Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα»

Την εκτίμηση πως σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, θα καταγραφούν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι διαγνώσεις ανέρχονται άνω των 15.000, ενώ αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστεί αν τα μέτρα θα πρέπει ισχύσουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την εφαρμογή των μέτρων «το αργότερο μέχρι τις 3 Ιανουαρίου».

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον, το οποίο φαίνεται ότι «σαρώνει» την Αττική, όπου καταγράφονται σχεδόν οι μισές των συνολικών διαγνώσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την ανακοίνωση των μέτρων τη Δευτέρα, περίπου το 75% των κρουσμάτων αφορούν στις ηλικίες από 18 - 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ περίπου ένα 20% αφορά στα άτομα κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα αντιστοιχεί στο 20% με 30% των ημερήσιων διαγνώσεων στην επικράτεια, ενώ στην Αττική αγγίζει το 40-50%.

Η ανιούσα πορεία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα φτάσει στην κορύφωση. Ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα στοιχεία που έρχονται από τη Ν. Αφρική, όπου φαίνεται ότι το κύμα της Όμικρον κορυφώθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, χωρίς να επιφέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες, θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown στην Ελλάδα, λέγοντας για την εφαρμογή των μέτρων πως « νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι αυτή που θα κρίνει τις εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται πως η μετάλλαξη Όμικρον αγγίζει ήδη το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην Αττική. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα ανά την ελληνική επικράτεια, ο μεγαλύτερος -μέχρι τώρα- αριθμός ημερησίων μολύνσεων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με σχεδιασμό για έναρξη των νέων κανόνων από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, επανέρχεται το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κατεβάζουν «ρολά» στις 12 το βράδυ.

Στα παραπάνω καταστήματα θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων θαμώνων, με όριο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και παράλληλα θα υπάρχουν και μετρικές αποστάσεις. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να μην επιβληθεί απαγόρευση της μουσικής, ωστόσο τόνισε πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα διακοπεί.

Παράλληλα, η τηλεργασία θα εφαρμόζεται σε ποσοστό έως και 50% στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας, ενώ θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο.

H χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής χειρουργικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους επιβάτες των ΜΜΜ και τους πελάτες υπεραγορών και σούπερ μάρκετ, ενώ από 3/1 το μέτρο θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης. Παράλληλα, θα υπάρχει σύσταση για μάσκα υψηλής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τα γήπεδα, όπου σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, ο αριθμός των φιλάθλων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στις εξέδρες θα μειωθεί στο 10% επί της χωρητικότητας της αθλητικής εγκατάστασης, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στις Δομές Χρονίως Πασχόντων θα επιτρέπεται το επισκεπτήριο, μόνο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί PCR test 48 ωρών. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των όρων για τα επισκεπτήρια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και θα απαγορεύεται για το διάστημα ισχύος των μέτρων η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 16 Ιανουαρίου, με περιθώριο περαιτέρω επέκτασης αν κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης για νέα μέτρα: Τα κέντρα διασκέδασης θα υποστούν ζημιές

Τζανάκης: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα - Στα μέσα Ιανουαρίου η κορύφωση του κύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider