανείων θα στηρίξει την κερδοφορία καθώς και την πιστωτική δυναμική, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση και την άποψη που είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President - Senior Credit Officer της Moody’s, μιλώντας στο insider.gr.

Αφορμή για τον οίκο, στάθηκε η δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, που έδειξαν πως το spread μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων ενισχύθηκε περαιτέρω στις 5,62 εκατοστιαίες μονάδες από 5,55 μονάδες τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη Moody's, το υψηλό spread υποδηλώνει ότι το beta καταθέσεων, δηλαδή η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων, παραμένει σχετικά χαμηλό, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2024.

Οι προσδοκίες των αναλυτών για διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας του κλάδου και το 2024 αποτελεί έναν εκ των βασικών μοχλών που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές που δίνουν στο πεδίο των αξιολογήσεων των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών και του senior μη εξασφαλισμένου χρέους.

Αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν στο 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις στο 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο spread να διαμορφώνεται στο 5,62%. Το spread ευθυγραμμίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για το 2023, στο 5,63%, λόγω του αυξανόμενου επιτοκίου του Euribor τριών μηνών.

Moody's

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων και καταθέσεων, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών, ήταν στο 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, δίνοντας υψηλότερο μέσο σταθμισμένο spread επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με ένα μέσο 5,67% το 2023.

Αν και η Moody's αναμένει ότι το spread στα επιτόκια, στο σκέλος των εταιρειών και των επιχειρήσεων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του νέου και του υφιστάμενου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, θα μετριαστεί φέτος, ωστόσο, εκτιμά ότι η επίδοση των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή, υποστηρίζοντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις τους. Αυτή η προσδοκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν το θετικό outlook που δίνει η Moody’s σε όλες τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά την ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψαν το 2023.

Παράλληλα, τα αυξανόμενα NIMs, η συγκράτηση του κόστους από τον περιορισμό και το κλείσιμο υποκαταστημάτων, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, στήριξαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών το 2023, όπως και η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου που αντανακλά την εξυγίανση των ισολογισμών, μετά το πέρας σημαντικών τιτλοποιήσεων τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Moody's

Η Moody's αναμένει από τι ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν φέτος από μια αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από τις νέες εκταμιεύσεις δανείων (κυρίως προς τις επιχειρήσεις) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει προχωρήσει σε σημαντική απομόχλευση την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider