Νέα μέτρα: Επανέρχεται το ωράριο στην εστίαση και τηλεργασία 50% - Από 3/1 σε ισχύ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μέτρα: Επανέρχεται το ωράριο στην εστίαση και τηλεργασία 50% - Από 3/1 σε ισχύ
Επαναφορά του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, μείωση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50% για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για την ανακοπή της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στην χώρα. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου σε ισχύ τα νέα μέτρα, με περιθώριο περαιτέρω επέκτασης αν κριθεί απαραίτητο.

Τα νέα μέτρα, τα οποία τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έπειτα από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Όμικρον είναι σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου φαίνεται ότι στα κρούσματα υπάρχει μία μεγάλη άνοδος. Η άνοδος αυτή μας προβλημάτισε αναφορικά με τα νέα μέτρα και τον χρόνο ισχύος τους. Ωστόσο, σε συνδυασμό, αφενός με τα εισιτήρια και τα εξιτήρια που δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ, αφετέρου με το γεγονός ότι η λήψη μέτρων 2-3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα μεταφέρουν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, μας οδήγησαν στην απόφαση τα μέτρα να ισχύσουν από 03/01/2022», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τι προβλέπει το νέο «πακέτο»

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, επανέρχεται το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κατεβάζουν «ρολά» στις 12 το βράδυ.

Στα παραπάνω καταστήματα θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων θαμώνων, με όριο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και παράλληλα θα υπάρχουν και μετρικές αποστάσεις. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να μην επιβληθεί απαγόρευση της μουσικής, ωστόσο τόνισε πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα διακοπεί.

Παράλληλα, η τηλεργασία θα εφαρμόζεται σε ποσοστό έως και 50% στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας, ενώ θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο.

H χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής χειρουργικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους επιβάτες των ΜΜΜ και τους πελάτες υπεραγορών και σούπερ μάρκετ, ενώ από 3/1 το μέτρο θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης. Παράλληλα, θα υπάρχει σύσταση για μάσκα υψηλής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναφορικά με τα γήπεδα, όπου σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, ο αριθμός των φιλάθλων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στις εξέδρες θα μειωθεί στο 10% επί της χωρητικότητας της αθλητικής εγκατάστασης, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στις Δομές Χρονίως Πασχόντων θα επιτρέπεται το επισκεπτήριο, μόνο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί PCR test 48 ωρών. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των όρων για τα επισκεπτήρια στα νοσηλευτικά ιδρύματα και θα απαγορεύεται για το διάστημα ισχύος των μέτρων η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 16 Ιανουαρίου, με περιθώριο περαιτέρω επέκτασης αν κριθεί απαραίτητο.

Έκκληση προς τους νέους

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα κρούσματα αφορούν κατά 75% άτομα ηλικίας 18-59 ετών και κυρίως άτομα 18-30 ετών, που αυτές τις μέρες κυκλοφορούν περισσότερο και διασκεδάζουν τη νύχτα. Από την άλλη πλευρά, μόλις 6% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία η αναμνηστική δόση ξεπερνά το 90%.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα προς τους νέους, να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες την επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο, ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άτομα άνω των 60 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται, ενώ για την Αττική, όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές, έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες εάν χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι βέβαιο ότι με τα στοιχεία που έχουμε, τις επόμενες ημέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορούν κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά όσο αυτή η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το ΕΣΥ, όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider