Fed: Ο Τζ. Πάουελ έδωσε το «σήμα» - Μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια από τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Ο Τζ. Πάουελ έδωσε το «σήμα» - Μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια από τον Δεκέμβριο
Σημαντικές πιθανότητες για μείωση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «βλέπει» ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Σημαντικές πιθανότητες για μείωση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «βλέπει» ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε πως «είναι πιθανό σύντομα να δούμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Brookings Institution, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως «είναι λογικό να μετριάσουμε κάποια στιγμή τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε στο σημείο από όπου θα είναι εφικτή η μείωση του πληθωρισμού», βάζοντας και εκείνος με τη σειρά του το όνομά του στη λίστα αξιωματούχων της Fed που εκτιμούν πως οι αυξήσεις στα επιτόκια θα πρέπει να ακολουθήσουν φθίνουσα πορεία, ήδη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Πάουελ, με την δήλωσή του να διευρύνει τα κέρδη που σημείωναν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την έναρξη της συνεδρίασης.

Σημειώνεται πως και η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed νωρίτερα τον Νοέμβριο προκάλεσε αισιοδοξία, καθώς αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συμφώνησαν πως σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες καθώς η Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία.

Ωστόσο, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν πραγματικά σημάδια προόδου στον πληθωρισμό, καθώς η μέχρι στιγμής πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο παραπάνω πεδίο δεν είναι ικανοποιητική.

Έτσι, όπως ανέφερε, το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια αναμένεται να είναι υψηλότερο στις αρχές του επόμενου έτους από ότι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν τα επιτόκια μεταξύ του 4,5% και του 5%.

«Παρά ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι Αμερικανοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες ώστε η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις ύψους 75 μονάδων βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O Έλον Μασκ λέει ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια αμέσως

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο γ' τρίμηνο - Στο 2,9%

gazzetta
gazzetta reader insider insider