ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-06-2024 | 11:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της ευθύνης (και της υπευθυνότητας) για Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους φτάνει
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή. 

Οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ήδη ανοικτές. Την Κυριακή κορυφώνεται η διαδικασία που δείχνει να έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- δύο αντιπάλους. Την ακροδεξιά και την αποχή.

Αναφορικά με την ακροδεξιά -και αυτό ως σχόλιο είναι απολύτως προσωπικό- δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι γνωρίζουν την ευθύνη τους και η κοινή λογική λέει ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου θα στηρίξουν χωρίς σημαντικές απώλειες τη συμμαχία τους. Οι ενδεχόμενες «ξέμπαρκες» ψήφοι της Μελόνι και άλλων μελών των Συντηρητικών (ECR) δύσκολα θα γίνουν «οργανωμένες». Αυτό δε θα συνέφερε κανέναν. Ούτε τη Μελόνι η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική δεξιοτεχνία στις Βρυξέλλες ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Όταν κλήθηκε βέβαια να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, το έκανε με το φιλοευρωπαϊκό της κοστούμι. Παρήγορο. Επίσης, λίγο δεξιότερα της Μελόνι, οι συμμετέχοντες σε αυτές τις παρατάξεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτοξεφτιλίζονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε ευκαιρία. Παρήγορο και αυτό.

Η αποχή, πράγματι είναι ανησυχητικός παράγοντας. Γενικά για τη συμμετοχικότητα στη δημοκρατία. Δεν είναι όμως μία μάχη που θα κερδηθεί προεκλογικά. Όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίσουν, θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες.

Τι να έχουμε, τέλος, κατά νου: Αν και αρχικά θεωρήθηκε σίγουρο ότι η έγκριση των επικεφαλής των νέων θεσμών από το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να μεταφερθεί το φθινόπωρο, οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δίνουν τη 18η Ιουλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία να βγει «λευκός καπνός». Ήδη επισημάναμε ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, συνεπώς, θα αναμέναμε η «υπευθυνότητα» στις αποφάσεις να εκδηλωθεί στην ώρα της τον Ιούλιο και όχι το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η διεθνής συγκυρία που το απαιτούν. Είναι και το γεγονός ότι οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν από τον Ιούλιο έως την επόμενη ψηφοφορία θα ανοίξουν περισσότερες εθνικές, κομματικές και προσωπικές ατζέντες. Στην παρούσα φάση, εξόχως προβληματικό.

Προφανής σημείωση: Όλα τα παραπάνω φυσικά εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα οποία το insider είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει χρηστικά, κατανοητά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας σε αυτή. Καλή ψήφο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Πούτιν: Τα συστηματικά λάθη των δυτικών κρατών υπεύθυνα για την άνοδο του AfD

09:49

Σομαλία: Πειρατές άφησαν ελεύθερο φορτηγό πλοίο που κρατούσαν από τον Απρίλιο

09:43

Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τραίνου

09:30

Τραμπ: Θα ήταν εντάξει αν η Κίνα κατασκεύαζε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

09:16

Β. Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ-Ιαπωνίας

09:06

Απόδραση κρατούμενου από το νοσοκομείο Σερρών - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛ.ΑΣ.

08:55

ΜΕΓΑ: Μια ανάσα από τα 300 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Επενδύσεις και εξαγωγές τα «δυνατά χαρτιά»

08:41

Βουνό και θάλασσα: 4 προορισμοί για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

08:36

Χέγκσεθ: Ο υπ. άμυνας των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του

08:22

Συντάξεις: Τακτικές, έκτακτες καταβολές και αυξήσεις πριν το τέλος του 2026 - Αναλυτικά τα χρονοδιάγραμμα

08:16

ΔΕΔΔΗΕ: Περιθώρια για νέες μικρομεσαίες επενδύσεις ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής – Πως θα εξελιχθεί η ζήτηση μέχρι το 2030

08:09

Ξεμπλοκάρει δικαστικά η επέκταση της Λ. Κύμης (ΤΕΡΝΑ, AKTOR) - «Στον αέρα» χρηματοδότηση και έργο

08:00

Ακίνητα: Διπλό «ψαλίδι» στους φόρους το 2027 - Πάνω από 592.000 ιδιοκτήτες γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

23:57

11η Σεπτεμβρίου: Η CIA είχε προειδοποιήσει για την Αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις

23:44

Βρετανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε οριακά το νομοσχέδιο για την ευθανασία

23:32

ΠΟΥ: Το 64% των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη διαθέτει κάποια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης

23:27

ΗΠΑ: Ρώσος αξιωματούχος θα μετάσχει στη G20 για την ενέργεια την ερχόμενη εβδομάδα

23:20

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Τραμπ να υιοθετήσει «από τώρα αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

23:09

Wall Street: Τέλος στο 4ήμερο πτωτικό σερί, +500 μονάδες για τον Dow Jones

22:55

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι – Αλληλεγγύη στη Σαουδική Αραβία

22:40

Αλλάζει τις επόμενες ημέρες ο καιρός - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

22:23

Εβδομαδιαίο ράλι για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή διόρθωση

22:04

Κλήρωση Eurojackpot 11/09/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:57

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι - Πρωταγωνιστούν τα Βαλκάνια

21:36

Ελληνικό Μετρό: Μεταβατικός πρόεδρος ο Σπ. Χρυσανθόπουλος μετά την παραίτηση Καραδήμα

21:25

Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το χρυσό - Υποχώρησε 1,5%

21:11

Μεταλλείο Σκουριών: Η Ελλάδα εδραιώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των κρίσιμων πρώτων υλών

20:55

CNN: Drones έπληξαν σύστημα αγωγών πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

20:39

Σουηδία: Μικρό προβάδισμα για την κεντροαριστερά ενόψει των εκλογών της Κυριακής

20:34

Alpha Trust - Ανδρομέδα: Στις 6 Νοεμβρίου η καταβολή του μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή