ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-06-2024 | 11:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή. 

Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή.

Αναφορικά με την ακροδεξιά -και αυτό ως σχόλιο είναι απολύτως προσωπικό- δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι γνωρίζουν την ευθύνη τους και η κοινή λογική λέει ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου θα στηρίξουν χωρίς σημαντικές απώλειες τη συμμαχία τους. Οι ενδεχόμενες «ξέμπαρκες» ψήφοι της Μελόνι και άλλων μελών των Συντηρητικών (ECR) δύσκολα θα γίνουν «οργανωμένες». Αυτό δε θα συνέφερε κανέναν. Ούτε τη Μελόνι η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική δεξιοτεχνία στις Βρυξέλλες ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Όταν κλήθηκε βέβαια να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, το έκανε με το φιλοευρωπαϊκό της κοστούμι. Παρήγορο. Επίσης, λίγο δεξιότερα της Μελόνι, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατάξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτοξεφτιλίζονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε ευκαιρία. Παρήγορο και αυτό.

Η αποχή, πράγματι είναι ανησυχητικός παράγοντας. Γενικά για τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία. Δεν είναι όμως μία μάχη που θα κερδηθεί προεκλογικά. Όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν, θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες.

Τι να έχουμε, τέλος, κατά νου: Αν και αρχικά θεωρήθηκε σίγουρο ότι η έγκριση των επικεφαλής των νέων θεσμών από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μεταφερθεί το φθινόπωρο, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν τη 18η Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία να βγει «λευκός καπνός». Ήδη επισημάναμε ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, συνεπώς, θα αναμέναμε η «υπευθυνότητα» στις αποφάσεις να εκδηλωθεί στην ώρα της τον Ιούλιο και όχι το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η διεθνής συγκυρία που το απαιτούν. Είναι και το γεγονός ότι οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν από τον Ιούλιο έως την επόμενη ψηφοφορία θα ανοίξουν περισσότερες εθνικές, κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Στην παρούσα φάση, εξόχως προβληματικό.

Προφανής σημείωση: Όλα τα παραπάνω φυσικά εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα οποία το insider είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει χρηστικά, κατανοητά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας σε αυτή. Καλή ψήφο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός