Ελλάδα
04-02-2021 | 12:56

Ταραντίλης: Τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα - Πιο γρήγορα αλλάζουν προς το χειρότερο

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Ταραντίλης: Τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα - Πιο γρήγορα αλλάζουν προς το χειρότερο

Σε  «κόκκινη» επιφυλακή εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στο ασφυκτικό πρέσινγκ των δημοσιογράφων, «τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Και η δική μου εμπειρία έδειξε ότι συνήθως πιο γρήγορα αλλάζουν προς το χειρότερο, ενώ με πιο αργό ρυθμό προς το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή των Επιδημιολόγων θα εξετάσει τις παραμέτρους και τα δεδομένα και αύριο το πρωί θα κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση».

Ο κ. Ταραντίλης σε ότι αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και ο Πρωθυπουργός νωρίτερα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους υγειονομικούς για την ανάγκη του εμβολιασμού με αφορμή τα χαμηλά ποσοστά στο νοσοκομείο της Πάτρας. «Για εμάς τα θέμα του εμβολιασμού είναι θέμα ατομικής ευθύνης» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα ότι όσο θα λαμβάνονται μέτρα για τη προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. «Οσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων, τόσο η Κυβέρνηση  συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, καθώς και των ανέργων» τόνισε και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης έως τώρα:

 Για τη στήριξη των ανέργων:

-Παράταση κατά δύο μήνες, των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν  τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν το Φεβρουάριο.

-Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου. 

-Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. 

Για  τη στήριξη των εργαζομένων-νοικοκυριών:

- Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους  ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

·Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

- Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

- Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για  9 μήνες  (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις  συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία. 

- Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού  που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Για τα μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις:

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες  των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

 Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων:

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος  στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων:

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.