BACKSTORY

Το πλάνο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ - Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ(;) - Η νέα ΑΜΚ της Trastor

15-12-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πλάνο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ - Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ(;) - Η νέα ΑΜΚ της Trastor

Υπάρχει θέμα με τον πληθωρισμό

Οι εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό δεν ενθουσιάζουν. Θα επιταχυνθεί, λέει η ΕΚΤ, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται προς μία νέα (υψηλή) ισορροπία λίγο κάτω από το 2%. Μπορεί το μέγεθος των επιτοκίων να αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο για το πιστωτικό σύστημα, όμως οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και αυτό οι τράπεζες το γνωρίζουν.

Μεγάλη ρευστότητα

Είναι τέτοια η ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας που μπορεί να πραγματοποιήσει buyback και όλο το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μάλλον θα γίνει. Για ένα τμήμα, σίγουρα, θα ανοίξει και πάλι βιβλίο προσφορών.

Οι τραπεζικές προοπτικές κατά Fitch

H Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών κατ' αρχάς γιατί η ποιότητα του ελληνικού αξιόχρεου μειώνει τον κίνδυνο των πιστωτικών ιδρυμάτων και ενισχύει τις εργασίες τους. Επίσης περιορίζει τον κίνδυνο των κρατικών ομολόγων που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών και τέλος διότι λόγω της βελτίωσης της οικονομίας αναμένεται οι τράπεζες να κρατήσουν την κερδοφορία τους.

Οι σκέψεις για το DTC

To ζήτημα του DTC παραμένει κρίσιμο για τις τράπεζες και θα δουλευτεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να είναι αντίθετο στην παρούσα φάση με κάποιου είδους ανταλλαγή του αναβαλλόμενου φόρου με ομόλογα αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα δύο -και ο αναβαλλόμενος φόρος και τα ομόλογα- είναι εγγυημένα από το Δημόσιο. Οι τράπεζες θεωρούν πως σιγά σιγά και με κάποιο τρόπο πρέπει να μειώνεται το μείγμα του DTC στα κεφάλαιά τους διότι ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργητικού τους, πρακτικά χωρίς απόδοση. Όμως τα πράγματα πριν ληφθούν αποφάσεις πρέπει και προς αυτήν την κατεύθυνση να ωριμάσουν.

ΕΥΔΑΠ: Πλάνο επέκτασης, εξαγορών και έργων

Σε σχετικό θέμα για την ΕΥΔΑΠ θα διαβάσετε για τα επεκτατικά σχέδια της εισηγμένης, στη βάση (και) προτάσεων της McKinsey. Γενικότερα, ως προς τη γεωγραφική επέκταση το πλάνο αναφέρεται στη συγχώνευση και εξαγορά άλλων οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, με την απόκτηση τριών ΔΕΥΑ εκτός Αττικής, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για μονάδες επεξεργασίας νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής αρχικά, ακολουθούμενες από υφιστάμενες επιχειρήσεις ύδρευσης και Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Σε σχέση με αξιοποίηση υποδομών αναφέρεται στα «Νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε 1-3 έργα ΣΔΙΤ μέχρι το 2028, με τη λειτουργία να ξεκινάει από το 2026», αν και για τα ΣΔΙΤ υπάρχουν ερωτηματικά από την αγορά. Ως προς την ενεργειακή διαχείριση, γίνεται μνεία για ανάπτυξη 7 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (~0.7MW έκαστο) και 1 μικρής κλίμακας μονάδα pumped storage (~30MW) σε εγκαταστάσεις κατά μήκος του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος ~40MW. Επίσης, υπάρχει πρόταση για εξαγορά 3 εταιρειών (που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του νερού μέχρι το 2028).

Η παρουσία του νέου προέδρου

Μια και ο λόγος για την ΕΥΔΑΠ, στη χθεσινή εκδήλωση έκανε και «ντεμπούτο», ως προς τις οργανωμένες ενημερωτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους, και ο νέος πρόεδρος του γκρουπ, κ. Γιώργος Στεργίου. Που αν και είναι μόλις τρεις μήνες στη θέση του, όπως ανέφερε μάλλον έχει ήδη καταλάβει το μέγεθος της εισηγμένης, τις προοπτικές αλλά και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ο κ. Στεργίου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Και εκτός από διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και ομίλους, έχει θητεύσει επίσης ως Γενικός Γραμματείας Βιομηχανίας, Καταναλωτή και ως Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας Αγοράς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η νέα ΑΜΚ της Trastor

Όπως έχει γράψει εσχάτως το insider.gr, η Trastor ΑΕΕΑΠ προχωρά σε ΑΜΚ αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους σχεδόν 75 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα, μέσω της έκδοσης μέχρι 52.816.895 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ και τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Όπου παλαιοί μέτοχοι, εσείς βάλτε την Τράπεζα Πειραιώς με περίπου 98%. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ από το 2019.

Η Prodea, ο τουρισμός και το ομολογιακό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Prodea συμφώνησε για την απόκτηση επιπλέον 55% στην εταιρεία Mediterranean Hospitality Venture, δίχως να δώσει λεπτομέρειες για τη συναλλαγή. Ως εκ τούτου, η αγορά πήρε την αξία των τουριστικών projects βάσει 6μήνου 2023, και έκανε μια αναγωγή για αυτό το 55% (πέριξ των 250 με 300 εκατ. ευρώ). Βέβαια, η ΑΕΕΑΠ αναγκάστηκε να επανέλθει λέγοντας πώς όταν λάβει έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου για τη συναλλαγή, θα επανέλθει και με το τίμημα. Προσθέτοντας πάντως ότι είναι κατώτερο του 10% της αξίας των υπό διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του ομίλου κατά την 30.09.2023, κάπου στα 2,6 δισ. ευρώ. Και μια και ο λόγος για την Prodea, επιχειρεί επικαιροποίηση όρων του ομολογιακού (300 εκατ. το 2021), κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 25% και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατά 31%, το ενεργητικό της εταιρείας αυξήθηκε κατά 16% και ανέρχεται σε 3 δις στις 30.9.2023. Παράλληλα, συνεχίζει και την αποεπένδυση από «ώριμα» ακίνητα, ενώ από το 2019 και έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων το τίμημα πώλησης των οποίων θα πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Το Πραγματοποιηθέν Αποτέλεσμα (η διαφορά ανάμεσα στο τίμημα πώλησης και το ιστορικό κόστος) θα ξεπερνά τα 80 εκατ. και κατά την ΑΕΕΑΠ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του Αναπροσαρμοσμένου EBITDA. Η Γ.Σ. των ομολογιούχων είναι την επόμενη Παρασκευή.

Η ΕΚΤΕΡ, η Πάρος και τα ίδια κεφάλαια

Χτες, η κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ ανέφερε τα περί εξαγοράς του 56% της εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος» που έχει σχέση με συνδεδεμένα στελέχη του γκρουπ. Το ποσό δεν ήταν μεγάλο, κάπου στα 2,5 εκατ. ευρώ. Με τη σκοπούμενη εξαγορά επιδιώκεται η ενσωμάτωση της βαθιάς τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ενεργειακoύ Κόμβου στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, ιδίως εν όψει της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου 53,3 εκατ. ευρώ στην Πάρο, με την ΕΚΤΕΡ, που έχει ήδη παρουσία στο νησί, να αποκτά άμεσα έναν δομημένο ξενοδοχειακό βραχίονα για τη στρατηγική τοποθέτησης της στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εμείς θα προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Πως με την κίνηση αυτή ανεβάζει τα ίδια κεφάλαια, κάτι που δείχνει χρήσιμο ενόψει της «ανόδου» στα ψηλότερα «πατώματα» του κλάδου.

Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ;

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ από τον μέχρι σήμερα επικεφαλής του ομίλου και μακροβιότερο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ Μιχάλη Τσαμάζ. Στην διαδικτυακή ενημέρωση του προσωπικού του Ομίλου ο κ. Τσαμάζ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο, όπου και λήγει η θητεία του, θα τον διαδεχθεί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής στην κροατική θυγατρική της Deutsche Telekom, Κωστας Νεμπής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση οι αλλαγές να μην περιοριστούν στο ρόλο του επικεφαλής και δεν αποκλείεται η επόμενη ημέρα να περιλαμβάνει μια πιο σφιχτή διοικητική ομάδα κατά τα πρότυπα της γερμανικής μητρικής. Αντίστοιχα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο στενοί του συνεργάτες να μην «αντέξουν την απουσία» και, εν ευθέτω χρόνω, να δρομολογήσουν την αποχώρηση τους.

Νέες εξαγορές στην πληροφορική

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κινητικότητα στον τομέα της πληροφορικής. Της εξαγοράς του συνόλου των μετόχων των Quest και Vodafone από τον βασικό μέτοχο της Cosmos Business Systems, Δημήτρη Δάφνη, αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμα εξαγορά εταιρείας πληροφορικής που εξειδικεύεται στο λογισμικό. Ο λόγος για εξαγορά της Sunsoft από την Softone .

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 αναμένεται «ασυνήθιστη»

23:48

Wall Street: Η χειρότερη μέρα του 2024 για τον Dow - Δεν κράτησε το «ράλι» της Nvidia

23:48

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

23:43

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο» εκτός ΝΑΤΟ

23:35

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας η τιμή του χρυσού

23:12

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου για τέταρτη μέρα

23:03

Σκυλακάκης: Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά οικονομική πραγματικότητα

22:42

Κασσελάκης: «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» - Ο κόσμος να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές

22:10

Βραζιλία: Ο πρόεδρος χαιρετίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τα ευρωπαϊκά κράτη

22:02

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

21:57

77o Φεστιβάλ Καννών: Ο Νίκος Κολιούκος κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef

21:46

DeepL: Έφτασε αποτίμηση 2 δισ. δολ. η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια του Google Translate

21:29

Κομισιόν: Συνεχείς υπερβάσεις της τιμής του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα

21:12

Σδούκου: Παρουσίαση των νέων ενεργειακών στόχων στο Eurelectric Power Summit 2024

21:05

Μητσοτάκης: Να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης

20:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

20:45

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι

20:21

Μισθολογικό αγκάθι στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Πράσινο φως για μείωση 0,25% τον Ιούνιο - Άδηλες οι αποφάσεις του Ιουλίου

20:20

ΑΑΔΕ: «Φύλλο και φτερό» τα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας - Οι τρεις «εντολές» Πιτσιλή

20:12

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

20:07

Σταϊκούρας: Οριστική λύση με τη νέα γέφυρα Ευήνου στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων

19:55

Γ. Στάσσης: Οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια το τρίπτυχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

19:45

ΕΚΑΠΤΥ: Αναγκαία η εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα

19:37

Τζέιμς Γκόρμαν: Αποχωρεί μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες στο «τιμόνι» της Morgan Stanley

19:27

Νέα σελίδα για τον Όμιλο Fourlis μετά από 75 χρόνια στην Ελληνική και διεθνή αγορά

19:22

Πορτογαλία: Μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε πολίτες 18-35 ετών για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων

19:20

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου για την παρουσία Μητσοτάκη στα social media

19:09

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Τεχνολογικό «γκάζι» από την Nvidia

19:07

ΣΕΒ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επανεκκίνηση – Οι βασικές προτεραιότητες

18:59

Επί της οδού Πατησίων 85 το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ