BACKSTORY

Το πλάνο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ - Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ(;) - Η νέα ΑΜΚ της Trastor

15-12-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πλάνο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ - Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ(;) - Η νέα ΑΜΚ της Trastor

Υπάρχει θέμα με τον πληθωρισμό

Οι εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό δεν ενθουσιάζουν. Θα επιταχυνθεί, λέει η ΕΚΤ, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται προς μία νέα (υψηλή) ισορροπία λίγο κάτω από το 2%. Μπορεί το μέγεθος των επιτοκίων να αποτελεί ένα πολύ δυνατό δώρο για το πιστωτικό σύστημα, όμως οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και αυτό οι τράπεζες το γνωρίζουν.

Μεγάλη ρευστότητα

Είναι τέτοια η ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας που μπορεί να πραγματοποιήσει buyback και όλο το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μάλλον θα γίνει. Για ένα τμήμα, σίγουρα, θα ανοίξει και πάλι βιβλίο προσφορών.

Οι τραπεζικές προοπτικές κατά Fitch

H Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών κατ' αρχάς γιατί η ποιότητα του ελληνικού αξιόχρεου μειώνει τον κίνδυνο των πιστωτικών ιδρυμάτων και ενισχύει τις εργασίες τους. Επίσης περιορίζει τον κίνδυνο των κρατικών ομολόγων που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών και τέλος διότι λόγω της βελτίωσης της οικονομίας αναμένεται οι τράπεζες να κρατήσουν την κερδοφορία τους.

Οι σκέψεις για το DTC

To ζήτημα του DTC παραμένει κρίσιμο για τις τράπεζες και θα δουλευτεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να είναι αντίθετο στην παρούσα φάση με κάποιου είδους ανταλλαγή του αναβαλλόμενου φόρου με ομόλογα αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα δύο -και ο αναβαλλόμενος φόρος και τα ομόλογα- είναι εγγυημένα από το Δημόσιο. Οι τράπεζες θεωρούν πως σιγά σιγά και με κάποιο τρόπο πρέπει να μειώνεται το μείγμα του DTC στα κεφάλαιά τους διότι ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργητικού τους, πρακτικά χωρίς απόδοση. Όμως τα πράγματα πριν ληφθούν αποφάσεις πρέπει και προς αυτήν την κατεύθυνση να ωριμάσουν.

ΕΥΔΑΠ: Πλάνο επέκτασης, εξαγορών και έργων

Σε σχετικό θέμα για την ΕΥΔΑΠ θα διαβάσετε για τα επεκτατικά σχέδια της εισηγμένης, στη βάση (και) προτάσεων της McKinsey. Γενικότερα, ως προς τη γεωγραφική επέκταση το πλάνο αναφέρεται στη συγχώνευση και εξαγορά άλλων οργανισμών ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, με την απόκτηση τριών ΔΕΥΑ εκτός Αττικής, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για μονάδες επεξεργασίας νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής αρχικά, ακολουθούμενες από υφιστάμενες επιχειρήσεις ύδρευσης και Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Σε σχέση με αξιοποίηση υποδομών αναφέρεται στα «Νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε 1-3 έργα ΣΔΙΤ μέχρι το 2028, με τη λειτουργία να ξεκινάει από το 2026», αν και για τα ΣΔΙΤ υπάρχουν ερωτηματικά από την αγορά. Ως προς την ενεργειακή διαχείριση, γίνεται μνεία για ανάπτυξη 7 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (~0.7MW έκαστο) και 1 μικρής κλίμακας μονάδα pumped storage (~30MW) σε εγκαταστάσεις κατά μήκος του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος ~40MW. Επίσης, υπάρχει πρόταση για εξαγορά 3 εταιρειών (που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του νερού μέχρι το 2028).

Η παρουσία του νέου προέδρου

Μια και ο λόγος για την ΕΥΔΑΠ, στη χθεσινή εκδήλωση έκανε και «ντεμπούτο», ως προς τις οργανωμένες ενημερωτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους, και ο νέος πρόεδρος του γκρουπ, κ. Γιώργος Στεργίου. Που αν και είναι μόλις τρεις μήνες στη θέση του, όπως ανέφερε μάλλον έχει ήδη καταλάβει το μέγεθος της εισηγμένης, τις προοπτικές αλλά και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ο κ. Στεργίου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Και εκτός από διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και ομίλους, έχει θητεύσει επίσης ως Γενικός Γραμματείας Βιομηχανίας, Καταναλωτή και ως Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας Αγοράς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η νέα ΑΜΚ της Trastor

Όπως έχει γράψει εσχάτως το insider.gr, η Trastor ΑΕΕΑΠ προχωρά σε ΑΜΚ αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους σχεδόν 75 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα, μέσω της έκδοσης μέχρι 52.816.895 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ και τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Όπου παλαιοί μέτοχοι, εσείς βάλτε την Τράπεζα Πειραιώς με περίπου 98%. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ από το 2019.

Η Prodea, ο τουρισμός και το ομολογιακό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Prodea συμφώνησε για την απόκτηση επιπλέον 55% στην εταιρεία Mediterranean Hospitality Venture, δίχως να δώσει λεπτομέρειες για τη συναλλαγή. Ως εκ τούτου, η αγορά πήρε την αξία των τουριστικών projects βάσει 6μήνου 2023, και έκανε μια αναγωγή για αυτό το 55% (πέριξ των 250 με 300 εκατ. ευρώ). Βέβαια, η ΑΕΕΑΠ αναγκάστηκε να επανέλθει λέγοντας πώς όταν λάβει έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου για τη συναλλαγή, θα επανέλθει και με το τίμημα. Προσθέτοντας πάντως ότι είναι κατώτερο του 10% της αξίας των υπό διαχείριση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του ομίλου κατά την 30.09.2023, κάπου στα 2,6 δισ. ευρώ. Και μια και ο λόγος για την Prodea, επιχειρεί επικαιροποίηση όρων του ομολογιακού (300 εκατ. το 2021), κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 25% και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατά 31%, το ενεργητικό της εταιρείας αυξήθηκε κατά 16% και ανέρχεται σε 3 δις στις 30.9.2023. Παράλληλα, συνεχίζει και την αποεπένδυση από «ώριμα» ακίνητα, ενώ από το 2019 και έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων το τίμημα πώλησης των οποίων θα πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Το Πραγματοποιηθέν Αποτέλεσμα (η διαφορά ανάμεσα στο τίμημα πώλησης και το ιστορικό κόστος) θα ξεπερνά τα 80 εκατ. και κατά την ΑΕΕΑΠ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του Αναπροσαρμοσμένου EBITDA. Η Γ.Σ. των ομολογιούχων είναι την επόμενη Παρασκευή.

Η ΕΚΤΕΡ, η Πάρος και τα ίδια κεφάλαια

Χτες, η κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ ανέφερε τα περί εξαγοράς του 56% της εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος» που έχει σχέση με συνδεδεμένα στελέχη του γκρουπ. Το ποσό δεν ήταν μεγάλο, κάπου στα 2,5 εκατ. ευρώ. Με τη σκοπούμενη εξαγορά επιδιώκεται η ενσωμάτωση της βαθιάς τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ενεργειακoύ Κόμβου στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, ιδίως εν όψει της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου 53,3 εκατ. ευρώ στην Πάρο, με την ΕΚΤΕΡ, που έχει ήδη παρουσία στο νησί, να αποκτά άμεσα έναν δομημένο ξενοδοχειακό βραχίονα για τη στρατηγική τοποθέτησης της στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εμείς θα προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Πως με την κίνηση αυτή ανεβάζει τα ίδια κεφάλαια, κάτι που δείχνει χρήσιμο ενόψει της «ανόδου» στα ψηλότερα «πατώματα» του κλάδου.

Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ;

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ από τον μέχρι σήμερα επικεφαλής του ομίλου και μακροβιότερο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ Μιχάλη Τσαμάζ. Στην διαδικτυακή ενημέρωση του προσωπικού του Ομίλου ο κ. Τσαμάζ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο, όπου και λήγει η θητεία του, θα τον διαδεχθεί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής στην κροατική θυγατρική της Deutsche Telekom, Κωστας Νεμπής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση οι αλλαγές να μην περιοριστούν στο ρόλο του επικεφαλής και δεν αποκλείεται η επόμενη ημέρα να περιλαμβάνει μια πιο σφιχτή διοικητική ομάδα κατά τα πρότυπα της γερμανικής μητρικής. Αντίστοιχα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο στενοί του συνεργάτες να μην «αντέξουν την απουσία» και, εν ευθέτω χρόνω, να δρομολογήσουν την αποχώρηση τους.

Νέες εξαγορές στην πληροφορική

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κινητικότητα στον τομέα της πληροφορικής. Της εξαγοράς του συνόλου των μετόχων των Quest και Vodafone από τον βασικό μέτοχο της Cosmos Business Systems, Δημήτρη Δάφνη, αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμα εξαγορά εταιρείας πληροφορικής που εξειδικεύεται στο λογισμικό. Ο λόγος για εξαγορά της Sunsoft από την Softone .

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο

15:29

Αμπάς: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

15:17

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σε κατοικία στο Μενίδι

15:13

Σκέρτσος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα

15:07

Κασσελάκης για Τέμπη: Επίσπευση των ερευνών για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

15:01

Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

14:57

Αυγενάκης: Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη

14:31

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο 

14:19

Μασκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα με θέμα αυτόνομη οδήγηση και δεδομένα

13:56

Κιλκίς: Στη φυλακή οι δύο υπήκοοι Β. Μακεδονίας για κατοχή εκατοντάδων πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

13:53

Θ. Τρύφων: Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας

13:40

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησής

13:36

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μαϊου

13:24

Νετανιάχου: Πιθανή η δίωξή του από το ΔΠΔ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

13:00

Κόκκαλης: Οι «κρυφές σκέψεις» του Σωκράτη για τα ακίνητα της Intracom – Τα σενάρια για τριπλό deal

12:52

Συνελήφθησαν έξι άτομα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία