Σταϊκούρας: Συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων
Σταϊκούρας - Κομοτηνή
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι επέλεξε ο ίδιος να έρθει στην Ροδόπη θέλοντας, όπως είπε, να λογοδοτήσει απέναντι στους πολίτες για τα όσα έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια.

Για συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων προς τους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα τους πολίτες της Θράκης και της κοινωνίας της Ροδόπης, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Ο κ. Σταϊκούρας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και περιηγήθηκε σε επιχειρήσεις, ενώ είχε σειρά συναντήσεων με τοπικούς αναπτυξιακούς και παραγωγικούς φορείς, όπως επίσης με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι επέλεξε ο ίδιος να έρθει στην Ροδόπη θέλοντας, όπως είπε, να λογοδοτήσει απέναντι στους πολίτες για τα όσα έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι μέσα από την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα. Τόνισε, πως η κυβέρνηση έκανε πράξη ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε στοχεύοντας στην ανακούφιση των πολιτών και την ενίσχυση του εισοδήματος.

«Υποσχεθήκαμε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «και το υλοποιήσαμε μειώσαμε μια σειρά άμεσων και έμμεσων φόρων προς τις επιχειρήσεις από το 29 στο 22%. Μάλιστα, πολλές από τις επιχειρήσεις που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Η μείωση αυτή οδήγησε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι νέοι μπορούν ευκολότερα να βρουν δουλειά όταν στηρίζεται το επιχειρείν».

Ο υπουργός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην περιοχή της Θράκης, που έφτασε τα 36.000.000 ευρώ περίπου, γεγονός που, όπως είπε, «αποτέλεσε ουσιαστική βοήθεια στο διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη». Σημείωσε, ακόμα, πως μετά και τη σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού «η κυβέρνηση βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προσφέροντας ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του εισοδήματος».

«Η χώρα βίωσε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ωστόσο κατάφερε η κοινωνία μαζί με την πολιτεία να λειτουργήσουν συλλογικά και συνεκτικά. Υπήρχαν πολλές ανησυχίες και φοβίες από πολλούς συναδέλφους μου αλλά και πολλούς φορείς. Όμως τα καταφέραμε και αντί για λουκέτα είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας. Μόνο στην περιοχή της Ροδόπης διατέθηκαν 96.000.000 ευρώ και τα χρήματα δόθηκαν από την πολιτεία όταν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία τα είχε ανάγκη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων τονίζοντας ότι σε συνολικά 6.344 επιχειρήσεις της Ροδόπης μοιράστηκαν 41.000.0000 ευρώ «και τώρα καλούνται με άνεση χρόνου να προχωρήσουν σε απόδοση τμήματος της επιστρεπτέας δηλαδή μικρότερο μέρος των χρημάτων από αυτό που δάνεισε το κράτος. Το κράτος δάνεισε συνολικά στις επιχειρήσεις περίπου 8,3 δισ. ευρώ και τώρα οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε ένα κούρεμα της τάξης των 5 δισ. περίπου από το συνολικό χρέος».

Η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα των νοικοκυριών βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «8,5 δισ. ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από αυτά τα χρήματα τα 6 δισ. αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο, ενώ 600 εκατομμύρια αφορούν τα καύσιμα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιδότησή του 12% προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, σημειώνοντας ότι τελικά έχει αυτό έχει καταστεί εφικτό μετά από δέκα χρόνια και συμπληρώνοντας ότι ήδη πολλές επιχειρήσεις έλαβαν μια σημαντική ένεση ρευστότητας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε μια δύσκολη περίοδο».

Η Κομοτηνή αποκτάει νοσοκομείο υψηλών περιβαλλοντολογικών προδιαγραφών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη δική του παρέμβαση, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου που κατασκευάζεται στην Κομοτηνή με τη συνδρομή του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σημειώνοντας με έμφαση πως αυτό θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025 και θα ξεκινήσει τη λειτουργία τους στις αρχές του επόμενου χρόνου.

«Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται απόλυτα», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, «και σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε ακόμα και μπροστά. Δέσμευση και υποχρέωση της πολιτείας είναι η στελέχωση του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος. Αυτό σημαίνει περί τις 300 νέες προσλήψεις. Το νέο νοσοκομείο της πόλης θα είναι υπερσύγχρονο, θα διαθέτει υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και θα αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την Ελλάδα ενω θα είναι ένα από τα τελειότερα σε υποδομές και εξοπλισμό σε διεθνές επίπεδο».

Ο πολιτισμός ως πυλώνας ανάπτυξης

Στην υλοποίηση χωρικών προγραμμάτων και δράσεων που στοχεύουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Σημείωσε, μάλιστα, πως η υλοποίηση αυτών των δράσεων θα φέρουν ένα νέο καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης, επισήμανε, πως ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σημειώνοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενέταξε το ΥΠΠΟ στα αναπτυξιακά στοιχεία της χώρας, αναδεικνύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Πολιτισμού. Τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η πολιτείας επένδυσε περί τα 450 εκατομ. ευρώ περίπου για να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτιστικό τομέα, ενώ ενέταξε στο Ταμείο Ανάπτυξης πολλές και σημαντικές αναπτυξιακές δράσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα

Όλες οι ειδήσεις

17:33

Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

17:08

Aυτοκινητοβιομηχανίες: Κερδίζουν έδαφος τα οχήματα μηδενικών ρύπων στους εταιρικούς στόλους

16:53

Μιχαηλίδου: Παρατείνεται έως τις 17/8 η υποβολή αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

16:43

Κέρδη στη Wall Street, προς την 4η εβδομάδα κερδών S&P 500 και Nasdaq

16:30

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης νέων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με κεφάλαιο κίνησης 14.800 ευρώ

16:21

ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος

16:21

Κοζάνη: Οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης Μονάδας Πτολεμαΐδας

16:18

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών σε όλο τον Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

16:00

Μεντβέντεφ: «Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια»

15:59

Apple: Ζητά από τους προμηθευτές να κατασκευάσουν τουλάχιστον όσα iPhone έκαναν πέρυσι

15:47

ΑΑΔΕ: Ανάκληση αλκοολούχου ποτού προέλευσης Ιταλίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους

15:44

Δεκαπενταύγουστος: Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων - Έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης

15:31

ΗΠΑ: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές φαρμακευτικών με φόντο την υπόθεση Zantac

15:16

HSBC: Στα τέλη του έτους θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

15:04

Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

14:54

Attica Group: Διπλή Πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018

14:34

ΔΥΠΑ: Από 1/9 οι εγγραφές επιτυχόντων υποψηφίων στα ΙΕΚ - Τα δικαιολογητικά

14:27

Ιράν: Η πρόταση της ΕΕ για τα πυρηνικά «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή»

14:24

Mercedes - CATL: Deal 7,3 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση - Δημιουργούν εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη

14:20

Γερμανία: Εντός του Σεπτεμβρίου τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των παραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.5

14:15

Βρετανία: Σε «κατάσταση ξηρασίας» τμήματα της χώρας - Στέρεψε η πηγή του Τάμεση, περιορισμοί στη χρήση νερού

13:59

Ισπανία: Σε ρεκόρ από το 1984 οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο - Ανήλθαν στο 10,8%

13:45

Eurostat: Οι εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν τον Ιούλιο, με εξαίρεση την Ελλάδα που αυξήθηκαν

13:35

Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Στην τελική ευθεία οι κύριες συντάξεις

13:33

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις Power Pass και Fuel Pass 2

13:26

Σε «παροξυσμό» Τσαβούσογλου και Ακάρ κατηγορούν την Ελλάδα για «επεκτατισμό»

13:12

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

13:08

Αύξηση του δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Ιούνιο κατά 9,8%

13:07

Domino's: Έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα στην Ιταλία

13:07

Γκουτέρες (ΟΗΕ) από Σεούλ: Θα στηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας