UBS: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στα 3+1 σενάρια των αμερικανικών εκλογών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στα 3+1 σενάρια των αμερικανικών εκλογών
Οι εκλογές μπορεί να αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα διεθνώς, αλλά το ενδεχόμενο τέλος της πανδημίας και η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δύο κύριους μοχλούς των αγορών, σύμφωνα με την UBS. Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Θέση «μάχης» λαμβάνουν οι επενδυτές, όσο η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει γύρω από το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, με την UBS σε έκθεσή της να παραθέτει όλα τα πιθανά σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στις αγορές. Όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα οι εκλογές μπορεί να αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα διεθνώς, αλλά το ενδεχόμενο τέλος της πανδημίας και η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δύο κύριους μοχλούς των αγορών σε οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα 3+1 σενάρια - Αυξάνονται οι πιθανότητες για το «μπλέ κύμα»

Έτσι η UBS αναθεωρεί την εκτίμησή της για το «blue wave», δηλαδή την επικράτηση των Δημοκρατικών σε όλα τα μέτωπα (Λευκός Οίκος, και Κογκρέσο) από το 50% στο 55%. Η επικράτηση των Δημοκρατικών θα συνοδεύεται από μια αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 39,6% από 37%, και του εταιρικού φόρου στο 28%, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο φορολογία στα κέρδη των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτές οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσαν να ισοσκελιστούν από την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων.

insider

 

Από την άλλη το σενάριο επικράτησης του «status quo» που εστιάζει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα διχασμένο Κογκρέσο είναι λιγότερο πιθανό από ότι ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες (στο 28% από 35% οι πιθανότητες), αλλά εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο σε πιθανότητες. Σε αυτό το σενάριο η UBS εκτιμά πως ο Λευκός Οίκος θα παρέχει ένα μετρίου μεγέθους πακέτο δημοσιομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σε ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ οι εντάσεις με την Κίνα θα κλιμακωθούν εκ νέου. Στο 15% φτάνουν οι πιθανότητες σύμφωνα με την UBS για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαιρεμένο ωστόσο Κογκρέσο, ενώ οι προοπτικές για το «red wave», δηλαδή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, με κυριαρχία στο Κογκρέσο, έχουν εξαλειφθεί καταλαμβάνοντας μόλις το 2%.

Ωστόσο, και τα δεδομένα που παραθέτει η ελβετική τράπεζα γύρω από το πως τοποθετούνται οι επενδυτές παγκοσμίως ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, δείχνουν μια σημαντική τάση προς τον Τζο Μπάιντεν. Ενδεικτικό είναι πως το 54% των επενδυτών προτιμά τον Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής προεδρίας, ενώ το 46% τον Ντόναλντ Τραμπ. Ψήφο εμπιστοσύνης στον Δημοκρατικό υποψήφιο δίνει και η Ευρώπη με ένα ποσοστό της τάξεως του 62% (66% στην Ελβετία), που δικαολογείται εν μέρει διότι οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Γηραιά Ήπειρο, επί προεδρίας Τραμπ, πέρασαν μια βαθιά κρίση.

insider

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Η UBS εκτιμά πως η επικράτηση ενός εκ των δύο βασικών σεναρίων -είτε του «blue wave» είτε του «status quo»- πιθανότατα θα λειτουργούσαν ελαφρώς καλύτερα για τις μετοχές, διότι θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη σε σύγκριση με το σενάριο της επικράτησης του Μπάιντεν με ένα διχασμένο Κογκρέσο. Στο «blue wave» θα επωφεληθούν οι κλάδοι της βιομηχανίας, των πρώτων υλών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Αντίθετα στο ενδεχόμενο μιας νίκης του Μπάιντεν με ένα διχασμένο Κογκρέσο, οι μετοχές θα μπορούσαν να καταγράψουν μια ήπια πτώση, εξαιτίας του μικρότερου δημοσινομικού πακέτου μέτρων που θα προκύψει από τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει η UBS και σε αυτό το σενάριο οι κλάδοι της βιομηχανίες και των πρώτων υλών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον κατευνασμό των εμπορικών εντάσεων, ενώ και από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται θετική αντίδραση λόγω των περιοσμένων πολιτικών ελιγμών.

Σε ότι αφορά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με διχασμένο Κογκρέσο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές θα αποτελέσει η αναζωπύρωση των εμπορικών -και όχι μόνο- εντάσεων με την Κίνα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρνητικό πρόσημο στις μετοχές των κλάδων της βιομηχανίας και των πρώτων υλών, ενώ κλάδοι όπως είναι η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη και οι τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider