Παραιτήθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραιτήθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Αντόνιο Κόστα
Tην παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλίας υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, εν μέσω ερευνών σε υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς.

Τελευταία ενημέρωση 18:08

Tην παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλίας υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, μετά και την έφοδο της αστυνομίας στην πρωθυπουργική κατοικία στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά.

Η αστυνομία έψαξε την επίσημη κατοικία του Κόστα και έθεσε υπό κράτηση τον προσωπάρχη του, Βίτορ Εσκάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής εισαγγελίας και ο ίδιος ο Κόστα -που διατελεί πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015- ερευνάται στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.

Η έρευνα πηγάζει από υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με θέρμη πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά αυτά τα έργα έχουν εγκλωβιστεί σε διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τη δραστηριότητα.

«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου» σημείωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, εν όψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Φώτο: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider