Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής λίρας με επανεκλογή Ερντογάν - Μπροστά στο «απόλυτο χάος» οι αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής λίρας με επανεκλογή Ερντογάν - Μπροστά στο «απόλυτο χάος» οι αγορές
Οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν έχουν «καταβαραθρώσει» την τουρκική λίρα - Σε δυσθεώρητα ύψη ο πληθωρισμός, δεν αυξάνονται τα επιτόκια. Μίνι - ράλι με νίκη Κιλιτσντάρογλου προβλέπουν οι αναλυτές. Οι κίνδυνοι για την Άγκυρα.

Πιθανή κατάρρευση της τουρκικής λίρας με επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές προβλέπουν οι αναλυτές ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης που θα διεξαχθεί σε μερικές ώρες.

Το τελευταίο διάστημα, η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου - στα 19,56, με οικονομολόγους να αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω διολίσθηση, σε μια εκλογική νίκη του τρέχοντα προέδρου.

«Ταφόπλακα για την τουρκική λίρα ο Ερντογάν»

«Εάν κερδίσει ο Ερντογάν, είναι πολύ πιθανό η τουρκική λίρα να καταρρεύσει εντός ολίγων μηνών», διαμηνύει μιλώντας ο ιδρυτής της συμβουλευτικής Cribstone Strategic Macro, Μάικ Χάρις. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις επενδύσεις πιθανότατα θα μετατρέψει την τουρκική λίρα σε ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο για κάποια χρονική περίοδο» έσπευσε να συμπληρώσει, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του επί 21 χρόνια προέδρου.

«Για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση των ανόητων νομισματικών ιδεών του Ερντογάν, η τουρκική λίρα ήταν εξαιρετικά ασταθής και σε διαρκή κατάσταση κρίσης», υπογραμμίζει ο Στιβ Χανκ, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η νομισματική πολιτική της Άγκυρας δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές παρά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με τον Ερντογάν να υποστηρίζει την ανορθόδοξη άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων δυναμώνει τον πληθωρισμό, αντί να τον τιθασεύει. Η άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 4 / 1 δολάριο το 2018, σε 18 προς 1 το 2021.

«Οι φόβοι για εκλογική αβεβαιότητα και, στη συνέχεια, η ανησυχία σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην κυβέρνηση και το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την απότομη εκτόξευση της αστάθειας του συναλλάγματος σε αυτό το ιστορικό επίπεδο», επισημαίνει ο Παρές Ουπαντγιάγια, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pioneer Investments, προσθέτοντας ότι το ποσοστό μεταβλητότητας της λίρας κυμάνθηκε γύρω στο 10-12% τον Δεκέμβριο.

«Εάν κερδίσει ο Ερντογάν, η οποία είναι η βασική μας υπόθεση, η ισοτιμία λίρας / δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να κινηθεί στο 23/1», προειδοποίησε ο οικονομολόγος της Wells Fargo και ο στρατηγικός αναλυτής FX, Μπρένταν ΜακΚένα. «Η λίρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένη μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και ανάλογα με τον τρόπο που θα καταλήξουν οι εκλογές, το νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί απότομα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δημιουργώντας ανισορροπίες», έσπευσε να τονίσει.

Πόσο πιθανό ένα ράλι με Κιλιτσντάρογλου

Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις ορθολογικές οικονομικές πολιτικές και να αποκλιμακώσει τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας. Και αν η αντιπολίτευση βγει νικήτρια, η λίρα θα ξεκινήσει να ενισχύεται, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Θα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της και θα της επιτραπεί να ενεργήσει με τη δική της βούληση» διευκρίνισε ο Ουπαντγιάγια, συμπληρώνοντας πως τα υψηλότερα επιτόκια θα συνέβαλαν στην υποχώρηση της πληθωριστικής λαίλαπας, καθώς θα οδηγούσαν σε μια «αρκετά σοβαρή ύφεση» η οποία με τη σειρά της θα έκανε καλό στη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί από την στήριξη της λίρας.

Μάλιστα, εάν άλλαζε ο επικεφαλής στο «τιμόνι» της χώρας, η λίρα ίσως να κατέγραφε απώλειες βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σημειώσει ένα πολύ ξαφνικό ράλι. Ωστόσο, οποιαδήποτε έντονη θετική αντίδραση θα είναι βραχύβια, σύμφωνα με την Τάθα Γκοζ, Senior Emerging Markets Economist της Commerzbank καθώς «ο συνασπισμός αποτελείται από μικρότερα κόμματα, τα οποία μαζεύτηκαν μαζί με μόνο σκοπό να διώξουν τον Ερντογάν». «Ο ενθουσιασμός της αγοράς θα μπορούσε να εξασθενίσει εάν ο συνασπισμός αντιμετώπιζε προβλήματα συνεργασίας ή στην εφαρμογή ενιαίας πολιτικής, κάτι που θα υπενθύμιζε στους επενδυτές ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία ανά πάσα στιγμή», εξηγεί.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επί του παρόντος ανέρχεται κοντά στο 50%, αφού τον περασμένο Οκτώβριο ξεπέρασε το υψηλό 24ετίας με 85,51%. Είτε η λίρα κάνει ελεύθερη πτώση είτε ανακτήσει κάποιο έδαφος, ο αντίκτυπος είναι πιθανό να περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας και μόνο. «Η Τουρκία είναι πλέον μια κυρίως αποσυνδεδεμένη αγορά με πολύ μικρή επιρροή και χωρίς πραγματική διεθνή στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι» καταλήγουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μουαρέμ Ιντζέ

Τουρκία: Μεγάλο «μάζεμα» στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών - Στα 4,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο

Ερντογάν: Οι εκλογές να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής για Ελλάδα - Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider