Τι σημαίνει για την αγορά η παράταση του lockdown

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει για την αγορά η παράταση του lockdown
Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι έμποροι της Αθήνας εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Απριλίου.

Ακόμη μια εβδομάδα ο εμπορικός κόσμος δεν έλαβε το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Μια εξέλιξη, λίγο-πολύ αναμενόμενη με βάση και την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, η οποία ωστόσο που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των εμπόρων που βλέπουν το άνοιγμα της αγοράς να μετατίθεται ξανά και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προειδοποιεί μάλιστα με κινητοποιήσεις.

Οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο αναμένονται πλέον στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και με βάση το καλύτερο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στις 5 Απριλίου. Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επισημαίνουν ωστόσο, πως απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας και πιο εφικτός στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς να μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 12 Απρίλιου. Στην «εξίσωση» βέβαια αναμένεται να μπει από τις αρχές Απριλίου και το εργαλείο των self test το οποίο στον κλάδο του λιανεμπορίου θα είναι υποχρεωτικό.

Ακόμη και στην περίπτωση ωστόσο που τα καταστήματα ανοίξουν τελικά στις 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο πέραν των απωλειών που είχε το 2020, έχει ήδη χάσει και το πρώτο το τρίμηνο του 2021- με μόλις 12 μέρες ανοιχτά καταστήματα- συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων η οποία μετά και την παράταση, ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου. Επιπλέον ο Απρίλιος, ο οποίος για τον εμπορικό κόσμο θεωρείται κρίσιμος μήνας λόγω του πασχαλινού τζίρου, «μπαίνει» με τα καταστήματα κλειστά. Οι έμποροι άλλωστε τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η αγορά δεν αντέχει την απώλεια και δεύτερου Πάσχα μετά το περσινό, καθώς και ότι κάθε μέρα του Απρίλιου είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις που έπειτα από μία μακρά περίοδο περιμένουν να μπουν έσοδα στα ταμεία τους.

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι έμποροι της Αθήνας

Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετοί έμποροι κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας παράτασης του lockdown.

Συγκεκριμένα ο κ. Καφούνης, τόνισε πως εάν τη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα καλέσει σε διαμαρτυρία του εμπόρους της Αθήνας ασκώντας παράλληλα κάθε νόμιμο δικαίωμα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Την αντίδραση του κ. Καφουνη πυροδότησε, όπως ανέφερε στη δήλωση του, και το γεγονός πως «φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα». «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑ.

Σε αναμονή η εστίαση

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου παράλληλα, επηρεάζει και συμπαρασύρει και το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων που αναμένεται να ακολουθήσουν στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων. Οι επιχειρηματίες της εστίασης που ανέμεναν το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεών τους περί τις 15 Απριλίου, βλέποντας ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθυστερεί, εκτιμούν ότι και το άνοιγμα του δικού τους κλάδου θα πάει πιο πίσω. Γνωρίζουν άλλωστε ότι οι ειδικοί περιμένουν να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα έπειτα από το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας για να προχωρήσουν σε επομένη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για άλλη μία εβδομάδα που ξεκινά, όλα τα δεδομένα θα μπαίνουν καθημερινά στο «μικροσκόπιο» και θα καθορίσουν και τις επόμενες αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider