«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Έρχονται καλύτερες μέρες για τον κλάδο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Έρχονται καλύτερες μέρες για τον κλάδο
Στο αισιόδοξο μήνυμα που έχουν στείλει οι ελληνικές τράπεζες για το 2022, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο συνέδριο της JP Morgan για τις ευκαιρίες που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος της περιοχής CEEMEA.

Στο αισιόδοξο μήνυμα που αποπνέουν και στέλνουν οι ελληνικές τράπεζες για το 2022, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο συνέδριο της JP Morgan για τις ευκαιρίες που εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών θεμάτων, των επιτοκίων και του πληθωρισμού που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων στο CEEMEA Opportunities Conference.

Όπως επισήμανε ο αμερικανικός οίκος, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με γνώμονα την ανάπτυξη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος πλησιάζει στο να φτάσει σε μονοψήφιους δείκτες NPEs και, μετά από χρόνια δυσκολιών και εμποδίων, το βάρος και το βλέμμα της αγοράς στρέφεται πλέον στη βιώσιμη ανάπτυξη των δανειακών χαρτοφυλακίων και στη βελτίωση των αποδόσεων. Παράλληλα, ενώ τα projects που συνδέονται με το RRF δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι προετοιμασίες συνεχίζονται και οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ακολουθήσουν στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εκτιμούν πως είναι βέβαιη η επίτευξη των δεικτών απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE της τάξης του 8% - 10% για το χρονικό διάστημα 2022-2023, με τους βασικούς «μοχλούς» αυτής της προόδου να συμβαδίζουν με τις προσδοκίες και να σηματοδοτούν την διάθεση εκ μέρους των τραπεζών για τη διανομή μερισμάτων κατά το προσεχές διάστημα.

Έτσι, η JP Morgan παραμένει «bullish» για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 και τοποθετεί την Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα με σύσταση «overweight».

Αξίζει να επισημανθεί πως ο αμερικανικός οίκος διατηρεί για τη μετοχή της Alpha Bank την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank στα 1,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρεί «ουδέτερη» θέση, με τιμή στόχο στα 2 ευρώ.

Ευρύτερα, η JP Morgan επισημαίνει πως σε ορισμένες τράπεζες τα έσοδα παραμένουν βασικός οδηγός των μελλοντικών επιδόσεων, αντισταθμίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις κόστους και το κόστος εξομάλυνσης του κινδύνου. Οι αποδοτικότητες ROE μπορούν να φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα, παρέχοντας ένα περαιτέρω στήριγμα στις αποτιμήσεις παρά τα ήδη υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο οι τράπεζες της περιοχής είναι διαπραγματεύσιμες με 1,3x δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, TBV, για το 2023 και σε δείκτης τιμής προς κέρδη στο 9x, με το μέσο περιθώριο ανόδου να είναι 23% σε σύγκριση με το fair value. Έτσι, η JP Morgan προτιμά τις ρωσικές τράπεζες, τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider