Η Μόσχα αυστηροποιεί τους όρους για τους ξένους επενδυτές στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μόσχα αυστηροποιεί τους όρους για τους ξένους επενδυτές στη Ρωσία
Για την πραγματοποίηση συναλλαγών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, γραμμένη στη ρωσική γλώσσα.

Σε αυστηροποίηση των κανόνων για την παρουσία και τις συναλλαγές ξένων επενδυτών στη Ρωσία προχωρά το Κρεμλίνο, θέλοντας να ελέγξει ακόμα περισσότερο τις κινήσεις τους μετά από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε memo της Citigroup που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, «οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως χρειάζονται επιπλέον όροι για τις συναλλαγές επενδυτών στη χώρα».

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά σε ξένους να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αυτό τον μήνα, λέγοντας ότι θέλει να διασφαλίσει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται προσεκτικά και όχι λόγω πολιτικής πίεσης, καθώς οι κυρώσεις εντείνονται ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν αυτόν το μήνα το Διάταγμα 81 που προβλέπει ότι η όποια συναλλαγή μεταξύ Ρώσων και αλλοδαπών εταίρων πρέπει να έχει άδεια από τη ρωσική Κυβερνητική Επιτροπή για τον Έλεγχο των Ξένων Επενδύσεων.

Έτσι, για την πραγματοποίηση συναλλαγών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, γραμμένη στη ρωσική γλώσσα, με πληροφορίες για το λόγο, το αντικείμενο, το περιεχόμενο και τους όρους που θέλουν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές, που απέκτησαν ρωσικές μετοχές και ομόλογα χωρίς περιορισμούς, αναγκάζονται να κρατήσουν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία καθώς η οικονομία μετατρέπεται από ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε χρηματοπιστωτικό παρία.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αποσκοπεί στον μεγαλύτερο έλεγχο που θα έχει η ρωσική κυβέρνηση για ξένους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς όπως η αγορά ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Χαμένοι οι Ρώσοι πολίτες από τη συμπεριφορά της Ρωσίας - Η ΕΕ υποστηρίζει τα ελεύθερα ΜΜΕ στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider