Διπλή αναβάθμιση για Πορτογαλία από Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή αναβάθμιση για Πορτογαλία από Moody's
Αναβάθμιση... επί 2 για την Πορτογαλία από Moody's, καθώς ο οίκος αξιολόγησης ανέβασε στο Α3 από Baa2, με σταθερό outlook, τα κρατικά ομόλογα της χώρας. 

Αναβάθμιση... επί 2 για την Πορτογαλία από Moody's, καθώς ο οίκος αξιολόγησης ανέβασε στο Α3 από Baa2, με σταθερό outlook, τα κρατικά ομόλογα της χώρας, επικαλούμενος τις «στερεές» μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Η αναβάθμιση «αντανακλά τις διατηρούμενες θετικές πιστωτικές επιδράσεις μεσοπρόθεσμα από μια σειρά οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα», αναφέρει η Moody's στην ανακοίνωση.

Ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδύνει φέτος, μετά την ανάκαμψη από την πανδημία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να μειώνει το βάρος του χρέους. Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα βρίσκεται στην έκτη θέση το 2023, καθώς ο λόγος χρέους της προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πέφτει κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε ξαφνικάτην περασμένη εβδομάδα εν μέσω έρευνας για πιθανή διαφθορά στην κυβέρνηση, με τη Moody's να θεωρεί ότι η παραίτηση και η έρευνα για τη διαφθορά «μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», αν και «τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα θεσμικά όργανα της Πορτογαλίας επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελεσματικά».

«Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Moody's ελήφθη μετά τον προγραμματισμό πρόωρων εκλογών καταδεικνύει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και επιβεβαιώνει ότι η Πορτογαλία κατέκτησε μια θέση μεταξύ της ομάδας των χωρών με καλύτερη πιστωτική ποιότητα και τη μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Το buyback, η στόχευση και οι «γκρίζες ζώνες»

Ο 65χρονος κροίσος που έχασε το 98% της περιουσίας του - Είχε 40 δισ. ευρώ το 2017

Γυρνά σελίδα ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός «σορτάκιας» Τζιμ Χάνος

gazzetta
gazzetta reader insider insider