Τι προσφέρει η Πειραιώς στους εργαζόμενους των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προσφέρει η Πειραιώς στους εργαζόμενους των κόκκινων δανείων
Η διοίκηση στρέφεται μια πιο «ήπια» στρατηγική που προβλέπει εθελοντική, και όχι υποχρεωτική, μεταφορά του προσωπικού του RBU στη θυγατρική που θα αγοράσει η Intrum. Τι συμφώνησε με την ΟΤΟΕ.

Σε εθελοντική, και όχι υποχρεωτική βάση, θα πραγματοποιηθεί η μεταγραφή των εργαζομένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Επισφαλών Δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς στην Intrum, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με σημερινή της ανακοίνωση, μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαιώνει ότι μετά από συναντήσεις των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ έχουν διασφαλιστεί τρεις βασικές γραμμές:

1) Σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η Τράπεζα, θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.
2) Θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.
3) Οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του insider.gr ότι η διοίκηση στρέφεται σε μια πιο «ήπια» στρατηγική σε ό,τι αφορά τη μαζική μεταφορά 1.200 εργαζομένων από την τράπεζα στη θυγατρική που θα συσταθεί. Συγκεκριμένα, εξετάζει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε όσους εργαζομένους αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στη νέα εταιρεία, της οποίας το 80% θα πωληθεί στην Intrum. Η σύμβαση εργασίας στην εταιρεία αυτή θα προσομοιάζει στη σύμβαση της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ όπως έχει αναφερθεί ήδη μέσω της διαδικασίας απόσχισης κλάδου που προβλέπει η νέα νομοθεσία περί εταιρικών μετασχηματισμών, οι εργαζόμενοι διατηρούν τα κεκτημένα τους λόγω προϋπηρεσίας.

Αυτό που αλλάζει σε σύγκριση με τα προηγούμενα σενάρια είναι ότι όσοι εργαζόμενοι του RBU δεν συμφωνήσουν με τη μεταφορά τους στην ανώνυμη εταιρεία θα μπορέσουν να παραμείνουν στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις. Η διοίκηση δεσμεύεται δε ότι αυτό θα γίνει χωρίς κανενός είδους «αντίποινα» ή «επιπτώσεις» για τους εργαζομένους που θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην τράπεζα. Το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα τους εργαζομένους, όχι μόνο της Πειραιώς αλλά όλου του κλάδου, τη διοίκηση της τράπεζας, την κυβέρνηση και τον κλάδο γενικότερα, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ριζική αλλαγή στο καθεστώς εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων χωρίς να αφορά πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης.

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί το σύνολο των θέσεων που χρειάζεται για να λειτουργήσει η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων -που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο- θα προσελκύσει ταλέντα από την αγορά. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το καθεστώς εργασίας στους servicers περιλαμβάνει βασικά επίπεδα αμοιβών σε συνδυασμό με υψηλά κίνητρα πρόσθετων αμοιβών (μπόνους) τα οποία συνδέονται με την παραγωγικότητα και δη την εισπραξιμότητα επί των επισφαλών απαιτήσεων. Το πλαίσιο αυτό θέτει τις βάσεις για εργασία με προοπτική υψηλών αμοιβών για όσους εργαζομένους το επιδιώκουν, αλλά και ένα μοντέλο ταχείας ανέλιξης για τα ικανά στελέχη -πολύ πιο ευέλικτο και πρόσφορο από τις βραδυκίνητες δομές της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η αγορά της διαχείρισης NPEs αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διαδραματίσει ρόλο ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η νέα εταιρεία που θα αποσχιστεί από την Πειραιώς αναμένεται να ξεκινήσει με «προίκα» 26 δισ. ευρώ αλλά να συγκεντρώσει χαρτοφυλάκια NPEs και από την υπόλοιπη αγορά με όπλο την τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση που ήδη διαθέτει η ομάδα της RBU, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με τη συμβολή της σουηδικής Intrum που διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στην εν λόγω αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider