Η κοινωνία αναζητά ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα - Λάβαμε το μήνυμα λέει ο Πρωθυπουργός

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κοινωνία αναζητά ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα - Λάβαμε το μήνυμα λέει ο Πρωθυπουργός
Ανατροπές κι εκπλήξεις στην κάλπη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία η αναζήτηση ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

Ανατροπές κι εκπλήξεις στην κάλπη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία η αναζήτηση ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα από την κοινωνία. Δήλωση με στοιχεία αυτοκριτικής από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη και να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή.

Οι νέοι Δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χάρης Δούκας και Στέλιος Αγγελούδης, καθώς ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και η νίκη των γαλάζιων ανταρτών σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία, δημιουργούν ρωγμές στην πολιτική ηγεμονία της ΝΔ.

Από τους 84 δήμους που έγιναν επαναληπτικές εκλογές, στους 47 έγινε ανατροπή, ενώ σε μόλις 37 εξελέγησαν οι πρώτοι του πρώτου γύρου. Σε ό, τι αφορά τις Περιφέρειες, ο αρχικός στόχος για 13-0 και «μπλε» χάρτη δεν επετεύχθη, καθώς οι πέντε πήγαν σε «αντάρτες» που τάχθηκαν σκληρά απέναντι σε υποψηφίους της ΝΔ. Στην Πελοπόννησο η Δημήτρης Πτωχός πάντως τα κατάφερε απέναντι στον Πέτρο Τατούλη.

Το νέο σκηνικό στον αυτοδιοικητικό χάρτη αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ, επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για φαινόμενα αλαζονείας εξαιτίας της πρόσφατης άνετης αυτοδυναμίας, αλλά και στις αντιδράσεις από προειδοποιήσεις υπουργών της κυβέρνησης προεκλογικά ότι δεν θα στηριχτούν ουσιαστικά περιφερειάρχες, εάν δεν είναι ΝΔ.

«Είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους», σημείωσε, «αδειάζοντας» εμμέσως πλην σαφώς υπουργικές δηλώσεις που έγιναν στην περιοχή της Θεσσαλίας την περασμένη εβδομάδα σε αντίθετη κατεύθυνση.

«Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ιδιαίτερα για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, επισήμανε ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, «κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Στον αντίποδα, το αποτέλεσμα προκάλεσε ενθουσιασμό στη Χαριλάου Τρικούπη του Νίκου Ανδρουλάκη και αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ούτε η νίκη του τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ ήταν καθαρά κομματική, αφού υποστηρίχθηκε από την παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ), ούτε ο Στέλιος Αγγελούδης που πήρε από τον Κώστα Ζέρβα τον Δήμο Θεσσαλονίκης είχε το χρίσμα του κόμματος.

Η μεγάλη αναταραχή όμως έρχεται από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων κατά το πρότυπο Δούκα-Ζαχαριάδη, πριν καλά καλά κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όταν ενώνουμε δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις γύρω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα μπορεί να γίνει ανατροπή» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα. «Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».

Ο ενθουσιασμός του κ. Παπανδρέου για σύγκλιση δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αμηχανία και παγωμάρα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Γλαβίνας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Μπατζος, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε τηλεοπτικά πάνελ και κλήθηκαν να σχολιάσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Την ίδια αμηχανία εξέφρασαν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης ρωτήθηκαν για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, καθώς ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ταξίδεψε χθες για τις ΗΠΑ, ενώ η δήλωσή του για τις εκλογές ήρθε μέσω ανάρτησης:

«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως προκύπτει πάντως από την ανάρτηση, η στήριξη του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, έγινε χωρίς όρους, προϋποθέσεις και ανταλλάγματα- γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης (ERT) όταν ρωτήθηκε σχετικά. Όπως είπε, είναι στη διάθεση του νέου Δημάρχου εάν ζητηθεί η βοήθειά του σε κάποιον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι έβγαλε το ποτάμι το 2014 - Ιστορική ήττα Αγοραστού - Πως κάηκε ο γαλάζιος κάμπος - Τυριά με σκόρδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλη ανατροπή σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Δούκας & Αγγελούδης νικητές

Ανδρουλάκης: Πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider