ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-06-2024 | 11:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει
Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή. 

Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή.

Αναφορικά με την ακροδεξιά -και αυτό ως σχόλιο είναι απολύτως προσωπικό- δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι γνωρίζουν την ευθύνη τους και η κοινή λογική λέει ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου θα στηρίξουν χωρίς σημαντικές απώλειες τη συμμαχία τους. Οι ενδεχόμενες «ξέμπαρκες» ψήφοι της Μελόνι και άλλων μελών των Συντηρητικών (ECR) δύσκολα θα γίνουν «οργανωμένες». Αυτό δε θα συνέφερε κανέναν. Ούτε τη Μελόνι η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική δεξιοτεχνία στις Βρυξέλλες ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Όταν κλήθηκε βέβαια να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, το έκανε με το φιλοευρωπαϊκό της κοστούμι. Παρήγορο. Επίσης, λίγο δεξιότερα της Μελόνι, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατάξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτοξεφτιλίζονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε ευκαιρία. Παρήγορο και αυτό.

Η αποχή, πράγματι είναι ανησυχητικός παράγοντας. Γενικά για τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία. Δεν είναι όμως μία μάχη που θα κερδηθεί προεκλογικά. Όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν, θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες.

Τι να έχουμε, τέλος, κατά νου: Αν και αρχικά θεωρήθηκε σίγουρο ότι η έγκριση των επικεφαλής των νέων θεσμών από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μεταφερθεί το φθινόπωρο, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν τη 18η Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία να βγει «λευκός καπνός». Ήδη επισημάναμε ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, συνεπώς, θα αναμέναμε η «υπευθυνότητα» στις αποφάσεις να εκδηλωθεί στην ώρα της τον Ιούλιο και όχι το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η διεθνής συγκυρία που το απαιτούν. Είναι και το γεγονός ότι οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν από τον Ιούλιο έως την επόμενη ψηφοφορία θα ανοίξουν περισσότερες εθνικές, κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Στην παρούσα φάση, εξόχως προβληματικό.

Προφανής σημείωση: Όλα τα παραπάνω φυσικά εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα οποία το insider είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει χρηστικά, κατανοητά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας σε αυτή. Καλή ψήφο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

ΗΠΑ: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του ICE

10:05

Evercurious: Νέα κεφάλαια για το ελληνικό Deep Tech

09:49

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν πωλήσεις όπλων σε Ισραήλ - Σαουδική Αραβία

09:42

Ισπανία: Στους 46 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ανδαλουσία

09:35

ΗΠΑ: Ξαναρχίζουν οι απελάσεις μεταναστών πριν από τη συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Πέτρο

09:15

5 κάστρα της Ελλάδας για ρομαντικές αποδράσεις

09:00

Ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα: Μακρύς ο δρόμος για την Ινδία – Προκλήσεις κι ευκαιρίες

08:50

Τραμπ: Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» - Πιθανή επίθεση στο Ιράν το ΣΚ

08:32

Greenwashing: Το αόρατο φρένο των ESG προϋπολογισμών

08:18

Metlen: Στους ευνοημένους από την αύξηση στις τιμές του αλουμινίου – «Κλειδί» το hedging

08:11

ΕΦΚΑ: Ρεκόρ 225.000 συνταξιοδοτήσεων το 2025 - Από Παιδείας, Υγείας και Άμυνας οι περισσότερες αποχωρήσεις

08:06

Έρχεται νέο σύνθετο Φοιτητικό ΣΔΙΤ στη Δυτική Αττική

08:00

ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 – Ποιοι πρέπει να τρέξουν

07:25

Υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνία της Atlantic See LNG Trade

23:55

Η Επιτροπή Νόμπελ έπεσε θύμα ψηφιακής κατασκοπείας

23:45

Δένδιας: Στόχος η υπογραφή την άνοιξη της ανανέωσης της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας για την Άμυνα

23:35

Πρόεδρος Κούβας: Οι ΗΠΑ θέλουν να στραγγαλίσουν την οικονομία της χώρας

23:28

Μετά τις απειλές, ο Τραμπ πιστεύει ότι το Ιράν θέλει να «συνάψει μια συμφωνία»

23:16

Wall Street: 3x3 σερί απωλειών για S&P 500 - Κερδοφόρος ο Ιανουάριος για τους δείκτες

23:01

Γερμανία: Στο 6,6% η ανεργία τον Ιανουάριο - Το υψηλότερο επίπεδο από το 2014

22:48

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε 3 εκατομμύρια έγγραφα της υπόθεσης Έπστιν

22:35

Τα πιθανά σενάρια ενός ενδεχόμενου αμερικανικού πλήγματος στο Ιράν

22:20

Τίμερμανς: Η Πράσινη Συμφωνία παραμένει μονόδρομος – Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος

22:05

ΗΠΑ: O Λουίτζι Μαντζιόνε δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή

21:48

Sell off για τα πολύτιμα μέταλλα - Κατρακύλα 30% για ασήμι, «βουτιά» 11% για χρυσό

21:30

Τραμπ: «Πολύ κοντά» μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

21:25

Bloomberg: Η Ελλάδα προειδοποιεί τους πλοιοκτήτες να μην πλέουν κοντά στις ακτές του Ιράν

21:23

Κλήρωση Eurojackpot 30/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:20

Δήμας: Ξεκινά η κατασκευή του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Ηράκλειο - Χανιά - Κίσσαμος

21:11

Πιερρακάκης στο Economist Impact: Η Ελλάδα έχει κάνει reset - Θεμέλιο της κυριαρχίας η αξιοπιστία