ΑΕΠ: Ισχυρότερη άνοδος κατά 2,7% στο 2ο τρίμηνο - Στήριξη από επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΕΠ: Ισχυρότερη άνοδος κατά 2,7% στο 2ο τρίμηνο - Στήριξη από επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση
Άνοδο 2,7% πέτυχε η ελληνική οικονομία κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με την έκθεση των τριμηνιαίων χρηματοοοικονομικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ. Ήπια διόρθωση της τάξης του 0,1% για το πρώτο τρίμηνο.

Ισχυρότερη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% πέτυχε η ελληνική οικονομία κατά το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση των τριμηνιαίων χρηματοοοικονομικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια στιγμή, η Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε σε ήπια διόρθωση στα στοιχεία για την προηγούμενη περίοδο μέτρησης, καθώς καταγράφει ανάπτυξη 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, από 2,1% που «έβλεπε» πρηγουμένως. Σταθερή κράτησε, ωστόσο, την εκτίμησή της για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με ανάπτυξη στο 4,8%.

Τις επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, γράφοντας πως «το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2023, με μία υπεραπόδοση μετά την πανδημική κρίση κατά περίπου 5 μ.β. έναντι του μέσου όρου για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη».

Η Ελλάδα με αυτό το νέο «γκάζι» στην ετήσια ανάπτυξη κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, επανέρχεται σε τροχιά επιτάχυνσης, μετά από την σύντομη επιβράδυνση που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο τρίμηνο, και οφειλόταν εν πολλοίς στην υψηλή άνοδο της περυσινής αντίστοιχης περιόδου. Παραμένει σταθερά πιο υψηλά σε ρυθμούς ανάπτυξης από ΕΕ και Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat η πρώτη ετησίως αναπτύχθηκε κατά 0,5% και η δεύτερη κατά 0,6%. Ας επισημανθεί, πως τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναμένονται αύριο.

Όσον αφορά και πάλι στα ελληνικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, εμφανίζεται η ανάπτυξη να στηρίζεται πάνω στις ισχυρές επενδύσεις αλλά και στην επιτάχυνση στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις γνώρισαν άνοδο 7,9%, σε συνέχεια της μεγάλης ανόδου 8,2% στο πρώτο τρίμηνο. Η ιδιωτική κατανάλωση, από την άλλη, επιταχύνθηκε κατά 3,2% από 2,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Και τούτο, μάλιστα, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης κατά -1,4% από +2,1% στο πρώτο τρίμηνο, η οποία αντανακλά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά για το έτος, αναμένεται ανάπτυξη 2,6% φέτος και 2,8% το 2024 με σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως προέβλεψε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Εξαμηνιαία Έκθεσή του για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά, σε συνέχεια των δυναμικών επιδόσεων στο 2022 και στους πρώτους μήνες του 2023.

Σύμφωνα και πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ, σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Ώθηση από επενδύσεις και ιδιωτικές δαπάνες

Πιο αναλυτικά, οι ετήσιες μεταβολές που κατέγραφε η Στατιστική Υπηρεσία περιλαμβάνουν:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%.

H τριμηνιαία εικόνα

Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη στηρίχθηκε και πάλι στις επενδύσεις αλλά και στην φορολογία. Αναλυτικά οι τριμηνιαίες μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Οι αναθεωρήσεις

Όσον αφορά στις αναθεωρήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως «επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς. Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το 2ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κόμβος ανεφοδιασμού – Ο «χάρτης» των νέων υποδομών

Τι έρχεται με τις αυξήσεις στα διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους - Νέος γύρος επαφών και προτάσεων

Επίδομα θέρμανσης: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider