Ταμείο Ανάκαμψης: Τελειώνει ο χρόνος για 4 επιδοτήσεις ΜμΕ και ιδιωτών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Τελειώνει ο χρόνος για 4 επιδοτήσεις ΜμΕ και ιδιωτών
Εντός του Μαρτίου λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων σε τρία προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και ενός προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης σε τέσσερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων λήγουν εντός του Μαρτίου. Τα τρία προγράμματα αφορούν επιχειρήσεις και φορείς, ενώ ένα πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα.

Προσκλήσεις προς πολίτες

Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στον β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας με ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 ευρώ. Καλύπτονται δαπάνες όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, συστήματα ζεστού νερού με ΑΠΕ, εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης. Σημειώνεται πως δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση για κατοικία για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Προσκλήσεις προς επιχειρήσεις

Στις 15 Μαρτίου λήγει μετά από την τελευταία προθεσμία που δόθηκε το πρόγραμμα Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας και R&D (Produc-e Green), συνολικού προϋπολογισμού 199,7 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση δαπανών για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο πλαίσιο της δράσης παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμού υφισταμένων, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών, κ.α.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 10% έως 75% και εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη/μεσαία/μικρή/πολύ μικρή) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Τα όρια του κατώτατου αιτούμενου επιλέξιμου προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων εξαρτώνται από το μέγεθος των επιχειρήσεων και ανέρχονται σε 300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 1.000.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για τα προγράμματα:

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την αναβάθμιση των υποδομών των ορειβατικών καταφυγίων, με στόχο την επίτευξη μικρότερου αποτυπώματος ρύπων και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες το χρόνο, διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια έως 250.000 ευρώ.

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο την προώθηση του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα, παράλληλα με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Επιλέξιμα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με ανώτατο προϋπολογισμό επενδύσεων τα 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Long επενδυτές το 88% που μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο – Σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά το επιτυχημένο placement

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,9% τον Φεβρουάριο – Στο 6,7% η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9

gazzetta
gazzetta reader insider insider