Κορονοϊός: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό Self test - Την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις για λιανεμπόριο (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό Self test - Την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις για λιανεμπόριο (vid)
Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες. Σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και χρήση διπλής μάσκας, καθώς και την καθιέρωση του δωρεάν self test ανίχνευσης κορονοϊού, εξετάζει η κυβέρνηση.

Το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με υποχρεωτικό τεστ, όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το insider.gr, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό τα self test θα είναι υποχρεωτικό στο λιανεμπόριο, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην ναυτιλία, στην εστίαση και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τα self test θα είναι διαθέσιμα από αρχές Απριλίου στα φαρμακεία, ενώ όπως είπε ο υπουργός για να μην υπάρξει συνωστιμός τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στις μικρότερες ηλικίες έως 67 ετών, «δηλαδή κυρίως σε όσους εργάζονται» ανέφερε.

Ενώ, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως για όλους τους άλλους πολίτες, το self test θα είναι προαιρετικά, αλλά εξήγησε αναλυτικά πόσο σημαντικό είναι να το κάνουν όλοι μια φορά την εβδομάδα.

Eύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο το Self test

Για τα self test μίλησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορoνοϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης ενημέρωσε ότι το self testing είναι εύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο, με τους πολίτες να συνδράμουν στον περιορισμό της πανδημίας. Οπως εξήγησε, το self test δεν διαφέρει από το τεστ κύησης και σημείο κλειδί αποτελεί η λήψη δείγματος από τη μύτη ή σάλιο και ο καθένας πρέπει να το κάνει μόνος του.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία εκμάθησης για το self test στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω βίντεο.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης στάθηκε στην εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των πολιτών, η οποία όπως είπε υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός στοχοποιημένος και τυχαιοποιημένος έλεγχος μέσω rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας.

Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο στις 6 το πρωί

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο στις 6 π.μ. οι εξής περιοχές:

  • η Κοζάνη, που εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες
  • η Πέλλα που εμφάνισε αύξηση 101,9% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες

Ενώ στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι περιοχές που είχαν τεθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/DNXDdeTarFI.jpg?itok=DjHm3Yl-","video_url":"https://youtu.be/DNXDdeTarFI","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου που όμως σημείωσε πως έχουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιαχία, σε 2.500 υπολογίζεται ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών. Έτσι, σημειώνουμε σε όλη τη χώρα 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 44 έτη.

Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου, που τόνισε πως ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν την θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider