Ιταλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 12,3% τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 12,3% τον Δεκέμβριο
Η μέτρηση δημιουργεί ελπίδες ότι ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την ενέργεια εδώ και μήνες αρχίζει να υποχωρεί.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας την τάση που καταγράφεται στις μεγάλες οικονομίες και ενισχύοντας την αισιοδοξία πως τα «χειρότερα» είναι πίσω μας.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 12,3% σε ετήσια βάση, με την μέτρηση του προηγούμενου μήνα να «γράφει» 12,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα είχαν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Η μέτρηση δημιουργεί ελπίδες ότι ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την ενέργεια εδώ και μήνες αρχίζει να υποχωρεί, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε λιγότερο επιθετικό ρυθμό στις επόμενες συναντήσεις της, καθώς η οικονομία της περιοχής είναι πιθανό να βρίσκεται σε ύφεση. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες έδειξαν συγκρατημένη αύξηση των τιμών στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για το σύνολο της Ευρωζώνης, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν επιβράδυνση σε μονοψήφια επίπεδα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι ένα ζήτημα για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία. Ο πληθωρισμός, επίσης, φαίνεται ότι θα είναι ένα διαρκές πρόβλημα αφού η κεντρική τράπεζα ήρε τις προβλέψεις της για αυξήσεις των τιμών καταναλωτή για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoE: Επιδεινώνονται οι προοπτικές των επιχειρήσεων για πληθωρισμό και μισθούς

Λονδίνο: Συγκοινωνιακό blackout καθώς κορυφώνεται η απεργία των σιδηροδρομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider