Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια: Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Country Garden

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια: Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Country Garden
Οι επενδυτές φοβούνται τη δημιουργία φαινομένου ντόμινο εξαιτίας των βαθύτερων προβλημάτων της Country Garden.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν διευρυμένες απώλειες τη Δευτέρα, με επικεφαλής τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, που διολίσθησε άνω του 2% ενώ η μετοχή της Country Garden, κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό.

Τα ταμπλό και στην Κίνα είναι επίσης στο «κόκκινο» με τον CSI 300, σημείο αναφοράς για τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας, να χάνει 1,35%, ενώ ίδια παραμένει η κατάσταση και στην Ιαπωνία με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 1,3% και τον Topix να αποδυναμώνεται 1,1%, εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για το ΑΕΠ και του πληθωρισμού την Παρασκευή. Ο Kospi στη Νότιας Κορέας έχασε 0,9% ενώ ο Kosdaq ηγήθηκε των απωλειών με 1,17%, με τον S&P/ASX 200 της Αυστραλίας επίσης να σημειώνει πτώση 0,9%.

Στα ταμπλό ξεχωρίζει η μετοχή της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Country Garden, της πάλαι ποτέ πλουσιότερης γυναίκας της Ασίας, Γιανγκ Χουιγιάν, που καταβαραθρώνεται 17%, στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. H Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Country Garden στο Caa1 από B1 καθώς ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός αθέτησε πληρωμή τόκων σε ομόλογο δολαρίου πριν από μερικές ημέρες.

Η κατασκευαστική αθέτησε πληρωμή 22,5 εκατ. δολαρίων σε χρέος ονομαστικής αξίας 1 δισ. δολαρίων. Η τιμή των δύο ομολόγων της Country Garden, τα οποία λήγουν το 2026 και το 2030, υποχώρησε κάτω από τα 8 σεντς το δολάριο. Η είδηση ενισχύει τους φόβους για την κατάσταση του τομέα του real estate στην Κίνα μετά τις χρεοκοπίες μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande. H Country Garden έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να κάνει τις πληρωμές. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Country Garden ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημία 7,6 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο.

Η πιθανή χρεοκοπία της Country Garden είναι ακόμα ένα δυσοίωνο σημάδι για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας, καθώς ενώ η οικονομία προσπαθεί να ξαναπάρει μπρος μετά από τρία χρόνια αυστηρών μέτρων προστασίας λόγω Covid που κατέστειλαν τη δραστηριότητα. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, μια πτώση που επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα.

Επίσης, ένας στους πέντε νέους Κινέζους είναι άνεργος και οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν, οδηγώντας τις εταιρείες να μειώνουν τις τιμές. Σε μικρότερες πόλεις, όπου η Country Garden συνεχίζει να χτίζει μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, οι αρχές αντιμετωπίζουν υπερπροσφορά και σταθερή μείωση του πληθυσμού. Ωστόσο, ακόμα κι αν η Country Garden καταφέρει να πραγματοποιήσει τις πληρωμές τόκων αυτών των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα βρεθεί έξω από την κρίση. Η εταιρεία έχει πληρωμές ομολόγων κάθε μήνα για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τον Moody’s, και περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που οφείλονται σε επενδυτές στην Κίνα και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε ξένους επενδυτές μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οίνος ευφραίνει καρδίαν: 558.000 δολάρια για το θρυλικό Romanée-Conti του 1945

Στα 5 τρισ. το κόστος για το «πρασίνισμα» των αερομεταφορών

Ζούκερμπεργκ για τoν αγώνα με τον Μασκ: Αν ο Έλον σοβαρευτεί, ξέρει πώς να με βρει

gazzetta
gazzetta reader insider insider