Βρετανία: Γρήγορες κινήσεις για να αποφευχθεί το χάος αναζητούν οι Συντηρητικοί - Η κούρσα της διαδοχής

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Γρήγορες κινήσεις για να αποφευχθεί το χάος αναζητούν οι Συντηρητικοί - Η κούρσα της διαδοχής
Μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του διέρχεται το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η παραίτηση της Λιζ Τρας αφήνει τους Τόρις «ακέφαλους» για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, με τα μέλη του κόμματος να καλούνται να εκλέξουν άμεσα και με fast track διαδικασίες τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του διέρχεται το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η παραίτηση της Λιζ Τρας -45 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας- αφήνει τους Τόρις «ακέφαλους» για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, με τα μέλη του κόμματος να καλούνται να εκλέξουν άμεσα και με fast track διαδικασίες τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, σε μία τελευταία προσπάθεια να επαναφέρουν την χαμένη «υπόληψη» της παράταξης και να μειώσουν το δημοσκοπικό χάσμα που τους χωρίζει από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, ο αριθμός των στελεχών που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου θα είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, καθώς σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, κάθε διεκδικητής της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος θα χρειαστεί να λάβει τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών ώστε να θέσει υποψηφιότητα.

Με δεδομένο, ωστόσο, πως οι Συντηρητικοί βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας ανέρχονται σε 357, μόλις τρεις θα είναι οι τελικοί υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, με τους πρώην συνυποψήφιους της Τρας, Ρίσι Σουνάκ και Πένι Μόρντοντ να παίρνουν ήδη θέση στην κούρσα της διαδοχής, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν τόσο οι Μάικλ Γκόουβ και Τζέρεμι Χαντ όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στο άκουσμα της παραίτησης Τρας έσπευσε να τερματίσει πρόωρα τις διακοπές του και να επιστρέψει στο Νησί.

Σημειώνεται πως ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Προβάδισμα ρεκόρ για τους Εργατικούς

Την ίδια στιγμή που οι Συντηρητικοί βλέπουν τον ένα πρωθυπουργό μετά τον άλλον να παραιτούνται και την δυσαρέσκεια στην εκλογική τους βάση διαρκώς να αυξάνεται -ιδιαίτερα μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης Τρας στο οικονομικό πεδίο-, το αντίπαλο δέος τους στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, οι Εργατικοί, βλέπουν την διαφορά τους με το επί 12έτη κυβερνών κόμμα να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «PeoplePolling» για λογαριασμό της εφημερίδας "Guardian", εάν γίνονταν αύριο εκλογές στη Γηραιά Αλβιώνα, μόλις το 14% των ψηφοφόρων θα στήριζαν το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ το 53% θα επέλεγε τους Εργατικούς, με την διαφορά των δύο κομμάτων να αγγίζει το 40%.

Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2025, ήδη στους κόλπους των Τόρις τα μέλη του κόμματος αναζητούν τον ηγέτη που θα οδηγήσει την παράταξη ίσως στην δυσκολότερη αναμέτρηση στην ιστορία της, με βασικό στόχο την διατήρηση ενός αξιόλογου μέρους των δυνάμεων του κόμματος στο Κοινοβούλιο, καθώς σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιούνταν στο άμεσο μέλλον και επιβεβαιώνονταν οι υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, τότε εκατοντάδες Συντηρητικοί βουλευτές θα έχαναν τις έδρες τους.

Μόλις 45 ημέρες «άντεξε» η Τρας

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης, η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Βρετανίας, μόλις 45 ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, με τη χώρα να βυθίζεται στο χάος. Οι τίτλοι τέλους για την Τρας διαφαίνονταν από τη στιγμή που κατατέθηκε ένας αμφιλεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» με μεγάλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έφερε αναστάτωση στις αγορές, καταβαράθρωση της στερλίνας, παρέμβαση της BoE στην αγορά ομολόγων και τελικά την ιστορική αναδίπλωση της κυβέρνησης με την «καρατόμηση» του τότε ΥΠΟΙΚ, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Σε δηλώσεις της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η κα Τρας έκανε γνωστό πως παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας, καθώς δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις και να υπηρετήσει την εντολή με την οποία εξελέγη όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

Βρετανία: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές στους Συντηρητικούς για την ηγεσία «που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας» ενώ ήδη για την απόφασή της ενημέρωσε τον Βασιλιά Κάρολο.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit» σημείωσε η Τρας που κατέγραψε ρεκόρ καθώς κατείχε τη βραχύτερη πρωθυπουργική θητεία στη ιστορία της Βρετανίας. Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος υπηρέτησε 119 ημέρες το 1827 και η θητεία του διεκόπη λόγω του θανάτου του.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι» και θα μεσολαβήσει ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την αντικατάστασή της, κάτι που «θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Οι επικρατέστεροι διάδοχοι της Λιζ Τρας – Σενάρια επιστροφής του Τζόνσον

Βρετανία: Φόβοι για πληθωρισμό άνω του 15% στις αρχές του 2023

Ρωσία: «Kαταστροφικά αναλφάβητη ντροπή» για την Βρετανία η Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider