Οι πιστωτές της Ρωσίας περιμένουν να δουν εάν η Μόσχα θα αποφύγει τη χρεοκοπία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιστωτές της Ρωσίας περιμένουν να δουν εάν η Μόσχα θα αποφύγει τη χρεοκοπία
Μια αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της Ρωσίας θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέβαλε μια πρώτη δόση τόμων για ομόλογα αξίας 117 δισ. δολαρίων, αλλά το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων της Μόσχας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα αιώνα δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, λόγω της «θηλιάς» των οικονομικών κυρώσεων προς τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως έδωσε πληρωμή τόκων για ομόλογα αξίας 117,2 εκατ. δολαρίων που έληγαν στις 16 Μαρτίου, προσθέτοντας πως το ποσόν εστάλη σε «ξένη τράπεζα» στις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, η πληρωμή έγινε μέσω της Citibank, που είχε αναλάβει την εν λόγω εκτέλεση πληρωμής. Η Citi δεν επιβεβαίωσε την εκτέλεση, σε αναζήτηση σχολίου που έκανε το Reuters, με αρμόδιες πηγές στην Ασία και στην Ευρώπη να αναφέρουν πως τα χρήματα δεν φαίνεται να έχουν καταβληθεί στους κατόχους των ομολογιών.

Η Μόσχα έχει προγραμματίσει τις πληρωμές σε ρούβλια, σε περίπτωση που οι πληρωμές σε δολάρια προς τους κατόχους των ομολογιών δεν γίνουν δεκτές λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας από την πρόσβαση στο αμερικανικό νόμισμα, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να υποστηρίζει πως μια τέτοια δράση θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία εάν δεν διορθωθεί μέσα σε χρονική περίοδο 30 ημερών.

Οι διαβεβαιώσεις της Μόσχας και ο κίνδυνος των CDS

Οι παραπάνω διαδικασίες περιπλέκονται λόγω των αυξανόμενων κυρώσεων της Δύσης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, που αφορούν και την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε την Πέμπτη τη θέση πως «η Ρωσία έχει όλους τους διαθέσιμους πόρους κα μέσα για να αποτρέψει μια χρεοκοπία, που δεν μπορεί να γίνει. Οποιαδήποτε χρεοκοπία θα προέκυπτε θα ήταν αποκλειστικά τεχνητή» τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει «άνοιγμα» σε 15 διεθνή ομόλογα με αξία 40 δισ. δολαρίων, με περίπου τα μισά από αυτά να ανήκουν σε ξένους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ομόλογα της 16ης Μαρτίου είναι τα πρώτα από μια σειρά πληρωμών, με μια έκδοση αξίας 615 εκατ. δολαρίων να λήγει μέχρι το τέλος του μήνα και μια ακόμα πληρωμή, ύψους 2 δισ. δολαρίων, να λήγει στις 4 Απριλίου.

Μια αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της Ρωσίας θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), τα οποία στην Ελλάδα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Τα CDS είναι μια σύμβαση όπου ο αγοραστής δικαιούται να εισπράξει από τον πωλητή των CDS ένα ποσό ως αποζημίωση σε περίπτωση που ένας οργανισμός αθετήσει μια πληρωμή έναντι ενός δανειστή.

Η JP Morgan εκτιμά πως η αξία ενεργοποίησης των CDS για τη Ρωσία ανέρχεται περίπου σε 6 δισ. δολάρια.

Μέσα στην Πέμπτη αναμένεται να συνέλθει ειδική επιτροπή της ρωσικής κυβέρνησης για να εξετάσει εάν προγραμματίζεται πληρωμή των CDS ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία αποπλήρωσε μία πρώτη δόση τόκων ομολόγων - Kατέβαλε 117 εκατ. δολάρια μέσω «ξένης τράπεζας»

Η Μόσχα αυστηροποιεί τους όρους για τους ξένους επενδυτές στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider