Ελληνικό ΑΕΠ: Αυξήθηκε με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό ΑΕΠ: Αυξήθηκε με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο
Η Ελλάδα σημείωσε ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο κατά 2,7%, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση. Πάνω από τον μέσο ανάπτυξης της Ευρωζώνης αλλά και από τις ΗΠΑ.

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% στο β΄τρίμηνο κατέγραψε η ελληνική οικονομία υπεραποδίδοντας σε σχέση με την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και με την πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών-μελών, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση.

Η ετήσια ανάπτυξη της Ελλάδας μάλιστα κατά το β' τρίμηνο, συνιστά σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κατά 0,7%, καθώς τότε είχε καταγραφεί από την στατιστική υπηρεσία σε ρυθμό 2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι και ο τρίτος ταχύτερος στην ευρύτερη περιοχή, πίσω μόνο από την Μάλτα που αναπτύχθηκε με 3,9% και την Ισλανδία με 4,2%, ενώ ισοβαθμεί με την Ρουμανία.

Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης ανακοίνωσε άλλωστε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ, κάνοντας λόγο για ισχυρότερη άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,7% στο β' τρίμηνο του έτους σε σχέση με 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στο διεθνές επίπεδο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ το β' τρίμηνο του 2023, μετά από αυξήσεις 1,1% και στις δύο επικράτειες το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, στην πρώτη οικονομία του πλανήτη, στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% μετά από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο, ενώ για το ίδιο διάστημα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το α' τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Η απασχόληση

Στην έκθεση της Eurostat περιλαβάνονται και τα στοιχεία για την απασχόληση, με την Ελλάδα να καταγράφει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. Με βάση τις εργατοώρες που δαπανήθηκαν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% από 2,5% το 2022, μέγεθος που δείχνει την άνοδο της παραγωγικότητας της εν Ελλάδι εργασίας.

Επιπλέον, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από 1,6% στην Ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ το α' τρίμηνο του 2023.

Συνολικά, η Eurostat εκτιμά ότι το β' τρίμηνο του 2023, 216,3 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 168,5 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη.

Μειώθηκε η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής εργασίας

Όπως επισημαίνει η Eurostat, o συνδυασμός δεδομένων ΑΕΠ και απασχόλησης επιτρέπει μια εκτίμηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ανάλυση της ανάπτυξης σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας κυμάνθηκε γύρω στο 1% για ΕΕ και Ευρωζώνη μεταξύ 2013 και 2018 προτού η πανδημία προκαλέσει ισχυρή αστάθεια το 2020.

Το β' τρίμηνο του 2023, η παραγωγικότητα με βάση τα άτομα που εργάζονται μειώθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Με βάση τις ώρες εργασίας, η παραγωγικότητα σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους μειώθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τρίτος σερί μήνας υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής ο Ιούλιος

«Σκοντάφτει» η ιδέα του λαϊκού ομολόγου – Η διέξοδος των εντόκων και το παράδοξο με τους καταθέτες

Εξωδικαστικός: 691 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider