Χρήστος Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Τράπεζα Πειραιώς η συμφωνία με την Intrum

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρήστος Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Τράπεζα Πειραιώς η συμφωνία με την Intrum
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη στρατηγική συνεργασία με ένα μεγάλο, εξειδικευμένο ευρωπαϊκό οργανισμό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Intrum για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για την έκδοση Tier II ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέες χορηγήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2019. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις οικονομικές εξελίξεις, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι πλέον η Ελλάδα γίνεται πολύ πιο μοντέρνα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της συμφωνίας θα είναι πολύ θετικές και για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν διεθνή οργανισμό, να μεγαλώσουν και να διευρύνουν την καριέρα τους. Αντίστοιχα, για τους δανειολήπτες η συμφωνία θα φέρει περισσότερες και ευέλικτες λύσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, η οποία και είναι η πρώτη τέτοιου είδους στη χώρα μας. Αναφερόμενος στη συμφωνία τόνισε πως μέσω αυτής δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, φέρνοντας πολλαπλά οφέλη για την τράπεζα Πειραιώς αλλά και για την Ελλάδα.

Ως προς το κόστος της συμφωνίας για την Τράπεζα Πειραιώς, η αμοιβή της Intrum θα περιλαμβάνει ένα κομμάτι σταθερών αμοιβών (fixed fee) και ένα κομμάτι αμοιβών που θα εξαρτάται από την επιτυχία του εγχειρήματος (success fee). «Όσο μειώνονται τα δάνεια θα είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα επιπλέον κόστη» τόνισε ο κ. Μεγάλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα fixed fees θα είναι λιγότερα από το συνολικό κόστος του RBU. Έτσι, όσο καλύτερα πηγαίνει το σχήμα, τόσο θα είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε τα success fees.

Οι εργαζόμενοι

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου και στο θέμα των εργαζομένων του RBU, οι οποίοι και θα στελεχώσουν τη νέα εταιρεία. Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, διατηρώντας όλα τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ τόνισε πως «βασικός λόγος για τον οποίο η Intrum έκανε την επένδυση είναι το προσωπικό του RBU. Αρχικά η ηγετική ομάδα και εν συνεχεία όλοι οι εργαζόμενοι».

Αναφορικά με τους εργαζομένους, ανέφερε πως η Τράπεζα Πειραιώς τους προσφέρει την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διεθνή επενδυτικό οργανισμό, να μεγαλώσουν και να διευρύνουν την καριέρα τους. Και αυτό γιατί η ελληνική εταιρεία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες servicers στην Ευρώπη. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν εργασίες (τιτλοποιήσεις και asset management) οι οποίες θα μεγαλώσουν τόσο πολύ την πίτα ώστε η εταιρεία θα χρειαστεί εν τέλει περισσότερο κόσμο.

«Οι εργαζόμενοι μας χρειάζονται και τους θέλουμε και θέλουμε να είναι μαζί μας. Θα τους ενημερώσουμε άμεσα» τόνισε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας πως «είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων να ακολουθήσουν τη νέα εταιρεία. Η τράπεζα θα κάνει ό,τι πρέπει» ενώ και μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία στις αρχές Οκτωβρίου, υπάρχει πολύς χρόνος για επικοινωνία. «Είμαστε όμως βέβαιοι ότι το μεγαλύτερο μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα θέλει να ενταχθεί στο νέο σχήμα, μόλις δει την πρόταση που έχει στο τραπέζι».

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση της οικονομίας

Πέραν των παραπάνω, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, η συμφωνία με την Intrum δίνει σημαντική ώθηση στο σχέδιο ισολογισμού και έτσι η Τράπεζα Πειραιώς θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Μάλιστα δεν έκρυψε την ικανοποίηση διοίκησης για τις επιδόσεις των τελευταίων ετών ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί, αντιλαμβάνεται εγκαίρως και συμμετέχει στη διαμόρφωση του κλάδου στην επόμενη ημέρα. Ανέφερε μάλιστα πως μέσω της συμφωνίας «αλλάζει στην Ελλάδα ο χάρτης στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά την έκδοση Tier II ομολόγου, η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει τη διαδικασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσον αφορά το Tier II, είμαστε σε Ready to go status, παρακολουθούμε την αγορά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθούμε τις κινήσεις στα ομόλογα και με τα σημερινά δεδομένα διευκολύνεται η έκδοση σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου έκανε εκτενή αναφορά στην Ατζέντα 2020, την οποία και παρουσίασε ο τράπεζα πριν από δύο χρόνια. Η Ατζέντα 2020 ήταν ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, σε αυτό το διάστημα «βελτιώσαμε το δείκτη δανείων προς καταθέσεις από 117% σε 85%, μηδενήσαμε την έκθεση στον ELA, μειώσαμε στα NPLE, μειώσαμε τα καταστήματα από 660 σε 553 και τους εργαζόμενους σε 12.000 από 14.500».

Αντίστοιχα, έχοντας πετύχει παραπάνω τους στόχους που είχε θέσει πριν μια διετία η τράπεζα παρουσίασε σήμερα την Ατζέντα 2023 που ουσιαστικά επεκτείνει το εν λόγω πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια. «Με το πλάνο 2023 ικανοποιούνται όλοι οι stakeholders της τράπεζας» τόνισε αναφέροντας πως η Τράπεζα επιτυγχάνει βιώσιμες λύσεις που αφορούν εξυγίανση ισολογισμού (μείωση NPE’s), ανάπτυξη βασικών στοιχείων του ενεργητικού (νέες χρηματοδοτήσεις), ενίσχυση της αποτελεσματικότητας (μείωση του λειτουργικού κόστους, στόχος 5% για το 2019).

«Είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλη την αναμενόμενη ζήτηση για δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider