ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-06-2024 | 11:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει
Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή. 

Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή.

Αναφορικά με την ακροδεξιά -και αυτό ως σχόλιο είναι απολύτως προσωπικό- δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι γνωρίζουν την ευθύνη τους και η κοινή λογική λέει ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου θα στηρίξουν χωρίς σημαντικές απώλειες τη συμμαχία τους. Οι ενδεχόμενες «ξέμπαρκες» ψήφοι της Μελόνι και άλλων μελών των Συντηρητικών (ECR) δύσκολα θα γίνουν «οργανωμένες». Αυτό δε θα συνέφερε κανέναν. Ούτε τη Μελόνι η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική δεξιοτεχνία στις Βρυξέλλες ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Όταν κλήθηκε βέβαια να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, το έκανε με το φιλοευρωπαϊκό της κοστούμι. Παρήγορο. Επίσης, λίγο δεξιότερα της Μελόνι, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατάξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτοξεφτιλίζονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε ευκαιρία. Παρήγορο και αυτό.

Η αποχή, πράγματι είναι ανησυχητικός παράγοντας. Γενικά για τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία. Δεν είναι όμως μία μάχη που θα κερδηθεί προεκλογικά. Όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν, θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες.

Τι να έχουμε, τέλος, κατά νου: Αν και αρχικά θεωρήθηκε σίγουρο ότι η έγκριση των επικεφαλής των νέων θεσμών από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μεταφερθεί το φθινόπωρο, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν τη 18η Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία να βγει «λευκός καπνός». Ήδη επισημάναμε ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, συνεπώς, θα αναμέναμε η «υπευθυνότητα» στις αποφάσεις να εκδηλωθεί στην ώρα της τον Ιούλιο και όχι το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η διεθνής συγκυρία που το απαιτούν. Είναι και το γεγονός ότι οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν από τον Ιούλιο έως την επόμενη ψηφοφορία θα ανοίξουν περισσότερες εθνικές, κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Στην παρούσα φάση, εξόχως προβληματικό.

Προφανής σημείωση: Όλα τα παραπάνω φυσικά εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα οποία το insider είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει χρηστικά, κατανοητά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας σε αυτή. Καλή ψήφο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Τα μεσάνυχτα πιο κοντά από ποτέ στο Ρολόι της Αποκάλυψης

23:45

Νορβηγία: Εγκρίθηκε σχέδιο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων πυροβολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων

23:35

Στο Ιράν η καταστολή συνεχίζεται ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται ήδη στον Κόλπο

23:25

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν με πλήγμα πρωτοφανούς ισχύος

23:17

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Στο επίκεντρο Fed και Magnificent 7

23:03

ΗΠΑ: «Πολυήμερη αεροπορική άσκηση» στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε η Centcom

22:43

Άλμα 3% για το πετρέλαιο - Επανέκαμψε η παραγωγή μετά από κακοκαιρία στις ΗΠΑ

22:26

Βιολάντα για συλλήψεις: «Πραγματοποιήθηκαν βάσει της προβλεπόμενης στο νόμο διαδικασίας»

22:10

Ελβετία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις ποινικές κυρώσεις σε φοιτητές για καθιστικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα

21:47

Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

21:45

Φρεντέρικσεν: Έτοιμη «να κάνει ό,τι μπορεί» για να επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ

21:42

ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο με την ICE στην Αριζόνα - Σε κρίσιμη κατάσταση ένα άτομο από πυροβολισμούς

21:34

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσική επίθεση σε επιβατικό τρένο στo Χάρκοβο

21:29

Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε τις δύο προτάσεις μομφής κατά του Λεκορνί

21:23

Χρυσός: Παραμένει πάνω από τα 5.000 δολάρια συνεχίζοντας ένα ιστορικό ράλι

21:13

LVMH: Άγγιξαν τα 22,7 δισ. ευρώ οι πωλήσεις δ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

21:04

Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας

20:49

Τραμπ: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Νόεμ θα παραμείνει στη θέση της

20:46

Βραζιλία-Γαλλία: Ζητούν την ενίσχυση του ΟΗΕ, ως απάντηση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

20:41

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους ανέστειλε ξανά τη λειτουργία του - Ύποπτη εισβολή αεροστάτων από τη Λευκορωσία

20:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι σκάνδαλο της συγκεκριμένης κυβέρνησης της ΝΔ

20:33

Σε τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:19

UPS: Περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

20:13

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ διαψεύδει ότι ανακάλεσε τις επικριτικές δηλώσεις του για τις ΗΠΑ

20:05

Μεξικό: Κυρίαρχη απόφαση η παράδοση πετρελαίου στην Κούβα

20:01

Συρία: Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να αποτραπεί «οποιοδήποτε κενό ασφαλείας» που θα ευνοούσε το Ισλαμικό Κράτος

19:54

«Βιολάντα»: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο ακόμα άτομα - Η απάντηση της εταιρείας

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας