Προϋπολογισμός 2023: Φρένο σε μέτρα στήριξης και επιστροφή σε πλεόνασμα με το βλέμμα στις αγορές– Η ελπίδα για Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Προϋπολογισμός 2023: Φρένο σε μέτρα στήριξης και επιστροφή σε πλεόνασμα με το βλέμμα στις αγορές– Η ελπίδα για Ευρωπαϊκή παρέμβαση
Κλειδώνει το προσχέδιο, πιθανές οι αλλαγές έως τον Νοέμβριο. Στα 3,65 δισ. οι μόνιμες ελαφρύνσεις του 2023 από το πακέτο της ΔΕΘ. Πρωτογενές πλεόνασμα από οριακό έως 1% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,1% και υψηλός πληθωρισμός. Μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους.

Με πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα από οριακό έως 1% του ΑΕΠ το 2023, αλλά με την «ελπίδα» για μια έστω και εκ των υστέρων «ελαστικοποίηση» των στόχων, (σ.σ. λόγω της προσπάθειας κοινής αντίδρασης της ΕΕ στην αγορά αερίου, αλλά των σκέψεων που πλέον αναζωπυρώνονται στις Βρυξέλλες για πιο μεγάλη «ελευθερία» λήψης μέτρων στήριξης ανά την ΕΕ τον επόμενο χρόνο λόγω της ύφεσης με την οποία απειλείται ), κλειδώνει ο νέος προϋπολογισμός. Η επιμονή στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι το βασικό του χαρακτηριστικό με στόχο να περάσει το «΄μήνυμα» στις αγορές, ενώ ο χρόνος κατάθεσής του Προσχεδίου στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου ορίζεται από το Σύνταγμα (σ.σ. έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου).

Το οικονομικό επιτελείο κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως αυτή τη στιγμή με το πακέτο της ΔΕΘ των 5,5 δισ. ευρώ (1,85 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης για φέτος και 3,65 δισ. ευρώ μόνιμων ελαφρύνσεων για το 2023), έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επιπλέον στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας. Αρμόδια στελέχη μάλιστα εξηγούν πως με δεδομένη την έλλειψη ορατότητας στο μέτωπο κυρίως του φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση ακόμη και έως το τέλος του έτους. Φέρνουν ως παράδειγμα τις διακυμάνσεις στο TTF (σ.σ. που έκλεισε την Παρασκευή στα 185,5 ευρώ η μεγαβατώρα αφού είχε μειωθεί στα 180 ευρώ από τα 340 ευρώ η μεγαβατώρα έναν μήνα πριν) που προκαλεί μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» στη δημόσια δαπάνη για το σχήμα επιδότησης ρεύματος: το κόστος για τα κρατικά ταμία του μηνός Σεπτεμβρίου μπορεί να φτάσει από τα 800 εκατ. ευρώ έως τα 1,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπάρχει μία «διαφορά» κόστους 300 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα, ένα ποσό που ξεπερνά σε αξία και 2 επιδόματα θέρμανσης (σ.σ. 150 εκατ. ευρώ για το 2022). Και τούτο όταν προς το παρόν η πρόβλεψη δημόσιας δαπάνης για το ρεύμα είναι 100 εκατ ευρώ τον μήνα για το τελευταίο τρίμηνο με το νέο σχήμα που ανακοινώθηκε….

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτή η διαφοροποίηση μέχρι την… τελευταία στιγμή δείχνει πόσο μπορεί να μεταβάλλεται η κατάσταση το επόμενο διάστημα, μέχρι και τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτουν, είναι πιθανό αν πρέπει να γίνει μία «προσθήκη» στα μέτρα στήριξης λόγω αλλαγής συνθηκών (πχ στο αέριο ή στο πετρέλαιο), αν δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, τότε να «εγγραφεί» δημοσιονομικά στον Ιανουάριο. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί άλλωστε και το αν θα γίνει η παράταση του επιδόματος θέρμανσης και για το 2023 (επιπλέον κόστος 100 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το αίτημα (που στηρίζει η Ελλάδα) για πλαφόν στην αγορά αερίου και με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της ΕΕ και στο δημοσιονομικό πεδίο. Με τα πρώτα «ραντεβού» για το ενεργειακό μέτωπο να κλιμακώνονται μέσα στην εβδομάδα.

Οι στόχοι του 2023

Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού θα σταλεί και στις Βρυξέλλες έως τις 15/10 που θα τον αποτιμήσουν. Τα «σχόλια» της Επιτροπής, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες (όπως θα εξελίσσονται), αλλά και με τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο ΕΕ θα ενσωματωθούν στο τελικό Σχέδιο του Νοεμβρίου. Συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό θα γίνουν και στις δια ζώσης επαφές που θα ξεκινήσουν στις 4 Οκτωβρίου (σ.σ. την επομένη της κατάθεσής του) και με τα στελέχη των θεσμών που θα έρθουν στην Αθήνα για την μεταπρογραμματική εποπτεία.

Παρ όλα αυτά, καθώς η προθεσμία της 3ς Οκτωβρίου πλησιάζει, ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται με βάση την, πολύ περιορισμένη, ορατότητα που υπάρχει. Το Προσχέδιο στηρίζεται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 5,3% για το 2022 (σ.σ. από αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη κατά 3,1% φέτος) που οδηγεί σε αξία ΑΕΠ κοντά στα 205 δις ευρώ φέτος.

Η άνοδος του ΑΕΠ το 2023 υπολογίζεται πως θα είναι κατά 2,1% για το 2023. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το 2022 και στο 0,9% για το 2023 (σ.σ. με δυσμενές σενάριο για ύφεση 0,9% που θεωρείται όλο και πιο…. κοντινό).

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό σενάριο για άνοδο τιμών κατά 8,1% φέτος και κατά 5,5% το 2023 ανά την ΕΕ (σ.σ. με δυσμενές δε σενάριο διψήφιου πληθωρισμού για το 2023). Ο υψηλός πληθωρισμός μαζί με την ανάπτυξη οδηγεί σε ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους και φέτος (κατά 13% του ΑΕΠ όπως και το 2021) επιστρέφοντας το δείκτη χρέους αρχικά στα επίπεδα προ πανδημίας (κάτω από το 180% του ΑΕΠ) και στη συνέχεια προς το 160% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ της χώρας μας θα υπερβεί, εφέτος, τα 200 δισ. ευρώ, και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πολύ καλή η δημοσιονομική εικόνα - Εφικτός ο στόχος για έλλειμμα 2% με συγκρατημένα μέτρα στήριξης

Όλες οι ειδήσεις

22:50

ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τη μη διεξαγωγή διαλόγου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

22:35

Σόλομον (Goldman Sachs): Στο 35% η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στις ΗΠΑ

22:20

Alpha Bank: Πάνω από 100 επενδυτές στο senior preferred ομόλογο – Εκτός Ελλάδος τα 2/3 της έκδοσης

22:18

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 19 προσαγωγές στην Αθήνα - 16 στη Θεσσαλονίκη

22:00

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:55

Σe χαμηλό έτους το αμερικανικό αργό - Απώλειες 3,5% και τριήμερο αρνητικό σερί

21:48

Τα ρωσικά μέταλλα στο στόχαστρο της ΕΕ για το 9ο πακέτο κυρώσεων

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη για τα περί «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed 

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

19:34

Δήμας: Τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα γύρισε σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί επενδυτικό προορισμό

19:28

Τσίπρας: Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

19:20

H BuzzFeed απολύει το 12% των υπαλλήλων της - Η οικονομική επιδείνωση θα συνεχιστεί το 2023

19:19

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία

19:13

Βουλή: Υπερψήφιστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων - Το μήνυμα Βεσυρόπουλου

19:03

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές