ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ., deal με ΔΕΔΔΗΕ για «έξυπνους» μετρητές – Η επέκταση δράσεων και τα νέα τιμολόγια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ., deal με ΔΕΔΔΗΕ για «έξυπνους» μετρητές – Η επέκταση δράσεων και τα νέα τιμολόγια
Δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, με αιχμή του δόρατος τα βιολογικά έργα στην Ανατολική Αττική, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ. Τα νέα πιλοτικά υδρόμετρα σε συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ. Επέκταση σε Βοιωτία, Φωκίδα, Κορινθία. Τι θα γίνει με τον Ρυθμιστή και τις τιμές. Τα projects, το Ελληνικό, η μείωση ενεργειακού κόστους.

Δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,85 δισ. ευρώ έχει σε εξέλιξη ή προωθεί η ΕΥΔΑΠ, με αιχμή του δόρατος τα βιολογικά projects στην Ανατολική Αττική, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 (το 90% των έργων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση), με την εισηγμένη να είναι σε φάση επέκτασης δραστηριοτήτων σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία. Το 60% αυτών των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων. Περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ, θα ενισχύσουν σημαντικά τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η συνεργασία με ΔΕΔΔΗΕ για νέα πιλοτικά υδρόμετρα

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε χτες από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ (τον πρόεδρο κ. Γ. Στεργίου και τον CEO, Χ. Σαχίνη) στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπρόσωπους του Τύπου, προχωρούν κινήσεις και στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού όπου, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν επενδύσεις όπως οι «έξυπνες μετρητές». Με την εισηγμένη, εκτός της ανάπτυξης 40 χιλ. υδρόμετρων σε Π. Φάληρο και επιπλέον 40 χιλ. σε Χαλάνδρι, να προχωρά, όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχίνης, και σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Με στόχο την προώθηση από το Ιανουάριο δύο πιλοτικών projects στο Φάληρο (σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 υδρομετρητών) και στον Δήμο Πεντέλης (περί τους 100 μετρητές), ώστε να φανεί πώς δουλεύει το σύστημα μέτρησης τόσο σε πυκνό αστικό ιστό όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές. Συνολικά, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στην εγκατάσταση 2,5 εκατ. υδρόμετρων σε βάθος 10ετίας που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται ετησίως περίπου 250 χιλ. παλιού τύπου μετρητές με νέους «έξυπνους», με μέρος της χρηματοδότησης να αναζητείται και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκτιμώμενα οφέλη είναι η μείωση λειτουργικού κόστους, η συντήρηση δικτύου, η εμφάνιση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο (near real time data). Η αρχή υλοποίησης και λειτουργίας εκτιμάται από το 2026.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και οι τιμές

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι αναμένει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο μάλλον προς το τέλος του πρώτου 6μήνου 2024, ώστε να καθοριστεί και η νέα τιμολογιακή πολιτική, μέσω ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, με την εισηγμένη να έχει το δεύτερο φτηνότερο τιμολόγιο στον κόσμο, σύμφωνα με το Global Water Intelligence. Το πλαίσιο θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών (τα 157 εκατ. που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ ανανέωσε την αποκλειστικότητα για την παροχή υπηρεσιών και εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό. Το επιτρεπόμενο έσοδο θα υπολογίζεται βάσει μεθοδολογίας RAB, ήτοι την Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση. Η… «εξίσωση» αυτή θα περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το σύνολο των απασχολούμενων κεφαλαίων στη Ρυθμιζόμενη Δραστηριότητα, το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), τα λειτουργικά έξοδα (εύλογες και αποδοτικές δαπάνες της ρυθμιζόμενης οντότητας στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων της που προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του δικτύου), τις αποσβέσεις (εκτιμώμενες ετήσιες αποσβέσεις των παγίων στοιχείων της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της δραστηριότητας, βάσει οικονομικής ή λογιστικής ωφέλιμης ζωής).

Το επενδυτικό πλάνο και η Ανατολική Αττική

Σε σχέση με τις επενδύσεις, αυτές αναμένονται να φτάσουν στα επίπεδα των 46-47 εκατ. ευρώ φέτος και στα 85 εκατ. ευρώ το 2024, με στόχο τη διετία 2025-2026 να κυμανθούν στα επίπεδα των 150-200 εκατ. ευρώ ανά έτος, ποσό σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με τους ρυθμούς απορρόφησης περασμένων χρόνων (έως 18-20 εκατ.). Σε σχέση με τα έργα Ανατολικής Αττικής, για προς δημοπράτηση εργολαβίες ειπώθηκε ότι αναζητούνται πόροι 280 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι σε μελετητική και περιβαλλοντική ωρίμανση ώστε όταν αδειοδοτηθούν να αναζητηθεί χρηματοδότηση από την επόμενη προγραμματική περίοδος (το ΕΣΠΑ μετά το 2027). Όπως επίσης ειπώθηκε, για το ΚΕΛ Ραφήνας (άνω των 80 εκατ. ευρώ) υπάρχουν ήδη 5 υποψήφιοι ανάδοχοι – κατασκευαστές με την εταιρεία να αξιολογεί τις προσφορές. Γενικότερα, 4 εργολαβίες είναι σε κατασκευή, 4 εργολαβίες σε διαγωνιστική διαδικασία σε 7 Δήμους, 4 εργολαβίες σε σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης, 1 εργολαβία υπό εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός έργων (με τις εκπτώσεις των αναδόχων) ανέρχεται σε 978 εκατ. ευρώ (52% σε εξέλιξη, 48% σε ωρίμανση), έργα 485 εκατ. είναι στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργα 210 εκατ. σε ΕΣΠΑ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για 1.300 χλμ. δίκτυο αποχέτευσης, με 4 νέα ΚΕΛ που θα εξυπηρετεί 400.000 άτομα.

Στο επενδυτικό πλάνο εντάσσονται έργα μετασχηματισμού, όπως έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, περίπου 350 εκατ., η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ύψους 400 εκατ. και άλλα έργα αποχέτευσης περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, προχωρά το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα κόστους 50 εκατ. ευρώ (προφανώς αντικατέστησε τον παλιό ΣΔΙΤ διαγωνισμό που ακυρώθηκε), όπου ήδη υπάρχει ανάδοχος, η εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΜ, με έκπτωση 17,7%, με τη σύμβαση να αναμένεται να κατακυρωθεί το Πάσχα.

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε το δίκτυο του Δήμου Μεγαρέων τον Σεπτέμβριο του 2023, αντικαθιστά αγωγούς λόγω έργων της γραμμής 4 του Μετρό, ενώ μελετά μεγάλη επένδυση για την τροφοδοσία του παραλιακού μετώπου λόγω του Ελληνικού. Επιπρόσθετα, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την πλήρη εκμετάλλευση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που παράγονται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και πράσινων καυσίμων, «βλέποντας» επίσης και «πράσινες» λύσεις και τεχνολογίες και μέσω υδρογόνου.

Η μείωση ενεργειακού κόστους

Η ΕΥΔΑΠ στοχεύει παράλληλα σε μείωση του ενεργειακού κόστους και σε μείωση εξάρτησης από προμηθευτές ενέργειας. Στόχος είναι το 2028 η συνολική προμήθεια ενέργειας να υποχωρήσει σε 30GW από 189GW τώρα, η ίδια κατανάλωση από το ΚΕΛ Ψυττάλειας να παραμείνει στα 151GW, ενώ η συνολική αυτό-παραγωγή από ΑΠΕ να ανέλθει σε 129GW από 20GW το 2022.

Πλάνο επέκτασης δραστηριοτήτων

Σε σχέση με την επέκταση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης, στη βάση και του στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε με τη συνδρομή της McKinsey, όπως αναφέρθηκε η ΕΥΔΑΠ κινείται προς την κατεύθυνση της διείσδυσης σε Βοιωτία, Φωκίδα, Κορινθία, με τον κ. Σαχίνη να τάσσεται υπέρ της συνένωσης δυνάμεων στο πλαίσιο της προωθούμενης ρύθμισης για συνεργασία των ΔΕΥΑ. Πάντως, μένει να φανεί αν η επέκταση δράσεων είναι μόνο γεωγραφική ή αναμένονται και άλλες κινήσεις.

Η συνεργασία με Lamda για Ελληνικό

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει έρθει σε συμφωνία και με τη Lamda για την ανάπτυξη δικτύου παροχής ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας νέας μεγάλης πόλης, με το δημόσιο, βάσει της σύμβασης, να πρέπει να παραδώσει τις υπηρεσίες και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στα «όρια» της έκτασης και τη Lamda να αναλαμβάνει το κόστος των απαραίτητων υποδομών εντός του ακινήτου (και για τις ανάγκες του Μητροπολιτικού Πάρκου, για την άρδευση του οποίου θα χρησιμοποιίται ανακυκλωμένο – επαναχρησιμοποιούμενο νερό). Μετά την ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης, αυτές θα μεταφερθούν στην ΕΥΔΑΠ (δίχως χρέωση) η οποία θα έχει τη Lamda ως πελάτη της.

Αύξηση αξίας για Ελληνικό Δημόσιο και υπόλοιπους μετόχους

Η εισηγμένη κάνει λόγο για αύξηση της αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο και τους υπόλοιπους μετόχους στη βάση δεδομένων όπως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξασφάλιση σταθερότητας και τη δυνατότητα πρόβλεψης των εσόδων, η 20ετής αποκλειστική παραχώρηση, η ταχέως αναπτυσσόμενη επενδυτική βάση, η αναβάθμιση ESG Ratings, η δέσμευση για την επίτευξη Net Zero, η αποτελεσματική διακυβέρνηση (ένα Υπουργείο – ένας Ρυθμιστής), το σταθερό Management, η βούληση του κράτους για επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας της εταιρείας, ο ισχυρός ισολογισμός χωρίς μόχλευση με μετρητά ύψους 320 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το πλάνο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ - Αλλαγών συνέχεια στον ΟΤΕ(;) - Η νέα ΑΜΚ της Trastor

Τράπεζες: Τι περιμένουν από τα «κόκκινα» δάνεια – Προς παράταση το «πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider