Πληθωρισμός: ΕΚΤ και Fed αναμένουν αποκλιμάκωση μέσα στο 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: ΕΚΤ και Fed αναμένουν αποκλιμάκωση μέσα στο 2022
Η Fed θα μπορούσε να λάβει μέτρα εάν ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία συνεχίσει να είναι υψηλός, ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ

Τη διατήρηση του πληθωρισμού στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ για τους επόμενους μήνες και μέχρι το 2022 αναμένουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο οικονομιών, Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ.

Σε διαδικτυακό συνέδριο με θέμα το μέλλον της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία του κορονοϊού, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστέψουμε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μεταβατική, ενδεχομένως μέχρι το α' εξάμηνο του 2022».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε πως «η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην έλλειψη της προσφοράς και στη ζήτηση που υπάρχει λόγω των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού. Αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά».

«Είναι πολύ δύσκολο να δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος ή πόσο θα διαρκέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, συμπληρώνοντας ωστόσο στη συνέχεια πως «αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει».

Ο Πάουελ ανέφερε ακόμα πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιδράσει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια. ο επικεφαλής της Fed χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν βελτιώνονται παρά την ανάκαμψη των οικονομιών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και φαίνεται ότι θα παραμείνουν και το επόμενο έτος και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Οι ΗΠΑ «απέχουν πολύ» από τον στόχο της Fed για την αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider