Χάμπεκ (Γερμανία): Δεν μπλοκάρουμε την Ευρώπη στο θέμα του πλαφόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάμπεκ (Γερμανία): Δεν μπλοκάρουμε την Ευρώπη στο θέμα του πλαφόν
Πρόσθεσε πως «είμαι επιφυλακτικός, όταν πρόκειται για (την επιβολή) στην αγορά σταθερού ανώτατου ορίου επί της τιμής, γιατί τότε θα είναι είτε πολύ υψηλή, είτε πολύ χαμηλή». 

Αρνείται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων & Κλιματικής Αλλαγής και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τις κατηγορίες που εξαπολύονται από Ευρωπαίους εταίρους της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, πως η Γερμανία μπλοκάρει την εύρεση κοινής λύσης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και της Handelsblatt, κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως «δεν μπλοκάρουμε» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε πως «είμαι επιφυλακτικός, όταν πρόκειται για (την επιβολή) στην αγορά σταθερού ανώτατου ορίου επί της τιμής, γιατί τότε θα είναι είτε πολύ υψηλή, είτε πολύ χαμηλή».

Παράλληλα, ο Χάμπεκ προειδοποίησε πως οι επιχορηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στη βιομηχανία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (IRA) ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί με ίδιους ανταγωνιστικούς όρους με τις ΗΠΑ και στη χειρότερη περίπτωση να αντιδράσει με «ισχυρή απάντηση» στις ΗΠΑ, παρέχοντας αντίστοιχες επιχορηγήσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ δεν έχαιρε θετικής υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ισπανική κυβέρνηση που κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά». «Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider