Βρετανία: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας
Ραγδαίες εξελίξεις στην Βρετανία με τη Λιζ Τρας να αποχωρεί από την πρωθυπουργία.

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Βρετανίας ανακοίνωσε η Λιζ Τρας, μόλις 45 ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, με τη χώρα να βυθίζεται στο χάος. Οι τίτλοι τέλους για την Τρας διαφαίνονταν από τη στιγμή που κατατέθηκε ένας αμφιλεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» με μεγάλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έφερε αναστάτωση στις αγορές, καταβαράθρωση της στερλίνας, παρέμβαση της BoE στην αγορά ομολόγων και τελικά την ιστορική αναδίπλωση της κυβέρνησης με την «καρατόμηση» του τότε ΥΠΟΙΚ, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Σε δηλώσεις της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η κα Τρας έκανε γνωστό πως παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας, καθώς δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις και να υπηρετήσει την εντολή με την οποία εξελέγη όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές στους Συντηρητικούς για την ηγεσία «που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας» ενώ ήδη για την απόφασή της ενημέρωσε τον Βασιλιά Κάρολο.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit» σημείωσε η Τρας που κατέγραψε ρεκόρ καθώς κατείχε τη βραχύτερη πρωθυπουργική θητεία στη ιστορία της Βρετανίας. Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος υπηρέτησε 119 ημέρες το 1827 και η θητεία του διεκόπη λόγω του θανάτου του.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι» και θα μεσολαβήσει ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την αντικατάστασή της, κάτι που «θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Οι δηλώσεις της

Μπαράζ παραιτήσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί και η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία άφησε σαφής αιχμές κατά της Λιζ Τρας. Αυτή ήταν η τρίτη παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους του Συντηρητικού Κόμματος σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, αν συνυπολογισθεί και η παραίτηση-αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, άλλωστε, η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, υπεύθυνη για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας (chief whip), παραιτήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, έχοντας στηρίξει τη Λιζ Τρας το καλοκαίρι.

Η αντίδραση των αγορών

Την ίδια στιγμή, στις αγορές, η στερλίνα έκανε ράλι σημειώνοντας άνοδο 0,45% στα 1,12730 δολάρια, ενώ έφτασε και κοντά στο 1,3 δολ. Μάλιστα, ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, μετά το χαμηλό μιας εβδομάδας που άγγιξε νωρίτερα. Η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο 3,83%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,26% στις 6.942 μονάδες.

Ο Στάρμερ ζητά εκλογές - Ο Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις

Από την πλευρά του, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ, ο ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Τα σενάρια θέλουν τον πρώην υπουργό οικονομικών Ρίσι Σουνακ να είναι ο επικρατέστερος για την ηγεσία του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα θέσει εαυτόν υποψήφιο. Επιπροσθέτως, η Πένι Μόρνταουντ είναι η επικρατέστερη μετά τον Σούνακ, ενώ δεν αποκλείεται και ο Μπόρις Τζόνσον να κάνει την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή.

Μακρόν: Tο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό να βρει σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό». «Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα», επεσήμανε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. «Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: «Kαταστροφικά αναλφάβητη ντροπή» για την Βρετανία η Τρας

Βρετανία: Φόβοι για πληθωρισμό άνω του 15% στις αρχές του 2023

Amazon: Αντιμέτωπη με αγωγή ενός δισ. δολαρίων στη Βρετανία για μονοπωλιακές πρακτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider