Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης
Αυτό τον μήνα γίνεται το τελικό «ταμείο» για τα έσοδα και την ανάπτυξης της οικονομίας που θα δείξουν σε σημαντικό βαθμό το αν υπάρχουν περιθώρια για νέες παροχές. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Ένα σημαντικό ορόσημο που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αν και κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης και στοχευμένες επιδοτήσεις εντός του 2024 φέρνει η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαρτίου ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, καθώς και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Και το κρίσιμο ζήτημα είναι το αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 2,4% το 2023.

Αν λοιπόν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ που εκτιμά το ΥΠΕΘΟ για την προηγούμενη χρονιά επιβεβαιωθεί ή ακόμη καλύτερα ξεπεραστεί αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού κινείται σε στέρεη βάση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές. Το ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία έχει ρίξει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος, ενώ αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση που αποτυπώνεται σε πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ.

Ειδικότερα το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, στο ίδιο επίπεδο (2,2%) εκτιμάται και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο σύνολο του 2023. Η τελευταία εκτίμηση είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ (2,4%), απόκλιση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν μία μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα στοιχεία που θα δείξουν την πορεία του ΑΕΠ και τη φετινή χρονιά, με τον στόχο του προϋπολογισμού να έχει τεθεί στο 2,9%, ενώ το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη του 2024 θα κλείσει στο 2,4% και το ΚΕΠΕ στο 2,2%. Αν και βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του χρόνου κάποιες πρώτες ενδείξεις θα έχουμε από τα αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα που πρόκειται να ανακοινώσει το ΙΟΒΕ την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Εξάλλου, βασικοί δείκτες των ερευνών οικονομικής συγκυρίας λειτουργούν ως πρόδρομοι δείκτες για διάφορα μεγέθη της οικονομίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επάρκεια για την πρόβλεψη των άμεσων εξελίξεων, ακόμα και για την πορεία του ΑΕΠ. Όπως έγραψε το insider.gr το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας κατέγραψε νέα πτώση τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της υποχώρησης των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές. Παρά το γεγονός πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες της ΕΕ, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

O τελικός «λογαριασμός» του 2023

Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, είναι το τέλος Μαρτίου. Τότε και αφού έχουν μετρηθεί και τα φορολογικά έσοδα Φεβρουαρίου που λογιστικά μετρούν στο 2023 (σ.σ. με τις εισπράξεις των τελευταίων δόσεων από το φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες τα οριστικά εθνικολογιστικά στοιχεία που θα καθορίσουν το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς. Τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 22 Απριλίου.

Εξάλλου από το «υπερπλεόνασμα» του 2023 έχουν προκύψει οι μέχρι τώρα μη προγραμματισμένες παροχές όπως οι αυξήσεις στο επίδομα γέννησης, οι έκτακτες αυξήσεις στις εφημερίες των γιατρών και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Αντίστοιχα και για φέτος πρόθεση της κυβέρνησης είναι το όποιο περίσσευμα προκύπτει θα πηγαίνει για την στήριξη των πιο αδύναμων μερών της κοινωνίας. Μόνο που φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό, φθάνοντας το 2,1% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider