JP Morgan: «Πτώση» έως και 12% για τον S&P το πρώτο 6μηνο του 2023

Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: «Πτώση» έως και 12% για τον S&P το πρώτο 6μηνο του 2023
Η JP Morgan βλέπει «βουτιά» των μετοχών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το «καμπανάκι» για εταιρικά κέρδη και ευρωζώνη.

Απότομη υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών το πρώτο εξάμηνο του 2023 με φόντο την ήπια ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed προβλέπουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Ειδικότερα, ο S&P 500 πιθανότατα θα διολισθήσει ξανά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που συνεπάγεται με «βουτιά» περίπου 12%. Η πρόβλεψη των αναλυτών του οίκου αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Goldman Sachs και Deutsche Bank που προηγήθηκαν.

«Δεν αναμένουμε ότι το εποικοδομητικό περιβάλλον της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους να συνεχιστεί το 2023. Τα στοιχεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να συσφίγγονται και η νομισματική πολιτική γίνεται ακόμη πιο περιοριστική» προειδοποίησαν οι αναλυτές.

Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα διαταράσσεται και οι μετοχές αποσταθεροποιούνται από τις ανησυχίες για το πόσο μακριά θα φτάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Οι αγορές εκτιμούν πως οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2023, αν και οι χθεσινές δηλώσεις από τον Πρόεδρο, Τζερόμ Πάουελ, οδήγησαν τη Wall Street σε ράλι λόγω της αισιοδοξίας που επανήλθε στους επενδυτές ότι δηλαδή οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν θα συνεχίζουν να βαδίζουν τον δρόμο της υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η JPMorgan αναμένει ότι μια στροφή στην επιθετική πολιτική της Fed θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη των μετοχών το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η τιμή-στόχος των 4.200 μονάδων που δίνει ο οίκος για τον S&P 500 για το τέλος του έτους προβλέπει περιθώριο ανόδου έως και 3% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, οι traders αξιολογούν επίσης την αυξανόμενη πίεση στα εταιρικά κέρδη, μετά το «ψαλίδι» στις δαπάνες, υπολογίζοντας πως τα καθαρά κέρδη στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 9% το επόμενο έτος εν μέσω της ασθενέστερης ζήτησης και των υψηλών τιμών.

Tαυτόχρονα, οι αναλυτές της JPMorgan για το επόμενο έτος προβλέπει πως τα εταιρικά κέρδη στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσουν κατά 10% και στην Ιαπωνία κατά 4%, ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμένει υψηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Ακόμη, θεωρούν πως η βρετανική οικονομία θα τα πάει καλά ενώ διαμηνύουν πως η ευρωζώνη «δεν ήταν ποτέ τόσο ελκυστική σε σχέση με τις ΗΠΑ» παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ύφεση και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση τραπεζών για μείωση επιτοκίων σε ευάλωτους και χρονική επέκταση δανείων

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας – Επένδυση άνω των 550 εκατ.

S&P: Οριακή βελτίωση στη μεταποίηση της Ελλάδας τον Νοέμβριο - Οι συνθήκες ζήτησης παραμένουν δύσκολες 

gazzetta
gazzetta reader insider insider