ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά η κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά η κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία
Terna Energeiaki
Εντός του 2022 οι πρώτες εργασίες για την επένδυση 650 εκατ. για τη δημιουργία μιας «φυσικής μπαταρίας» αποθήκευσης ηλ. ενέργειας, που θα θωρακίσει τις εγχώριες ενεργειακές τιμές από τα ανοδικά ράλι του κόστους των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2025 με αρχές 2026. Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη κατασκευής από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ενός έργου που λειτουργώντας ως «φυσική μπαταρία» θα επιτρέψει τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και, με αυτό τον τρόπο, την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροδότησης. Έτσι, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ, θα συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, και στην προστασία των τιμών ρεύματος από τα ανοδικά ράλι του κόστους των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022, ενώ σκοπός της εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η υλοποίησή του να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Το χρονοδιάγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, ώστε να ξεκινήσει να υποστηρίζει την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος.

Η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 650 εκατ. ευρώ, με το έργο να λαμβάνει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό που προβλέπεται από το «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 100 εκατ. Επίσης, έχει ήδη θεσπισθεί πλαίσιο και για τη λειτουργική ενίσχυση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αντλησιοταμίευσης έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία στην περίπτωση της μονάδας στην Αμφιλοχία θα φτάσει το 70% της επένδυσης. Επίσης, κατά την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση λειτουργίας του αναμένεται να απασχολεί 90 άτομα.

Πώς θα λειτουργεί

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, oι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά τους από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Ο σταθμός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

Πιο διαδεδομένη λύση για μαζική αποθήκευση ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντλησιοταμίευση δεν ανταγωνίζεται τις μπαταρίες, που επίσης χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ηλεκτρισμού, καθώς οι δύο τεχνολογίες καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των ηλεκτρικών συστημάτων. Έτσι, οι μονάδες αντλησιοταμίευσης αποτελούν την ιδανική λύση για την μαζική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής και για μεγάλη διάρκεια.

Για τον σκοπό αυτό, αποτελεί την πιο διαδεδομένη τεχνολογία παγκοσμίως, αντιστοιχώντας στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων. Μάλιστα, η αντλησιοταμιευτικές μονάδες έχουν μεγαλύτερο όφελος για τα ηλεκτρικά συστήματα, καθώς μπορούν να περιορίζουν τις αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος τις ώρες του 24ωρου που επικρατεί η μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: «Σήμα» για την αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του asset – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα assets

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πατάει» σε υγιείς «βάσεις – Τα έσοδα, τα margins, η μεγάλη διάρκεια των Παραχωρήσεων και η ωρίμανση δανείων

Μετρό Αθήνας: Στις «ράγες» η εκκίνηση 4 νέων επεκτάσεων – «Πιάνει» Πειραιά η Γραμμή 3