ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-06-2024 | 11:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει
Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή. 

Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή.

Αναφορικά με την ακροδεξιά -και αυτό ως σχόλιο είναι απολύτως προσωπικό- δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι γνωρίζουν την ευθύνη τους και η κοινή λογική λέει ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου θα στηρίξουν χωρίς σημαντικές απώλειες τη συμμαχία τους. Οι ενδεχόμενες «ξέμπαρκες» ψήφοι της Μελόνι και άλλων μελών των Συντηρητικών (ECR) δύσκολα θα γίνουν «οργανωμένες». Αυτό δε θα συνέφερε κανέναν. Ούτε τη Μελόνι η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική δεξιοτεχνία στις Βρυξέλλες ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Όταν κλήθηκε βέβαια να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, το έκανε με το φιλοευρωπαϊκό της κοστούμι. Παρήγορο. Επίσης, λίγο δεξιότερα της Μελόνι, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατάξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτοξεφτιλίζονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε ευκαιρία. Παρήγορο και αυτό.

Η αποχή, πράγματι είναι ανησυχητικός παράγοντας. Γενικά για τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία. Δεν είναι όμως μία μάχη που θα κερδηθεί προεκλογικά. Όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν, θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες.

Τι να έχουμε, τέλος, κατά νου: Αν και αρχικά θεωρήθηκε σίγουρο ότι η έγκριση των επικεφαλής των νέων θεσμών από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μεταφερθεί το φθινόπωρο, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν τη 18η Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία να βγει «λευκός καπνός». Ήδη επισημάναμε ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, συνεπώς, θα αναμέναμε η «υπευθυνότητα» στις αποφάσεις να εκδηλωθεί στην ώρα της τον Ιούλιο και όχι το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η διεθνής συγκυρία που το απαιτούν. Είναι και το γεγονός ότι οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν από τον Ιούλιο έως την επόμενη ψηφοφορία θα ανοίξουν περισσότερες εθνικές, κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Στην παρούσα φάση, εξόχως προβληματικό.

Προφανής σημείωση: Όλα τα παραπάνω φυσικά εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα οποία το insider είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει χρηστικά, κατανοητά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας σε αυτή. Καλή ψήφο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:16

Νιγηρία: Τρεις νεκροί από την επίθεση ενόπλων και απαγωγή καθολικού ιερέα και πιστών στην πολιτεία Καντούνα

21:47

Προσομοιωτές αεροσκαφών F-16 και F-35 από την Πολεμική Αεροπορία στο νέο λιμάνι Πατρών

21:18

Χαρακόπουλος: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις

20:58

Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο

20:44

Βόλος: Μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στον Άγιο Κωνσταντίνο

20:40

Γαλλία: Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί απόφαση του ΥΠΕΣ να εντάξει το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας στην άκρα αριστερά

20:30

Χανιά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί

20:19

Ισραήλ: Αναλαμβάνει περισσότερες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

20:14

Τρίκαλα: Τρεις συλλήψεις για πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών

14:49

Μελόνι: Eχθροί της Ιταλίας διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

14:43

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

14:29

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο οικισμών στα ανατολικά της Ουκρανίας

14:18

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για τα επεισόδια του Σαββάτου πέριξ του ΑΠΘ