Οικονόμου: Η Αθήνα διαφωνεί με την Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Η Αθήνα διαφωνεί με την Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις και επιμένει σε αυτές καθώς θεωρεί πως είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Την διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την πρόταση Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου παράλληλα τόνισε πως η Αθήνα εμμένει στις αρχικές της προτάσεις.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου». Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε καταθέσει προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές και όσον αφορά την προμήθεια και επιμένουμε σε αυτές γιατί συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Υπενθυμίζεται πως την εναντίωση τους με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν καταθέσει και άλλες χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Αναφορικά με την σύσταση της ΡΑΕ για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος είναι να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Όσον αφορά την πολιτική κρίση που μαστίζει την γειτονική Ιταλία με την παραίτηση Ντράγκι, ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι «αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο σημαντικό είναι οι χώρες να έχουν σταθερές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις και δικαιώνεται η απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει παιχνίδια με τον εκλογικό χρόνο».

H ενημέρωση των συντακτών

Στο κύριο μέρος της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των πυρκαγιών αλλά και στην κλιματική κρίση που επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

«Η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία. Το γενικό συμπέρασμα από τις τελευταίες πυρκαγιές και κυρίως αυτή στην Αθήνα είναι ότι μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημίες αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στην διαχείριση τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στην προστασία των δημόσιων υποδομών» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες». «Η γρηγορότερη περιστολή στις φωτιές συνεπάγεται και μικρότερες ζημιές» είπε.

Επιπλέον είπε ότι τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους. «Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό» ανέφερε και σημείωσε ότι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΕ: Κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων

Αέριο: Πανευρωπαϊκό «κόφτη» 15% σε επείγουσες περιπτώσεις προτείνει η Κομισιόν

Σκρέκας: Στις 26/7 η απόφαση για τη μείωση κατανάλωσης 15% στο φυσικό αέριο - «Όχι» από την Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider