Έρχεται πωλητήριο πακέτων δανείων του «Ηρακλή» και καταιγίδα δευτερογενών πωλήσεων NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται πωλητήριο πακέτων δανείων του «Ηρακλή» και καταιγίδα δευτερογενών πωλήσεων NPLs
Το παράδειγμα της Ιταλίας ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες, προχωρώντας σε πωλήσεις τμημάτων από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μεταβιβάσει στον «Ηρακλή». Στόχος η κάλυψη του χαμένου εδάφους στις ανακτήσεις των business plan. Το project «Frame» θερμαίνει τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά NPLs.

Σχέδιο για πωλήσεις πακέτων από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» επεξεργάζονται οι τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν την υστέρηση των μέχρι στιγμής ανακτήσεων. Την ίδια στιγμή, τα πρώτα της βήματα κάνει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, με τις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων από επενδυτές. Οι δύο αυτές τάσεις αναμένεται να λάβουν ρυθμό «καταιγίδας», χαρακτηρίζοντας το 2022 και την επόμενη φάση στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων.

Α) Οι πωλήσεις πακέτων του «Ηρακλή»

Στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης δευτερογενούς αγοράς NPLs, οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μικρές συναλλαγές πωλήσεων κομματιών από τις τιτλοποιήσεις που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η προοπτική αυτή αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές με τους Θεσμούς ως μέσο για να επιταχυνθούν οι ανακτήσεις που έχουν στοχοθετηθεί στα business plan των εταιρειών διαχείρισης. Τα τελευταία παρουσιάζουν υστέρηση που υπολογίζεται στο 20% - 25% έναντι των στόχων και είναι αποτέλεσμα της φραγής που έβαλε η κυβέρνηση, αλλά και οι συνθήκες της πανδημικής κρίσης, στην άσκηση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το νομοθετημένο πάγωμα των πλειστηριασμών για ένα χρόνο, η μη λειτουργία των δικαστηρίων και η αποχή των δικηγόρων, ακύρωσαν, έτσι, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις ανακτήσεις, το οποίο προοριζόταν να συμβάλει στο 30% των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις επαφές με τους Θεσμούς αναφέρθηκε ότι στη γειτονική Ιταλία γίνονται ήδη εκτενείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στο σχήμα προστασίας ενεργητικού με παροχή κρατικών εγγυήσεων (GAGs) ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στις ανακτήσεις που έχουν προϋπολογιστεί.

Β) Πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs στη δευτερογενή αγορά

Πριν, ωστόσο, ξεκινήσουν οι πωλήσεις μικρών πακέτων τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» θα έχουν προηγηθεί πωλήσεις τμημάτων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, τα οποία πωλήθηκαν πρωτογενώς από τις τράπεζες σε επενδυτές και η διαχείρισή τους ανατέθηκε σε εταιρείες διαχείρισης.

Τις δευτερογενείς πωλήσεις NPLs θα αρχίσει να «ζεσταίνει» το 2022 το σχέδιο “Frame” που αφορά στην πώληση από την Bain Capital τμήματος του χαρτοφυλακίου Icon, το οποίο είχε αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα το καλοκαίρι του 2020. Το χαρτοφυλάκιο Icon μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είχε ανεξόφλητο υπόλοιπο 1,56 δισ. ευρώ και συνολική απαίτηση 2,56 δισ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που πρόκειται να μεταπωλήσει η Bain Capital είναι μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. και συνολικής απαίτησης περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες η doValue και η CarVal. H doValue ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι προχώρησε στην πώληση των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Mexico που είχε αποκτήσει από τη Eurobank, στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Waterwheel Capital Management.

Στις 5 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η CarVal, με το project “Libra” που αφορούσε στο χαρτοφυλάκιο Earth της Εθνικής Τράπεζας. Το χαρτοφυλάκιο είχε πωληθεί το 2018 στην CarVal που είχε αγοράσει ποσοστό 60% και στην Intrum που είχε αγοράσει το υπόλοιπο 40% και με τη συναλλαγή στη δευτερογενή αγορά, η Intrum αγόρασε το χαρτοφυλάκιο που κατείχε η CarVal, αποκτώντας το 100% του Earth.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη εταιρειών διαχείρισης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι μεταφορές χαρτοφυλακίων μεταξύ servicers, αλλά και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων που έχουν εξαγοραστεί από επενδυτές, οι οποίοι θα τα μεταπωλήσουν σε τρίτους επενδυτές. Η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται στη δευτερογενή αγορά NPLs θα υπαγορεύσει συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και των ίδιων με νέους επενδυτές. Ο καταιγισμός δευτερογενών συναλλαγών που αναμένεται μέσα στη χρονιά θα αποτελέσει πρόκληση για τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς αυτές θα πρέπει να «παλέψουν» για τη διατήρηση της διαχείρισης χαρτοφυλακίων παρά τις αλλαγές στην ιδιοκτησία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider