Πρόβλημα ρευστότητας σε σκιώδη τράπεζα της Κίνας - Έρχεται «κανόνι»;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόβλημα ρευστότητας σε σκιώδη τράπεζα της Κίνας - Έρχεται «κανόνι»;
Με έντονα προβλήματα ρευστότητας είναι αντιμέτωπη η Zhongrong International Trust, μεγάλη σκιώδης τράπεζα της Κίνας.

Με έντονα προβλήματα ρευστότητας είναι αντιμέτωπη η Zhongrong International Trust, μεγάλη σκιώδης τράπεζα της Κίνας, που ελέγχεται από την Zhongzhi Enterprise Group καθώς έχασε πληρωμές για δεκάδες προϊόντα σύμφωνα με το Bloomberg και δεν έχει άμεσο σχέδιο να καλύψει τους πελάτες της, εντείνοντας τις αγωνίες για τα προβλήματα της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η εταιρεία δεν έχει άμεσο σχέδιο να καλύψει τις πληρωμές, καθώς η βραχυπρόθεσμη ρευστότητά της έχει ξαφνικά στερέψει, ενώ ο αριθμός των προϊόντων με χαμένες πληρωμές έχει αυξηθεί και η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα «τσουνάμι» ερωτήσεων από επενδυτές. Οι αυξημένες καθυστερήσεις σηματοδοτούν ότι τα προβλήματα στη Zhongzhi, η οποία διαχειρίζεται 138 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι βαθύτερα από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, καθώς μόνο τρεις πελάτες μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει δημόσια ότι δεν έχουν πληρωθεί. Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση της κρίσης, με τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών να εξετάζει τους κινδύνους από τη Zhongzhi, ανέφεραν νωρίτερα πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι προκλήσεις ρευστότητας υπογραμμίζουν πώς τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και η αποδυνάμωση της οικονομίας της Κίνας εξαπλώνονται πλέον βαθύτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, σημειώνει το Bloomberg. Πολλά επενδυτικά προϊόντα υποστηρίζονται από project ακίνητης περιουσίας που εκτελούνται από ομίλους που επίσης έχουν προβλήματα, όπως η China Evergrande Group.

Η Zhongrong είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στο χώρο της στην Κίνα, μια αγορά που συνολικά φτάνει τα 2,9 τρισεκατομμυρίων δολάρια. Συγκεντρώνει κεφάλαια από πλούσια νοικοκυριά και εταιρικούς πελάτες για να χορηγεί δάνεια και να επενδύσει σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Η εταιρεία έχει 270 προϊόντα υψηλής απόδοσης συνολικού ύψους 39,5 δισεκατομμυρίων γιουάν (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που λήγουν φέτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Use Trust.

Η Barclays ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να παρέμβουν εάν το περιβάλλον της αγοράς επιδεινωθεί σημαντικά. Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Κίνα για να αντιμετωπίσει την έντονη χρηματοοικονομική αστάθεια στον συγκεκριμένο κλάδο, έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενέσεις ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμετάβλητο στο 5,5% το βασικό επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας

Βρετανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 6,8% τον Ιούλιο - «Αγκάθι» ο δομικός

Helleniq Renewables: Εισέρχεται στον τομέα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider