Φυσικό αέριο: «Μπλόκο» από Μαδρίτη, Λισαβώνα στη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: «Μπλόκο» από Μαδρίτη, Λισαβώνα στη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%
Η Μαδρίτη αντιτίθεται στη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου όπως ζητούν οι Βρυξέλλες

(upd 14:56) Η Μαδρίτη αντιτίθεται στη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου όπως ζητούν οι Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».

«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.

Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο «αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο» και πρόσθεσε πως «οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους» και «η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», υποσχέθηκε.

Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές», στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε.

Ούτε και η Πορτογαλία στηρίζει

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν οι Βρυξέλλες και το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, δήλωσε αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.

«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί» στο «δυσανάλογο» αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

Η Πορτογαλία συντάσσεται έτσι με τη θέση της Ισπανίας, η υπουργός Οικολογικής μετάβασης της οποίας, Τερέσα Ριμπέρα, εναντιώθηκε στην πρόταση αυτή εκτιμώντας πως δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιη» ούτε «αποτελεσματική».

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους "υποχρεωτικούς στόχους", κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί "υποχρεωτικός" ο στόχος του 15%.

«Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε "να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας" φέτος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nord Stream: Ξεκίνησε η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider