Ξεκινά η «μάχη» για 700.000 ακίνητα από ενέχυρα δανείων – Προς πώληση ή επαναγορά από δανειολήπτες

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Ξεκινά η «μάχη» για 700.000 ακίνητα από ενέχυρα δανείων – Προς πώληση ή επαναγορά από δανειολήπτες
Υπολογίζεται ότι το 25% των ακινήτων θα πουληθούν δια μέσου των servicers. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων θα επιδιωχθεί να «επιστρέψει» στους δανειολήπτες μέσω leasing και Φορέα Ακινήτων. Νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

«Κοσμογονία» στην αγορά των ακινήτων θα φέρει η «μάχη» της διαχείρισης των collaterals των κόκκινων δανείων που βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για 600.000 – 700.000 ακίνητα που αποτελούν ενέχυρα (collaterals) των κόκκινων δανείων και θα «ανακυκλωθούν» στην αγορά στο βάθος της ερχόμενης τριετίας – πενταετίας.

Πέρα από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση (μισθώσεις) των περίπου 25.000 – 30.000 ακινήτων που κατέχουν ήδη οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους από πλειστηριασμούς, η διαχείριση των περίπου 700.000 ακινήτων που συνιστούν εμπράγματες εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αναδιατάξουν την αγορά του real estate (κάτι στο οποίο θα συμβάλουν και τα επενδυτικά έργα και η νέα δόμηση ακινήτων που αναμένονται).

Από τα μεγέθη των ακινήτων, προκύπτει ότι μεγαλύτερο ρόλο στην «πίτα» της διαχείρισης θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης. Οι τράπεζες θα έχουν να διαχειριστούν τα 25.000 – 30.000 ακίνητα που έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς και τα ακίνητα που θα αποκτήσουν από μελλοντικούς πλειστηριασμούς. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, στις τράπεζες καταλήγουν από πλειστηριασμούς περίπου 10.000 ακίνητα ετησίως και από αυτά πωλούν 3.000 – 4.000 ακίνητα.

Η «μάχη» της διαχείρισης των collaterals των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους servicers θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς όπως έγραψε το insider.gr έρχεται πωλητήριο πακέτων δανείων του «Ηρακλή» και «καταιγίδα» δευτερογενών πωλήσεων NPLs και των ακινήτων που τα συνοδεύουν ως εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το πωλητήριο τμημάτων τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» θα ακολουθήσει το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, όπου γίνονται ήδη εκτενείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στο σχήμα προστασίας ενεργητικού GAGs, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση στις ανακτήσεις που έχουν προϋπολογιστεί.

Όπως έγραφε το insider.gr, πριν ξεκινήσουν οι πωλήσεις μικρών πακέτων τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» θα έχουν προηγηθεί πωλήσεις τμημάτων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, τα οποία πωλήθηκαν πρωτογενώς από τις τράπεζες σε επενδυτές και η διαχείρισή τους ανατέθηκε σε εταιρείες διαχείρισης. Τις πωλήσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει η doValue και η CarVal και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει η Bain Capital με πώληση τμήματος του χαρτοφυλακίου Icon που είχε αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα (project Frame), ενώ και το fund Apollo προετοιμάζει την πώληση του χαρτοφυλακίου Jupiter που είχε αγοράσει από την Alpha Bank.

Όπως έγραψε το insider.gr, για τη διαχείριση όλων των ακινήτων που βρίσκονται πίσω από τα δάνεια που θα πουληθούν στη δευτερογενή αγορά, οι εταιρείες διαχείρισης θα χρησιμοποιήσουν και δικές τους εταιρείες ακινήτων, πέραν των τρίτων με τις οποίες συνεργάζονται, δημιουργώντας παράλληλα τη νέα «γενιά» ρυθμίσεων που θα προσφέρουν στους δανειολήπτες.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr γνώστες της αγοράς, σε πρώτη φάση, το 20% - 25% των ακινήτων που αποτελούν collaterals στα κόκκινα δάνεια – δηλαδή γύρω στα 150.000 με 175.000 ακίνητα - θα κατευθυνθούν δια μέσου των εταιρειών διαχείρισης σε πωλήσεις. Στόχος είναι, από το συνολικό απόθεμα ακινήτων – collaterals, το μεγαλύτερο μέρος να γυρίσει πίσω στους δανειολήπτες είτε μέσω αποπληρωμής του δανείου και επαναγοράς τους είτε με leasing που θα επιτρέψει την εκμίσθωση των ακινήτων στους δανειολήπτες στο πλαίσιο ρύθμισης της οφειλής. Ρόλο στις διαδικασίες αυτές θα παίξει, όταν συσταθεί, και ο Φορέας Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου.

Η ενεργή διαχείριση των ακινήτων από τους servicers δεν θα περιορίζεται στην απόκτηση και μεταπώληση των ακινήτων, αλλά οι εταιρείες διαχείρισης θα λειτουργούν και επενδυτικά , προσελκύοντας επενδύσεις για βελτίωση των ακινήτων και συμβάλλοντας σε μεγαλύτερης έκτασης αναπτύξεις σε επιχειρηματικά ακίνητα. Με τον τρόπο αυτό θα επωφελείται η εταιρεία διαχείρισης από την άνοδο της τιμής του ακινήτου, ο δανειολήπτης διότι θα ανακτάται μεγαλύτερο μέρος της οφειλής, αλλά και η ευρύτερη κτηματαγορά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των servicers, η δευτερογενής αγορά ακινήτων με την προσέλκυση επενδυτών θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις πιέσεις των τιμών από τους πλειστηριασμούς. Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά ακινήτων θα λειτουργούν ως benchmark και για την υπόλοιπη κτηματαγορά, θέτοντας ένα όριο τιμών για τους πλειστηριασμούς ή ακόμα και για τις απλές αγοραπωλησίες στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στην Εφορία: «Ξεπάγωσαν» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα