Εφιαλτικό σενάριο τρίτου lockdown - Οι παράμετροι που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφιαλτικό σενάριο τρίτου lockdown - Οι παράμετροι που θα κρίνουν τις αποφάσεις
Το «variant», οι τυχαίες δειγματοληψίες και η εικόνα στο λεκανοπέδιο. Το επικρατέστερο σενάριο «προβλέπει» να ληφθούν αποφάσεις για τις «κόκκινες» περιοχές και όχι οριζόντια. 

Το εφιαλτικό σενάριο ενός τρίτου lockdown είναι προ των πυλών μετά και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στο λεκανοπέδιο. Με κομμένη την ανάσα, επιδημιολόγοι και κυβέρνηση αναμένουν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, για να λάβουν σήμερα το βράδυ αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις είναι για «σκληρό lockdown» στην Αττική, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία.

Επικρατέστερο σενάριο, να ληφθούν αποφάσεις για τις «κόκκινες» περιοχές και όχι οριζόντια. Αττική, Αχαΐα, Εύβοια και περιοχές της Στερεάς, Χαλκιδική και Λασίθι είναι στη λίστα για πιο σκληρά μέτρα που ξεκινούν από κλείσιμο σχολείων και φτάνουν μέχρι περιορισμό σε κομμάτια της οικονομίας και της κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αυξητική τάση είχε ήδη διαφανεί και γι’ αυτό την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε προληπτικά η αναστολή δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο».

Οι επιμέρους παράμετροι που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης είναι μια σύνθετη εξίσωση που περιλαμβάνει καταρχάς τον δείκτης θετικότητα (Rt) και τα μοντέλα, που βάσει των σημερινών στοιχείων θα «δείξουν» την προβολή της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, σημαντικός είναι ο δείκτης θετικότητας που βγαίνει από μαζικές δειγματοληψίες σε χώρους όπως πλατείες, το μετρό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και γενικά χώρους όπου οι πολίτες προσέρχονται για τεστ αυτοβούλως. Όπως υπογράμμισε και ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιδημιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση που έκανε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αυτός ο δείκτης θετικότητας «τώρα είναι πάνω από 1%. Το πάνω από 1% σε έναν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο είναι ανησυχητικό, σημαίνει καμπανάκι. Τρέξε!». Ο ίδιος δείκτης στον Δυτικό Τομέα Αθηνών είναι 4,8%.

Το άλλο στοιχείο είναι τα ενεργά κρούσματα τα οποία χθες ήταν 7.500 πανελλαδικά με το πρόβλημα να εντοπίζεται σε περιοχές της Αττικής, της Ευβοίας, της Χαλκιδικής, της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Η αύξηση των πολιτών που νοσηλεύονται είναι μια κρίσιμη παράμετρος καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μπορεί πχ στην Αττική ο αριθμός να μην έχει αυξηθεί ακόμη όμως ο ιός συνήθως χρειάζεται 10 με 14 μέρες να περάσει ο ιός από τους νεότερους στους μεγαλύτερους. «Οι νέες νοσηλείες στην Αττική έχουν μια αυξητική τάση την οποία την μετράμε, όπως μετράμε τον περίφημο ρυθμό αναπαραγωγής για τα κρούσματα, και έχει περάσει το 1» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.

Ανησυχία για το “variant”

Ανησυχητική παράμετρος είναι η παρουσία του “variant” (παραλλαγή) του κορονοϊού. «Άλλο η μετάλλαξη, άλλο η παραλλαγή. Το variant, η παραλλαγή, είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί» εξηγεί ο κ. Τσιόδρας. «Πιστεύουν, ότι έγινε γιατί πιέστηκε ο ιός να βρει τρόπο να ξεφύγει από τα μέτρα και θα το κάνει και πιθανώς και ως ανταπόκριση και στο εμβόλιο».

Η παρουσία της «παραλλαγής» προς το παρόν είναι έντονη στην Χαλκιδική και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς που θα εισηγηθούν σήμερα τα μέτρα καθώς δεν θέλουν να ξεφύγει η κατάσταση όπως έγινε στην περίπτωση της Αγγλίας και της Πορτογαλίας.

Η εικόνα στην Αττική

Στην Αττική κυκλοφορούν περίπου τα 4.000 ενεργά κρούσματα. Μεγάλη αύξηση έχει ο Βόρειος τομέας με 81% (Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Παπάγου).

Ο κεντρικός τομέας της Αθήνας (Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Αθήνα) «βράζει» καθώς έχει 67% αύξηση, με 1.040 ενεργά κρούσματα.

Ο Δυτικός τομέας με 123% αύξηση, και περίπου, 550 ενεργά κρούσματα είναι καλύτερα αυτή την εβδομάδα αλλά εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις.

Στην Ανατολική Αττική υπάρχει 62% αύξηση. Ο Πειραιάς έχει 90% αύξηση, 500, περίπου, κρούσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider